Travel

Robin ging 16 maanden op reis

De tijden veranderen, maar dan bedoel ik ook ècht. Nu ik dit schrijf voel ik mij echt oud! Als ik om mij heenkijk zie ik heel veel jongeren die na hun studie eerst op reis gaan, voordat ze het werkende leven instappen. En wat is dat toch gaaf! In mijn tijd ging je na het behalen van je diploma aan het werk, het kwam niet in je op om voor langere tijd op reis te gaan. Nu is het eerder een uitzondering als je dat niet doet!

Het afgelopen jaar heb ik Robin gevolgd, zij is ook op reis gegaan. Ik ken Robin al 18 jaar, zo leuk om te zien wat ze allemaal meemaakt en hoe ze is veranderd! Het leek mij leuk om haar verhaal hier te delen. Misschien heb je zelf ook wel plannen en kan zij jou een extra zetje geven om te gaan. 🙂

Op reis

Is het altijd al een droom van je geweest om op reis te gaan?

Bij lange na niet! Ik vond het altijd heerlijk om op vakantie te gaan samen met vrienden of familie maar een lange (solo) reis is nooit een droom van mij geweest. Mijn eerste reis was zelfs een verplichting vanuit mijn studie. Ik studeerde Commerciële Economie op de Haagse Hogeschool. Om mijn studie af te ronden moest ik in mijn laatste jaar een half jaar stage lopen in het buitenland. Tranen met tuiten toen ik in mijn eentje naar Curaçao vertrok.

Vervolgens heb ik een half jaar later elk mogelijk scenario bedacht waardoor ik langer op reis zou kunnen blijven. Vanaf dat moment wist ik dat ik mijn studie zo snel mogelijk af wilde ronden om vervolgens weer verder te kunnen met reizen.

Op reis

Waarom heb je de keus gemaakt om in maart 2016 te gaan?

Voordat ik verder ging met reizen wilde ik eerst mijn diploma behalen. In September 2015 had ik mijn diploma in the pocket en kon ik mij volledig richten op het sparen. Ik had voorgenomen om zoveel mogelijk te werken en te sparen zodat ik een half jaar later kon vertrekken. Omdat ik nog bij mijn moeder woonde (thanks, mam!) had ik verder weinig kosten en kon ik in maart 2016 eindelijk vertrekken naar Australië.

Op reis

Wat was je plan?

Ik probeerde in Nederland een planning te maken maar merkte al snel dat dit erg lastig was. Ik had geen idee wat ik kon verwachten en wat er op mijn pad zou komen. Om deze reden boekte ik een flexibel ticket waarbij ik de einddatum kon wijzigen.

Ik ben begonnen in Sydney en woonde en werkte hier de eerste 3 maanden. De eerste weken had ik best wat moeite met het acclimatiseren. Ik bleek toch iets minder stoer te zijn als mijn motto: ‘ik laat alles op mij afkomen’ deed vermoeden. Gelukkig vond ik snel een leuk appartement met 12 anderen en een baan in de horeca. Hierna ging het allemaal vanzelf en als je soms vergeet om te reageren op de appjes van het thuisfront, dan weet je dat het goed zit!

Nadat ik wat extra centjes had verdiend, ben ik naar het zuiden van Australië gereisd om vervolgens een maand door de Outback te reizen. We vertrokken met 20 man en 5 auto’s vanaf Adelaide, door de Outback, naar Darwin. Eenmaal in Darwin aangekomen was ik niet alleen dolgelukkig om weer in de bewoonde wereld te zijn, maar ook omdat ik vanaf Darwin samen met mijn beste vriendin (Janice) de East Coast af zou reizen. Door Janice heb ik Kristin leren kennen en samen zijn wij anderhalve maand met de grootste lol onderweg geweest. Na de East Coast maakten Kristin en ik de impulsieve beslissing om mijn broertje en beste vriendin op te zoeken in Bali. Zij waren daar op vakantie en hadden geen idee dat wij hun zouden verrassen. Wij zijn uiteindelijk een maand in Bali gebleven. Het was mijn eerste keer in Azië en ik was op slag verliefd. De cultuur, het eten, de locals en het ongeorganiseerde vond ik geweldig.

Na Bali besloot ik om terug naar Sydney te vliegen om daar de zomer door te brengen. Ik woonde 3 maanden aan het strand in Bondi Beach. Doordat ik in een hostel verbleef heb ik ontzettend veel mensen leren kennen en vrienden gemaakt die ik nu nog steeds spreek. Elke dag was er weer een ander feestje en tijd voor slapen was er eigenlijk niet. Tussen het feesten door werkte ik 6 dagen in de week omdat ik na Australië voor een lange tijd naar Azië zou vertrekken. Met heel veel zin en een klein traantje vloog ik in januari 2017 naar Azië om samen met mijn moeder een maand door Thailand te reizen.

