Rugzak inpakken
Travel

Je rugzak inpakken, zo doe je dat!

De reizigers kennen het wel: blij dat je op reis gaat maar wat heb je nou allemaal ècht nodig? En hoe stop je dit zo efficiënt mogelijk in je backpack? Hoe maak je hem zo licht mogelijk? Je moet die rugzak toch echt zelf dragen, dus je wilt het ook niet te zwaar. Tegelijkertijd wil je wel weer een leuke selectie kunnen maken in je kledingkeuze.

Oefening baart kunst

Niet de eerste keer,  maar de tweede keer dat ik een lange reis ging maken, had ik veel te veel bagage bij me. Het zag er echt uit als: waar gaat die backpack met dat meisje heen?! Ik ging naar Azië, dus ik had ook geen warme kleding nodig. Ik heb gelukkig wat bagage achter kunnen laten in een guesthouse in Sri Lanka. Daar heb ik het later weer opgehaald. Zo was dat probleem in elk geval voor even opgelost. 

Ik wilde mezelf niet weer een breuk sjouwen, dus ik ben anders gaan inpakken. Ook ben ik gaan nadenken over wat ik nu echt allemaal nodig heb, als ik aan het reizen ben. Het zal voor de één net iets anders zijn als voor de ander. De ene reis is de ook ander niet, maar het is fijn als je niet teveel bagage mee hoeft te nemen. Wel grappig om te zien wat familie en vrienden meenemen in de koffer, terwijl ik in een paar maanden tijd kan leven op ongeveer 12 kilo. Oefening baart kunst laten we maar zeggen. Een mens heeft echt niet veel nodig om zich gelukkig te voelen!

