Freekeh salade met geroosterde pompoen
HoofdgerechtRecepten

Freekeh salade met geroosterde pompoen

Freekeh, ken jij het? Het is geen hippe, superfood-achtige graansoort, maar harde groene tarwe. Deze tarwesoort wordt onrijp geoogst en daarna gedroogd in de zon. Vervolgens zetten ze het hele boeltje in de brand en roosteren ze de tarwe waardoor er een geroosterde, licht nootachtige smaak ontstaat. Hierna wordt het gebroken en blijven er grove korrels over die je vervolgens kunt koken op je eigen fornuis.

Doordat de tarwe onrijp wordt geoogst, heeft het een hele hoge voedingswaarde in vergelijking tot andere granen. Het is rijk aan vezels (zelfs 4x meer dan zilvervliesrijst) en geeft een enorm verzadigd gevoel (ik spreek uit ervaring). Ik was verrast over de smaak en textuur en vond ‘m perfect passen in deze freekeh salade met geroosterde pompoen, spinazie en tomaat.

Freekeh salade met geroosterde pompoen en spinazie_2

Wat je nodig hebt

– 1 flespompoen
– 2 teentjes knoflook
– 2 takjes rozemarijn en/of tijm
– optioneel: gemalen chili
– 200gr freekeh
– 1 sjalot
– 400gr spinazie
– 150gr cherry tomaten
– olijfolie
– (grof) zeezout

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 45 minuten

Verwarm de oven voor op 200 graden. Je mag van mij de flespompoen schillen of niet, je kunt ‘m namelijk roosteren met schil en al. Verwijder wel de pitten en snijd in hapklare stukjes. Doe alle stukjes in een groot bakblik. Plet de teentjes knoflook en doe ze samen met de takjes rozemarijn en tijm erbij. Sprenkel er een flinke scheut olijfolie over en strooi er wat zeezout over. Je kunt er ook nog een snuf gemalen chili over strooien. Meng alles goed door elkaar met je handen en schuif het bakblik 30-40 minuten in de oven totdat de pompoen gaar is.

In de tussentijd kook je de freekeh gaar volgens de aanwijzing op de verpakking, dit duurt 15 minuten. Giet daarna af en laat nog 10 minuten staan.

Hak de sjalot fijn. Verwarm een grote pan of wok en fruit daarna de sjalot in een eetlepel olijfolie. Voeg in batches de spinazie toe en laat dit heel kort slinken zodat het nog wat bite heeft en breng op smaak. Zet daarna het vuur uit. Halveer de cherry tomaten en schep deze erdoor. Als de pompoen gaar is, schep je deze er ook door (zonder knoflook en takjes). Zelfde geldt voor de freekeh. Schep alles door elkaar en proef. Breng eventueel nog extra op smaak met zout.

Serveer de freekeh salade op een grote schaal. Ideaal als lichte avondmaaltijd!

Freekeh salade met geroosterde pompoen


Dit recept wordt je aangeboden door Francesca Kookt

Volg haar op FacebookGoogle+Bloglovin’ of Instagram.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner