Travel

Duiken

 Stilte, rust, bubbels, prachtige kleuren, vissen… Wauw! Wat is de onderwaterwereld mooi!

Visje, visje, in het water

Ik had wel eens een introductie-duik gedaan tijdens vakantie.. maar in 2012 was dan het zover: ik ging in Thailand mijn ‘Open Water’ (het 1e duikbrevet) halen. Nou kom maar op, dacht ik zo! Met een ferry vaarden we over naar Koh Tao. Sommige mensen vinden dit eiland vreselijk toeristisch, maar ik heb er de tijd van m’n leven gehad!

Mijn duikinstructeur bleek een Nederlander te zijn dus dat kwam mooi uit.. kon hij me nog eens wat over duiken uitleggen in het Nederlands.

Het bleek echt een ontzettend gave plek om te duiken, mooi gekleurd koraal, allerlei verschillende visjes. Om je Open Water  brevet te halen moet je verschillende oefeningen doen. Wij moesten bijvoorbeeld op zoek naar ‘Nemo’ met de navigatieduik en we vonden hem hoor!

Duiken 1

Het was heel schattig, ze hadden om Nemo heen allerlei steentjes gelegd in een cirkel… want als er duikers langskwamen, bewaakte hij z’n territorium door tegen je duikbril aan te tikken. Als hij dat bij alle duikers deed, werd hij helemaal gek. Maar doordat die steentjes er lagen, in het midden van die enorme oceaan, dacht hij dat hij hier niet uit kon (overdag althans). Dus om een navigatie uit te voeren, kon je Nemo altijd vinden, want hij zwom altijd trouw in z’n privé cirkeltje!

Ik heb allerlei tips gekregen om zo weinig mogelijk lucht te verbruiken tijdens het duiken, zodat je zo lang mogelijk onder water kon blijven, ik moest bijvoorbeeld mijn handen niet gebruiken en rustig aan één schoolslag met mijn benen doen voordat ik met mijn fins ging flipperen. Het hielp me absoluut om nèt iets meer lucht over te houden.

Duiken 2

Omdat ik het zo leuk vond, kreeg ik als tip van de duikinstructeur, om ook voor het tweede brevet te gaan: ‘Advanced’. En dat was echt een gouden tip! De eerste duik van de Advanced cursus hoorden we namelijk dat de Whale Shark gesignaleerd was! Wij allemaal ontzettend nieuwsgierig natuurlijk en we gingen positief ingesteld het water in. Van tevoren werd wel verteld door onze duikinstructeur, dat we de Whale Shark niet achterna gingen zwemmen.. ze zwemt namelijk heel hard en dan verbruik je dus veel meer lucht… Alweer een gouden tip, want wij hebben de Whale Shark maar liefst 4x gezien in 1 duik!

De meest indrukwekkende keer was toen wij op dertig meter diepte zaten, omdat je dit leert voor het tweede brevet. We zaten heel netjes op onze knieën op een rijtje de oefeningen te doen… toen de Whale Shark alwéér voorbij kwam. En hoe voorbij! Ze zwom boven ons langs… een ontzettend indrukwekkende verschijning, allerlei visjes naast haar, met een lengte van ongeveer 12 meter en ze leek nog veel groter door de schaduw die om haar heen hing… ik was zo afgeleid van deze ontzettende bijzondere verschijning, dat net m’n mond nog niet openviel anders krijg je een beetje teveel zeewater naar binnen. 😉

Duiken 3

Ik hoorde opeens tikken, dat betekent dat de instructeur de aandacht wilt. Was ik gewoon 8 meter naar boven gedreven! Het niet doorhebbende en zo onder de indruk van de Whale Shark was ik rechtop komen te drijven en zonder het te weten maak je dan toch een paar slagen met je benen. Dit kan behoorlijk gevaarlijk zijn om opeens zo’n stuk omhoog te drijven, dus toen we het water uitkwamen bood ik m’n verontschuldigingen aan, aan de duikinstructeur. Het werd me vergeven, want Wauw!! We hadden haar gezien! Misschien wel één van m’n mooiste herinneringen.. de Whale Shark in het wild… super gaaf!

Waar wacht je nog op? Ik zou zeggen haal je duikbrevet en geniet van de rust in de prachtige onderwaterwereld!

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

This article has 2 comments

  1. Irene

    Jeetje Alida, ik vond snorkelen altijd al prachtig??
    Maar wat jij gezien hebt en ervaren met duiken , is wel helemaal TOP?
    GEWELDIG?

Comments are now closed.
Banner