Rugzak inpakken

Tips om je rugzak goed in te pakken

  1. Maak een lijstje. Héérlijk, lijstjes maken! En dan vooral om door te schrappen wat je hebt gedaan. Handig om al een week van tevoren alles op te schrijven, want meestal komt er nog iets bij. Zo kun je dit er later bij schrijven.
  2. Ik spreid alles op de grond uit. Echt een ontzettend zooitje, maar dat is mijn manier van inpakken. Dan zie ik alles en kan ik bekijken of ik niet iets vergeet.
  3. Denk goed na over wat je echt nodig hebt. Ik hoef niet persé voor elke dag een nieuw setje kleding te hebben. Je kunt je kleding ook combineren, morgen een ander truitje op diezelfde broek. En als je ergens de ruimte hebt om een truitje of broek in de buitenlucht te hangen, om te luchten: doen. Erg fijn als je dit de volgende dag weer aan wilt.
  4. Neem niet teveel schoenen mee. Op het begin had ik nog wandel en hardloopschoenen maar ik neem nu alleen hardloopschoenen mee, zodat ik én kan wandelen én kan hardlopen wanneer ik dit wil. Doe deze schoenen aan als je gaat vliegen, scheelt weer gewicht en ruimte in je backpack.
  5. Sinds kort heb ik een E-reader, ideaal! Ik vond het altijd fijn om een echt boek te lezen, maar je bespaart hier veel gewicht en ruimte mee. Je kunt er ook Lonely Planets op zetten, erg fijn- zeker als je de grootte van de Lonely Planet India ziet. 😉 
  6. Bij mij is het meeste gewicht m’n elektriciteit, fototoestel, kabels, laptopje etc. Dit omdat ik ècht m’n foto’s veilig wil stellen door back-ups te maken en het thuisfront één keer in de zoveel tijd op de hoogte wil stellen via m’n blog. En tja, daar moet ik dan wat voor over hebben, dan neem ik wel een broek minder mee! Wat handig is als je van fotograferen houdt: neem een extra batterij mee! Die zijn klein en niet al te zwaar. Fijn om een extra bij je te hebben, als je batterij nou net op is, wanneer je die ene fantastische foto wilt maken van de olifant waarmee je oog in oog staat.
  7. Neem een niet te groot verlengsnoer mee, dan kan je je spullen in één keer opladen. In Azië b.v. heb je vaak maar één stopcontact in de kamer. Of een plug voor in de auto mocht je met de auto gaan rijden (die heb je ook dubbel, dan kunnen twee dingen opgeladen worden).
  8. Koop plastic tasjes bij de lokale supermarkt. Ik schrijf op elk tasje (met watervaste stift) wat er in zit; truitjes, broeken, ondergoed, elektriciteit, etc. Zo kan je alles snel vinden als je in b.v. een hostel bent. En het is geen milieuvervuiling, want ik gebruik de tasjes een aantal maanden en hierna vaak nog thuis als vuilniszakje. Hoe milieubewust kun je zijn! 🙂 
  9. Als je een slaapzak/matje mee wilt nemen, doe deze dan aan de zijkant van je backpack. Dan heb je in de backpack zelf genoeg ruimte voor je andere spullen.
  10. Kies je backpack uit naar jouw wensen. Het ligt eraan wat je handig vindt, ik wilde persé een frontloader, waar ik uiteindelijk helemaal niks aan heb, omdat ik dus m’n spullen in plastic tasjes doe.. Sommige backpackers vinden dit fijner met in en uitpakken, ik zweer bij m’n plastic tasjes.
  11. Neem vloeibaar wasmiddel mee zodat (zeker als je lang op reis bent) je zelf een wasje kunt doen. Op het begin liet ik het nog wassen in Azië, omdat het niet zo duur was. Inmiddels vind ik het nu eigenlijk wel ontspannend om een wasje te doen, heb ik zicht op hoe het gebeurt en weet ik dat er geen Ganges-water voor wordt gebruikt haha.
  12. Neem een flightbag mee, met een klein slotje, zodat de tas enigszins ‘veilig’ is, als je ‘m inlevert op het vliegveld. Neem ook een lichte kabel mee, voor als je b.v. met de trein in India gaat reizen, dan kun je de kabel door het slotje heen doen en aan de beugels vastmaken, die aan de banken vastzitten in de trein. Misschien allemaal schijnzekerheid, want als ze het echt willen, nemen ze je spullen toch wel mee. Zo vertraag je eventuele dieven in elk geval- ze willen toch altijd zo snel mogelijk weer weg zijn.
  13. Neem niet teveel toiletspullen mee, want dat is erg zwaar. Je kunt altijd wat kopen als het op is.
  14. Uit veiligheid: verspreid je belangrijke spullen! Ik heb een moneybelt, waar ik belangrijke zaken in doe en heb handige verstopplekjes voor pinpassen, geld etc. Op mijn eerste reis hebben ze m’n tas leeggehaald en toen had ik alles (creditcard, pinpas en cash) in één portemonnee zitten. Niet handig èn een goede les! Geld pinnen en dan verspreiden, in handbagage/money belt/backpack, dan houd je altijd iets over mocht er iets kwijtraken. Twee pinpassen en een creditcard is handig, voor als er één kwijt raakt maar je komt wel eens voor de situatie te staan dat je ergens niet kunt pinnen. Neem een klein portemonneetje met wat kleingeld erin mee. Handig als je beroofd wordt (of een corrupte politieagent tegenkomt) dan kun je deze afgeven.

Ik ga over een maand weer op pad. Ik denk dat ik maar vast begin met inpakken!

Wanneer start jij?!

Rugzak inpakken

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

This article has 4 comments

  1. Manouk - Groetjes uit Verweggistan.nl

    Handige tips! Veel had ik zelf al opgeschreven ook ja. Ik heb nu zelf packing cubes, misschien beter dan plastic tasjes? 🙂

  2. Jenny - IkReis

    Ik heb een hele tijd gehad dat ik pas op de dag zelf startte. Dat ging altijd goed, behalve dat ik DACHT dat ik dingen vergat.

    Nu begin ik vaak eerder met dingen klaarleggen. Dat geeft meer rust.

Comments are now closed.
Banner