Health

Ik eet gezond en ben gaan sporten. Waarom val ik niet af?

Ondanks alle veranderingen die je hebt gemaakt, je bent gezonder gaan eten en je bent gaan sporten, verlies je maar geen gewicht. Voor je gevoel doe je nu toch alles goed, maar je gewicht gaat maar niet omlaag. Hoe kan dit?

Uit onderzoek van de Universiteit van Colorado blijkt dat de belangrijkste reden daarvoor is dat mensen vaak onderschatten hoeveel ze eten. Ook bleek uit dat onderzoek dat hoe zwaarder iemand is, des te groter de kans dat deze onderschatting van toepassing is.

Kortom: veel mensen denken dat ze weinig eten, maar doen dat in de praktijk niet. Dit komt absoluut niet door bewuste ontkenning of liegen, maar doordat mensen dit ècht denken! Veel mensen met overgewicht denken dat ze maar heel weinig eten en maar heel weinig calorieën tot zich nemen, maar in de praktijk is dat dus niet het geval. In veel gevallen dachten mensen op 1.000 calorieën per dag te leven, terwijl dit in de praktijk 2.000 calorieën waren!

Wat zijn nou de belangrijkste redenen dat je niet afvalt?

Je valt niet af om je geen calorietekort hebt over een langere tijd

Dit klinkt natuurlijk erg logisch, maar toch gaat het op dit punt vaak mis. De belangrijkste reden waarom jij niet afvalt zit hem in het feit dat je teveel calorieën binnen krijgt. Ook als je heel gezond eet, kan je toch meer calorieën eten dan je denkt en belangrijker nog, dan je energiebehoefte is.

Mensen die voor zichzelf op een streng dieet zijn, realiseren zich vaak niet hoeveel calorieën er in hun voeding zit. Een salade bij de lunch kan heel gezond zijn, maar doe je er een standaard dressing over dan verdubbel je ineens de calorieën van je ‘gezonde’ salade. Een ‘gezonde’ fruit smoothie bij je ontbijt van magere yoghurt met muesli? In één keer 200 calorieën extra die ochtend!

Wat ik vaak zie gebeuren is dat de week goed begint en dat je doordeweeks goed onder je energiebehoefte eet, maar dat je dit in het weekend of met gezellige momenten verwaarloost. De nodige drankjes, frietjes en andere lekkernijen tikken sneller aan dan je denkt!

Aan het eind van de week heb je dan meer calorieën binnen gekregen dan je hebt verbruikt. Hierdoor ben je niet afgevallen en soms zelfs aangekomen! De conclusie is dat je eigenlijk niet doet wat echt belangrijk is, namelijk zorgen voor een calorietekort op de lange termijn.

Mijn advies is om een app zoals MyFitnessPal te gebruiken om bij te houden hoeveel je nou daadwerkelijk binnenkrijgt. Natuurlijk hoef je dit niet voor de rest van je leven te doen. Maar een paar weken alles wat je eet op een dag bijhouden, geeft je inzicht in je eigen voedingspatroon.

Gewicht verliezen

Je onderschat de calorieën die je eet

Zelfs mensen die een app gebruiken om hun voeding bij te houden, onderschatten vaak wat ze eten. Je eet ongemerkt meer dan je denkt. Ik zie het vaak gebeuren dat mensen vergeten om echt alles in te voeren. Een traktatie van een collega, dat koekje bij de koffie en een restje warm eten van de kinderen. Of je gokt dat iets 100 gram is, maar in de praktijk is het 160 gram. Je denkt alles bij te houden maar vergeet bijvoorbeeld de gezonde olie waar je je kipfilet in bakt. 2 eetlepels lijnzaadolie is 180(!) calorieën. Je neemt tijdens het bereiden van je avondeten een handje cashewnoten; weer 150 calorieën erbij. Kortom; zelfs als je een app gebruik, werkt dit alléén als je alles invoert, alles weegt en niets vergeet!

Je onderschat de calorieën die je verbrandt

Wanneer je een uur cardio doet (bijvoorbeeld een half uur fietsen en een half uur joggen) en je drinkt tijdens het sporten een sportdrank en na het sporten twee cappuccino’s, dan heb je dus in de praktijk (ondanks dat uur sporten) amper calorieën verbrand. Als je na het sporten jezelf trakteert op een extra tussendoortje (gezond of ongezond), dan is de winst uit het bewegen compleet teniet gedaan, terwijl je denkt dat je heel goed bezig bent geweest.

Kortom: wil je echt afvallen? Wees streng voor jezelf, weeg je eten, check de calorieën, let op tussendoortjes en wees ook eerlijk naar jezelf. Heb je hier hier hulp bij nodig? Neem gerust contact me op via lisette@foodcoachlisette.nl of bel me gewoon even via 06-28895570.

Logo Foodcoach Lisette

Mijn naam is Lisette, ik ben voedingscoach vanuit mijn praktijk aan huis en ik werk samen SnowWorld Healthclub. Ik geniet van alle gesprekken die ik voer met mijn clienten. Natuurlijk gaat het vaak over voeding, maar net zo vaak bespreken we de uitdagingen en drukte van alle dag en hoe je je hier mee om kunt gaan. Voor veel mensen is het niet duidelijk hoe ze gezond kunnen leven of hoe ze gezond kunnen afvallen. Ik help hen graag op weg om gezondere keuzes te maken die passen bij hun leefstijl.

Banner