Op reis

We zijn begonnen in Bangkok en zijn vanuit daar verder gereisd naar het Noorden. Heel wat bussen, tuk tuks, treinen, vliegtuigen en boten verder sloten we onze maand af op de eilanden in het zuiden. Na Thailand ben ik 3 weken in Laos geweest. Laos staat ook wel bekend als het land van rust, schoonheid, natuur en cultuur. Dit was precies waar ik behoefte aan had na al dat feesten in Australië. Ik genoot van alle prachtige berggebieden, bossen en het minimale aan toerisme! Ik ben hier ook nog 2 dagen met mijn nichtje Sharon uit Nederland en haar vriend opgetrokken.

Het land wat daarop volgde stond eigenlijk niet op mijn lijstje. Jane, een vriendin uit Nederland, is een half jaar geleden naar Maleisië verhuist. Onverwachts vlogen we samen vanuit Laos naar Ipoh, een van grootste steden in Maleisië. Ik heb haar vriend daar leren kennen en gezien hoe heerlijk ze woont. Als afsluiter zijn wij een paar dagen naar het prachtige eiland, Langkawi gevlogen.

Vanaf Maleisië vloog ik door naar Ho Chi Minh in Vietnam. Dit was wel een hoogtepuntje aangezien ik hier mijn verjaardag samen met Nina en Janice, mijn 2 beste vriendinnen uit Nederland zou vieren. Beiden vlogen zij over en wij vierden mijn verjaardag op het eiland Phu Qock, met een heerlijk etentje. In 6 weken tijd trok ik van het zuiden van Vietnam naar het noorden en eindigde de reis in Hanoi.

Op reis

Mijn volgende vlucht ging naar Manila, in de Filipijnen. In een maand tijd heb ik 7 verschillende Filipijnse eilanden bezocht en hiermee mijn record behaald met het aantal vluchten per maand. De Filipijnse eilanden hebben mijn hart gestolen en vooral het eiland Siquijor is mijn nummer 1 van alle plaatsen waar ik tot nu toe ben geweest. Ik heb deze maand samen gereisd met een heel speciaal iemand, waardoor ik onmogelijk niet verliefd kon worden op de Filipijnen.

Ik sloot mijn Azië avontuur af waar ik het ben begonnen, in Bali samen met Kristin. Nog even 2 weken relaxen in Uluwatu en genieten van mijn lievelingsgerecht ‘Soto Ayam’ voordat ik weer aan het werk zou gaan in Sydney. Eenmaal terug in Australië, met heel weinig geld maar wel heel wat armbandjes en jurkjes verder, vond ik gelukkig twee horeca baantjes om wat geld te verdienen. Ik ging weer terug naar Bondi en woonde hier de laatste twee maanden van mijn reis samen met vrienden in een appartement.

Was het de eerste keer backpacken?

Het was mijn eerste keer backpacken en ik vond het fenomenaal! Ik weet nog goed dat ik geen idee had wat ik wel en niet mee moest nemen, waardoor ik maar gewoon alles meenam. Als ik er nu aan terugdenk was mijn backpack veel te ongeorganiseerd en vooral: zwaar! Op een gegeven moment kwam ik erachter dat ik die stijltang en die paar outfitjes echt niet meer zou gaan gebruiken. Ik richtte mijn backpack zo in dat alleen het nodige er nog in zat.

Hoe lang ben je weg geweest?

Ik ben in maart 2016 vertrokken en in juli 2017 terug gekomen. In totaal ben ik 16 maanden weggeweest.

Op reis

Welk land heeft het meeste indruk op je gemaakt?

Alle landen waar ik ben geweest hebben op een andere manier indruk op mij gemaakt. Australië voelde als mijn thuis en ik heb hier zo veel bijzondere mensen en bijzondere momenten meegemaakt. Thailand heb ik samen met mijn moeder mogen meemaken. De hele maand is een onvergetelijke tijd geweest wat we beide nooit meer zullen vergeten. In de Filipijnen heb ik een maand op een roze wolk geleefd omdat ik samen met mijn vriend, nadat we elkaar 3 maanden niet gezien hadden, een maand lang van het ene idealistische eiland naar het andere vlogen.

En je bent verliefd geworden…. Vertel daar eens iets meer over.

