Snel afvallen
Health

Snel afvallen: vijf tips!

Eigenlijk is afvallen heel simpel: je moet gezonder eten, meer bewegen en meer slapen. We weten het allemaal heus wel, maar doen….? Om af te vallen hoef je niet perse naar de sportschool te gaan, je kunt ook zonder sporten afvallen. Wel is het belangrijk om iedere dag minimaal 30 minuten te bewegen. Je voeding is dus belangrijker dan sporten. Ik geef je 5 tips waar je direct mee kunt beginnen!

Gooi (of geef) ongezonde snacks weg

Kun jij het ook nooit bij een koekje of een handje zoutjes houden? Gooi of geef dan gewoon alle snoepjes, koekjes en andere lekkernijen die je in huis hebt weg. Wat er niet is, kun je ook niet eten! Zorg voor gezonde snacks in huis, die je kunt pakken als je trek krijgt. Mijn favorieten zijn: worteltjes, cherrytomaatjes, paprika, een handje noten of een gekookt eitje.

Vervang een broodmaaltijd

Koolhydraten volledig skippen is niet nodig, maar vervang eens een broodmaaltijd per dag. Eet gezonde vetten, eiwitten en groentes. Neem bijvoorbeeld als ontbijt magere kwark met wat fruit en noten of een omelet met ui en cherrytomaatjes. Maak voor de lunch een lekkere salade of eet in de avond een maaltijd met veel groente en een stukje vlees of vis. Probeer altijd voor verse producten te gaan.

Beweeg

Door meer te bewegen krijg je meer energie, een beter humeur, een sterker en fitter lijf èn het verbetert je slaap. Dat is toch wat je wilt!  Zo krijg je meer beweging in jouw dagelijkse routine:

  • wandel tijdens je lunchpauze;
  • haal boodschappen op de fiets;
  • doe je telefoontjes lopend;
  • maak een wandeling na het avondeten;
  • neem vaker de trap in plaats van de lift;
  • veel en lang zitten is niet goed voor je gezondheid. Ga bijvoorbeeld elk half uur een paar minuten lopen of staan.

Zorg voor genoeg slaap

Gebrek aan slaap verhoogt het hongergevoel bij mensen. Hoe minder je slaapt, hoe groter je hongergevoel is. Onderzoeken hebben aangetoond dat slaaptekort leidt tot een toename van het hongerhormoon ghreline en dat zorgt voor een verhoogde eetlust. Bij mensen die te weinig slaap hebben gehad komt ghreline in hogere concentraties voor in het bloed dan bij mensen die voldoende slaap hebben gehad. Naast de verhoogde concentratie van ghreline wordt door een tekort aan slaap ook de hoeveelheid energie die het lichaam in rust verbruikt verlaagd. Het lichaam verbrandt dus minder calorieën. Probeer daarom iedere nacht genoeg te slapen!

Zet de knop om!

Maak met jezelf de afspraak dat je vanaf nu beter voor jezelf gaat zorgen. Wacht daarmee niet tot maandag of 1 januari, maar begin direct. Iedere dag is een goed moment om te beginnen! Dus spreek met jezelf af dat je al die slechte tussendoortjes (voorlopig) niet meer koopt, maak er een gewoonte van om in je dagelijks leven meer te bewegen en zorg dat je voorbereid bent om een gezonde maaltijd te maken. Wanneer je koelkast vol ligt met gezond eten, zul je veel minder snel gaan zondigen. Het is simpelweg een keuze. Natuurlijk zal het niet altijd makkelijk zijn, maar na verloop van tijd zul je merken dat jouw lichaam gewend raakt aan de veranderingen in je eetpatroon.

Lisette Vieveen

Mijn naam is Lisette, ik ben voedingscoach vanuit mijn praktijk aan huis en ik werk samen SnowWorld Healthclub. Ik geniet van alle gesprekken die ik voer met mijn clienten. Natuurlijk gaat het vaak over voeding, maar net zo vaak bespreken we de uitdagingen en drukte van alle dag en hoe je je hier mee om kunt gaan. Voor veel mensen is het niet duidelijk hoe ze gezond kunnen leven of hoe ze gezond kunnen afvallen. Ik help hen graag op weg om gezondere keuzes te maken die passen bij hun leefstijl.

This article has 2 comments

  1. Jose wijkens

    Goed bezig Lisette! Tot snel. 😙

Comments are now closed.
Banner