Vervoer op reis
Travel

Vervoer op reis: waar kies je voor?

Je gaat op vakantie of voor langere tijd op reis. Niet georganiseerd, dus moet je zelf je vervoer regelen. Maar hoe? Wat is de beste keuze? Wat gaat sneller? Welk vervoer is leuker en, niet onbelangrijk: wat is goedkoper?

Tijdens het schrijven van dit blog ontdekte ik dat ik van wel héél veel verschillende soorten vervoer gebruik heb gemaakt tijdens mijn reizen. De één wat spannender dan de ander. Ik heb er een paar tussenuit gepikt en wat voor- en nadelen voor je op een rijtje gezet.

Vervoer tijdens wandelen

Maar je wandelt toch? Ja, dat klopt… en ik ben zo’n die hard die het liefst haar eigen bagage draagt, maar het is best een goed idee om het soms wat minder zwaar te maken voor jezelf. Speciaal voor de trouwe lezers heb ik een paar opties uitgeprobeerd. 😉 

In Nepal kun je een drager/sherpa inhuren. Door dit te doen steun je de lokale economie en kun je jezelf vrijer bewegen om te genieten van de natuur en foto’s te maken! Soms is je drager iets kleiner dan je tas, en dat zorgt voor grappige taferelen..

Vervoer op reis

In het Noorden van India kun je een tour doen met ezeltjes en paardjes die je bagage voor je dragen. En bij sommige wandelingen mag je dan ook nog even (of de hele rit..) op de rug van zo’n beestje zitten. Erg gaaf om te doen, is weer is wat anders als wandelen. Voor mij voor korte duur, want ik vind wandelen toch echt veel leuker en een klein nadeel van een ezel, is dat je daar niet zo stevig op zit. Zeker als hij langs het ravijn hobbelt met een bloedsnelheid- en de gidsen maar lachen!

Vervoer op reis

Het nadeel van dragers is dat je er geld voor moet betalen, en dat komt meestal niet zo goed uit als je budget wilt reizen.

Trein

In Azië overbrug ik grote stukken graag met de trein. En dan vaak de nachttrein. In Thailand zijn de sleepers bijvoorbeeld heel luxe, je bedje wordt voor je opgemaakt en je kunt heerlijk slapen. In India heb je de wat minder luxe treinen, maar ik houd er van! 🙂 Ik ga dan wel in de gewone sleepers, dus tussen de locals in. De middelste bank wordt dan opgeklapt en zo heb je 3 bedden boven elkaar.

Er zit geen airco in die treinen, dus je hebt van die ventilatoren die het meestal niet doen. ’s Nachts is het meestal toch wel lekker omdat de ramen vaak open staan.  Ik zorg er dan voor dat ik de upper sleeper heb, anders gaan de Indiërs om 4 uur ’s morgens op je bed zitten om chai te drinken (ja, dat gebeurt echt!).

Je bent voor héél goedkoop op je volgende bestemming en je hebt geen guesthouse hoeven te betalen voor die nacht. Je moet er wel tegen kunnen dat ze staren. Ik heb geleerd dat als je naar ze glimlacht en je een klein beetje Hindi spreekt ze dat leuk vinden en niet meer zo staren.

Tip voor alle nachttreinen: Maak je bagage vast, als je het de volgende dag weer terug wilt zien!

In Sri Lanka heb je de mooiste treinroutes, dat zijn kortere stukken, dus die neem je overdag. Ze zijn het meer dan waard, want het is prachtig onderweg! Nadeel van de meeste treinen in Azië, is dat ze meestal te laat zijn. Van een kwartier tot ongeveer 7 uur. Ja, echt gebeurd! Dat was in Thailand overigens, niet eens in India. 

Vervoer op reis

Scooter

Ik heb heel vaak scooter gereden in het buitenland. Een heerlijk vrij gevoel en je kunt op leuke plekken komen, waar je soms met de auto niet kunt komen. Je hebt meestal alleen je rijbewijs nodig (behalve als ze geld nodig hebben en zeggen dat je een internationaal rijbewijs moet hebben). De benzine is niet zo duur en het is het handigst om je wel aan de regels te houden. De bestuurder moet een helm op maar de passagiers niet in Azië, hoe belachelijk dat ook klinkt. Meestal houd ik me netjes aan de regels. 😉  

Bus

Ik heb vaak in verschillende bussen gezeten in het buitenland. In Nepal is het wegennetwerk echt vreselijk. Ben er wel van m’n reisziekte afgekomen, dus dat is een voordeel. Je komt voor vrij goedkoop een aantal uur verder. Ik slaap meestal een beetje bij in het vervoer of ik zoek m’n fotootjes uit. En ik geniet uiteraard van de natuur als we langs mooie uitzichten komen.

Een groot nadeel van de bussen in Azië is dat je meestal met pech onderweg komt te staan. Omdat het oude wagens zijn en ze toch minder goed onderhouden worden als in Europa. Een groot voordeel daarentegen van reizen met het openbaar vervoer in Azië is dat je heel veel geduld leert opbrengen. Héél veel geduld!

Auto

Tijdens mijn laatste reizen in Zuid Afrika en Namibië heb ik twee keer in auto’s rondgereden en 1 keer in een 4 wheeldrive, samen met mijn reismaatje. Erg fijn om je eigen tijd te bepalen, uit te kunnen stappen wanneer jij dat wilt, om naar het toilet te gaan of om (meestal in ons geval) een cappuccino te drinken! Het was echt fantastisch om door de dierenparken heen te crossen en onze eigen routes te bedenken, waardoor we vaak enorm veel wilde dieren konden zien. Je kan je eigen muziek draaien en alles zelf bepalen. Heel veel mensen staan langs de kant te liften. Alhoewel ze waarschuwen geen lifters mee te nemen, hebben we dit toch eigenwijs gedaan met als resultaat dat je dan af en toe een schattig kindje mag vasthouden. Een groot nadeel van rijden in de auto zijn de kosten. Je ziet je bankrekening wel slinken met al dat tanken. Gelukkig konden we de kosten wel delen. 

Tuc tuc/fiets en auto rickshaw/jeepney’s, tricycle

En ga zo maar door.. overal in Azië hebben ze weer een ander vervoersmiddel.. Leuk om mee te maken, vooral de koeienkar :P, meestal lekker goedkoop, zeker als je de gedeelde neemt en je mag er wel is in rijden… Nadeel: Het is niet altijd even comfortabel (vooral de gedeelde, door de drukte, wat dan naar mijn mening wel weer z’n charme heeft, omdat je je echt tussen de locals bevindt) en soms wat minder veilig omdat je op het dak zit..

Motor

Mijn favoriet: de motor! Ik heb in meerdere landen achterop de motor gezeten en soms ook stiekem gereden. Wow, wat is dat een vrij gevoel. Héérlijk! Ik ga zo snel mogelijk m’n motorrijbewijs halen om rond te gaan trekken op de motor. Moet ik wel eerst even wat centjes verdienen. Voordelen: vrijheid, verbruikt weinig benzine, je komt op plekken waar je met ander vervoer niet komt. Nadeel: je bent veel kwetsbaarder, maar: geen leven zonder risico’s, toch?! 🙂 

En.. welk vervoer kies jij?!

Alida

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

Banner