Lifestyle

Burning Man 2017: Radical Ritual

Het is dinsdagavond 28 maart. ‘Zijn jullie er klaar voor? Vergeet de parkeerticket niet!’ appt mijn zus. Tony en ik zijn meer dan klaar, met twee computerschermen, een iPad en een aantal telefoons in de aanslag. Aan de overkant van de Atlantische Oceaan een soortgelijk tafereel: mijn zus en haar geliefde bemannen in hun woonplaats Denver ook beiden twee computers en een setje telefoons.

Het betreft hier geen goed georchestreerde financiële overboeking naar de Kaaimaneilanden, al zou je dat gezien de setting misschien wel verwachten. Nee, we turen allemaal ingespannen naar vele computerschermen waarop de tekst ‘BURNING MAN 2017: Main Sale’ te zien is. Over exact 8 minuten start de verkoop voor dit buitengewone festival.

Burning Man 2017

Tien principes

We worden geacht vooral niet de pagina te verversen maar rustig af te wachten. Als de verkoop start, worden we automatisch toegevoegd aan de wachtrij. Eerder al hebben we een pre-registratie doorlopen waardoor we nu konden inloggen op dit aankoopproces.

Om exact negen uur verschijnt er een uitgebreidere tekst in beeld:

‘Burning Man is géén festival. Burning Man is een woongemeenschap, een tijdelijke stad. Een wereldwijde culturele beweging gebaseerd op tien praktische principes. Wij boeken geen acts, voorzien niet in entertainment. Wat plaatsvindt op Burning Man, is aan jezelf. Je stapt in een ongeorganiseerde wereld, waar telt wie je bent, niet wat je hebt. Er wordt van je verwacht dat je samenwerkt, creatief en verbindend bent en dat je geen afval achterlaat. Participeer actief als inwoner van Black Rock City.’

Burning Man 2017

Bucket list

Het bijwonen van Burning Man staat al jaren op onze bucketlist. We bezoeken al ons hele leven alle mogelijke – laten we zeggen gebruikelijke – festivals. Dit uiterst ongebruikelijke evenement, dat zichzelf met nadruk juist géén festival noemt, is de ultieme, internationale belevenis. Dolgraag zijn we in ieder geval één keer in ons leven bewoner en onderdeel van deze gemeenschap.

Burning Man is een evenement dat jaarlijks wordt gehouden in de Black Rock Desert in Nevada in de Verenigde Staten. Het begint op de laatste maandag van augustus en eindigt op de eerste maandag van september. Burning Man is vernoemd naar het feit dat het evenement altijd wordt afgesloten met het verbranden van een zogenaamde Wicker Man, een gigantisch houten mensfiguur dat in oude culturen werd verbrand ter viering van de zonnewende.

Kleine mannetjes

Goed, terug naar onze computeravond op 28 maart. Onder in beeld zit een balk, waarin een klein mannetje (the burning man?) een paar minuten voor negenen op de plaats stapt. Na negenen komt hij rustig in beweging, om vervolgens om zes minuten over negen serieus de benen te nemen. Ons mannetje neemt enthousiast een sprint richting zijn eindpunt. Via de Whatsapp meldt mijn zus verschrikt dat wij al veel verder op weg zijn dan hun mannetje in Denver.

Opeens zien we een ander scherm met ingewikkelde klik instructies. Vanuit Denver krijgen we via Whatsapp uitleg over wat we moeten doen. Uiteindelijk moeten we onze code invullen, maar dan krijgen we de melding dat deze al in gebruik is. “Doe al die andere schermen uit!” appt Denver. Yes, het werkt. HET WERKT! Huh? Hebben we ze? We hebben ze!!! WE HEBBEN ZE! Twee tickets voor Burning Man 2017! Dat is ook meteen het maximum dat je kunt bestellen, anders waren we nu allemaal klaar natuurlijk. Het kleine mannetje in Denver doet het minder goed, die wandelt nog steeds rustig links in beeld. Wij gaan naar Burning Man! Awsome! Mijn zus niet. Dus we gaan met zijn tweeën, Tony en ik.

Burning Man 2017

Bron: website Burning Man 2017

Voorbereiden

Inmiddels is het natuurlijk al juli. De afgelopen maanden zijn we in de weer geweest met verdere voorbereidingen. Vanuit de luxe van ons heerlijke huis proberen we ons in te denken wat het betekent om negen dagen, in de woestijn, op onszelf teruggeworpen te zijn. Deelnemers worden geacht zelfvoorzienend te zijn in hun behoeften zoals voedsel, water en een slaapplek. Op een plek waar het overdag rustig 45 graden kan worden.

We zijn bezig met de huur van een camper, verdiepen ons in voeding – want hoe houd je het vers – onderzoeken hoeveel water je per persoon nodig hebt en vragen ons af wat we aan zullen trekken. Eén item is onmisbaar, begrijpen we van de vele websites die we doorspitten: zonder stofbril kun je niet want het woestijnzand brandt in je ogen. Dansend mèt stofbril, bandana en een creatieve outfit, vanwege de warmte. We kunnen niet wachten!

Radical Ritual’ is het thema van Burning Man 2017. Graag nodig ik je uit om deze zomer jouw dagelijkse rituelen eens los te laten en de extreme variant op te zoeken. Wie weet waar je terechtkomt.

Ik wens je een interessante zomer!

Liefs,

Ellen

Care to Care

Ik ben Ellen. Ik ben een vrouw, echtgenote, moeder, kind, zus, tante, nicht, vriendin en heel erg mijzelf. Care to Care Beauty&Wellness is mijn schoonheidssalon waarin ik met veel plezier en passie werk. Ik heb een meditatiedocente opleiding gevolgd en werk o.a. met de Ayurvedische lijn Utsukusy. Ik geef Ayurvedische gezichtsbehandelingen èn een Ayurvedische Ritueel in combinatie met meditatie.

Banner