Travel

Wachten op het vliegveld? Zo wordt het leuk!

Veel mensen kennen het wel: wachten op het vliegveld. Soms heb je geluk en valt het hartstikke mee, dan kun je na alle controles en een bakkie koffie vrij vlot doorlopen naar de gate. Andere keren echter gaat het niet zo vlot.

Aangezien ik veel vlieg heb ik behoorlijk vaak èn lang moeten wachten. Dit kwam soms door vertragingen of geannuleerde vluchten, of omdat ik  bijvoorbeeld veel tussenstops had. Die tickets zijn nu eenmaal een stuk minder duur. Ik heb wat tips voor jullie verzameld die het wachten wellicht iets aangenamer kunnen maken.

Wachten op het vliegveld

Tips voor wachten op het vliegveld

 • Ik begin meteen met de belangrijkste tip ever: maak je niet druk! Je gaat op vakantie en/of op reis. Het heeft nou eenmaal zo moeten zijn dat het vliegtuig niet (of niet op tijd) vertrekt. Maak het jezelf zo gemakkelijk mogelijk en ga niet lopen stressen, dat is slecht voor je hart!
 • Zorg dat je je mobiel (inclusief oplader!) en eventueel een kleine laptop/iPad bij je hebt en ga op zoek naar gratis wifi. Dit is helaas niet op alle vliegvelden te vinden, maar als je echt uren moet wachten kun je bijvoorbeeld een uur internet kopen. Dit is een perfect moment om nou eindelijk eens al die onbeantwoorde berichten in je inbox af te werken. Stuur een appje naar het thuisfront, bel ze desnoods even en post op Facebook dat je je verveelt. Genoeg te doen! Als er geen wifi/internet te verkrijgen is (en geloof me, dat komt behoorlijk vaak voor), gebruik dan die tijd om dat dagboek te typen. Of om je foto’s op je laptop te ordenen en nu eindelijk eens wat meer ruimte te krijgen op je mobiel, doordat je een back-up maakt van de foto’s. Er zijn steeds meer vliegvelden waar je je elektronica op kunt laden, soms met de lekkerste stoelen.
 • Ga lekkere koffie drinken! Bij Starbucks bijvoorbeeld, de latte macchiato caramel die zij hebben is echt super lekker! Nee, ik heb geen aandelen 😉 Zoek wel de goede tenten uit, want ik had laatst een cappuccino op Schiphol voor 5 euro die niet weg te krijgen was.

 • Dat brengt me gelijk op de volgende tip. Leg je neer bij het feit dat het echt overal duur is op de vliegvelden! Tuurlijk, in Azië betaal je omgerekend veel minder dan in Amsterdam, maar het blijft duurder als buiten het vliegveld. Je zit er nou eenmaal, dus geniet van je lekkere koffie of dat lekkere broodje… Het is sowieso handig om iets te eten bij je te hebben. Ik heb standaard een extra tasje bij me om eten in mee te nemen. Dat moet in mijn geval ook wel want ik heb werkelijk àltijd honger! Dan kun je altijd wat eten en hoef je niet extra te betalen. Ik neem ook altijd m’n bidon mee, die je dan op de meeste vliegvelden kan vullen bij de fonteintjes. Zo kun je toch wat geld besparen, voor die lekkere latte macchiato caramel bijvoorbeeld.
 • Als je vlucht langer dan 5 uur vertraagd is, of zelfs geannuleerd en ze kunnen je niet binnen 5 uur een andere optie aanbieden, dan kun je vragen naar een vergoeding in de vorm van een maaltijd. Op Schiphol krijg je dan eetbonnen voor lunch en diner. Nou, ik heb best lekker gegeten de hele dag. Je kunt in zulke gevallen ook geld terugkrijgen voor de vlucht, maar dat kost je wel veel tijd en moeite. Ik heb uiteindelijk via rechtsbijstand (als je geen rechtsbijstand hebt, kun je het via de reisverzekering proberen) een jaar later toch wat kosten teruggekregen. In mijn geval was dat weer mooi meegenomen voor een nieuw ticket.
 • Als je van tevoren weet dat je een stop hebt van een aantal uur, zijn er vaak vliegvelden die kamers hebben, waar je tegen vergoeding een paar uur kunt slapen. Meestal lig je dan wel in een slaapzaal, maar het is goedkoper als een hotel in de buurt, want die zijn altijd behoorlijk duur. Soms kun je (wederom tegen vergoeding) ook in de Business Class Lounge zitten. Dit hebben wij laatst gedaan en ik heb daar heel lekker gegeten en gedronken. Daar hebben ze ook heerlijke banken waar je op kunt relaxen!