Haha en ja sorry mam en pap, ik ben uiteindelijk toch nog verliefd geworden. Mijn laatste 3 maanden in Australië (voor ik naar Azië vertrok) heb ik een Chileense jongen leren kennen in het hostel waar ik verbleef. We zaten in dezelfde vrienden groep en gingen goed met elkaar om. Hoe minder tijd ik in Australië had, hoe leuker ik hem uiteraard begon te vinden. Vanaf de eerste dag dat ik Australië verliet is er geen dag voorbij gegaan dat we elkaar niet gesproken hebben.

Nadat we elkaar 3 maanden niet gezien hadden, vloog hij vanuit Australië en ik vanuit Vietnam, naar de Filipijnen om samen een maand lang van eiland naar eiland te reizen. Vervolgens heb ik besloten om in plaats van terug naar Nederland te gaan, samen met hem terug naar Australië te vliegen om de laatste 2 maanden van onze reis samen te zijn. En ja, hij woont in Chili en ik zou niets liever willen dan te reizen door Zuid-Amerika.

Op reis

Is er een andere Robin terug gekomen na de reis?

Nu ik terug ben in Nederland realiseer ik mij pas hoeveel ik geleerd heb afgelopen 1,5 jaar. Allereerst ben ik heel erg blij dat ik er voor mezelf achter ben gekomen hoe gelukkig ik word van reizen. Ik heb veel gezien en gedaan maar als ik denk aan hoeveel ik nog niet gezien heb weet ik dat mij een hele mooie toekomst te wachten staat. Gelukkig heb ik nog zeeën van tijd om overal heen te gaan waar ik heen wil. Omdat ik mij richt op wat mij op dit moment gelukkig maakt, denk ik zo min mogelijk na over wat er misschien in de toekomst kan gebeuren.

Toen ik aan het studeren was dacht ik dat ik heel graag carrière wilde maken. Ik zei altijd tegen mijn moeder dat ik ergens wilde werken waar ik verplicht een mantel pakje aan moest en waar mijn assistente zou vragen of ik koffie of thee wilde bij mijn binnenkomst. Daar kom ik door het reizen heel erg op terug. Het ‘leven’ zoals de maatschappij van je verwacht, trekt mij op dit moment totaal niet meer. Ik reis liever de rest van mijn leven de hele wereld rond met een backpack waar bij wijze van spreken 3 outfits inzitten.

Op reis

Zou je andere aanraden om zo’n reis te maken? Zo ja waarom?

Iedereen die ook maar enige twijfels heeft over het maken van een reis: ALSTJEBLIEFT, DOE HET! Ik kan zelf geen reden bedenken waarom niet en zoveel verschillende redenen waarom wel. Buiten het feit dat ik nog nooit iemand heb horen zeggen dat ze niet graag op het strand liggen of feesten, is het goed voor je persoonlijke ontwikkeling.

Door Azië ben ik gaan realiseren dat Nederland een erg stabiel land is waarbij alles al met al goed georganiseerd is. Dit is voor ons zo vanzelfsprekend, dat wij er niet vaak genoeg bij stil staan hoe anders het ook kan zijn. Zo zie je in Azië helaas op veel plekken armoede. Dit is erg verdrietig om te zien maar dit maakt je ook bewust van de wereld waar wij in 2017 nog steeds in leven. Bijzonder is het om te zien dat deze kinderen lachend rondrennen en dat je door de ouders met open armen ontvangen wordt.

Ik ben tijdens mijn reis met veel verschillende mensen in contact geweest waardoor ik veel geleerd heb op sociaal gebied en communicatief sterker ben geworden. Ik heb meegemaakt hoe het is om alleen te zijn maar ook hoe je met anderen om moet gaan. Door al deze verschillende contacten sta je veel meer open voor alles en oordeel je ook minder snel. Na mijn reis heb ik ook minder ‘ruzie’ thuis over het huishouden. Ik ga er vanuit dat dit betekent dat ik ook wat zelfstandiger ben geworden en tegenwoordig gewoon mijn eigen dingen opruim haha.

Ik kan nog veel meer redenen opnoemen waarom ik het aanraad om te reizen: het laat je de wereld zien en het geeft je het gevoel dat je daadwerkelijk leeft. Je krijgt er positieve energie van en je wordt meer open-minded. Je leeft meer bewust en tegelijkertijd meer dankbaar. En het allerbelangrijkste is dat er een grote kans bestaat dat het je heel gelukkig maakt!

Op reis

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

This article has 1 comment

  1. laurinda

    Dat is mijn dochter waar ik zo supertrots op ben. Verover de wereld lieve schat alleen maar door te zijn hoe je bent. Love you!!!

Comments are now closed.
Banner