wachten op het vliegveld

 • Als je samen bent, klets dan bij, praat over de zin van het leven of doe een (kaart-) spelletje om de tijd een beetje vol te maken. Als je alleen bent en je hebt zin in een praatje, spreek dan gewoon iemand aan, die je gezellig lijkt om mee te kletsen. Glimlach even naar die mooie man of vrouw die je aankijkt- hier komen soms de gezelligste en meest onverwachte gesprekken van.
 • Probeer verschillende wijntjes uit, die kunnen best lekker zijn op het vliegveld. Helemaal slim als je ervoor zorgt dat iemand anders die wijntjes voor je betaalt, omdat je zo lief naar hem of haar glimlachte bijvoorbeeld.

Wachten op het vliegveld

 • Ga winkelen! Er is tenslotte een overvloed aan winkeltjes. Ik vind persoonlijk de boekenwinkels het fijnst om lekker in rond te neuzen. Dat wil niet zeggen dat je persé wat moet kopen, maar soms ben je zo weer een half uur verder doordat je in wat reisgidsen heb staan bladeren.
 • Ga naar het casino om geld te verdienen (of te verliezen). Het is vaak het gokje waard en je bent zo weer een paar uur verder! Haha, deze tip is alleen voor de gokverslaafden onder ons.
 • Begin nu eindelijk eens aan dat boek waar je thuis maar niet de tijd voor neemt omdat je het dan simpelweg te druk hebt. Nu heb je alle tijd!

Let trouwens altijd goed op je bagage en zorg dat je je niet vergist in de verschillende tijdzones. Misschien is het in het land waar je gestrand bent, wel een uur vroeger! Daardoor kun je voor vervelende situaties komen te staan en zelfs je vlucht missen. Spreek ik uit ervaring? Nee hoor! Nou ok, een béétje. 😉

Ga op reis en neem mee: niet je irritatie, maar je geduld! Er is slechts één weg naar geluk, en dat is ophouden met je zorgen maken over dingen waarop je geen invloed hebt.

A@ltje

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

This article has 2 comments

 1. Bianca Schrijft

  Het is vooral lastig om het wachten niet als verloren tijd te beschouwen. Heen zit je vaak nog in de hectische druk van het gewone leven, alles moet en het liefst gisteren. Terug wil je, ik wel tenminste, gewoon weer snel je eigen spullen om je heen. Dan is het ineens klaar en wil ik thuis zijn ook. Maar ja, wat doe je eraan. Zoals je zegt, slecht voor het hart. Wij hebben ook wel eens een bussenislounge overwogen, maar vonden dat (op Schiphol) erg duur

  • Alida

   Ha Bianca,

   Bedankt voor je reactie! Ik snap het helemaal dat het lastig is, ik heb het vaak genoeg meegemaakt.. Maar juist omdat ik het zo vaak heb meegemaakt, heb ik besloten om me er niet meer druk om te maken en het wachten wat aangenamer te maken door bovenstaande tips 😉 Jammer dat de businesslounge op Schiphol erg duur is, die in Paramaribo waar wij hebben gezeten was goed te doen..

   Liefdevolle groet,

Comments are now closed.
Banner