Wat zijn eiwitten
Health

Wat zijn eiwitten nou eigenlijk?

Iedereen heeft de term ‘eiwitten’ vast wel eens ergens voorbij zien komen of horen zeggen door zo’n groepje afgetrainde jongens in de sportschool. Wat zijn eiwitten nou eigenlijk en waar zijn eiwitten goed voor?

Eiwitten om af te vallen

Eiwitten of in het Engels; Protein, zijn bouwstenen voor je spieren en kunnen dus voor spiergroei zorgen, echter is dit niet het enige waarvoor eiwitten nuttig zijn, ze kunnen namelijk ook heel goed helpen bij het afvallen!

Waarom? Behalve dat eiwitten dus bouwstenen zijn, leveren eiwitten ook energie, heel weinig: vaak kost het meer energie dan dat het oplevert. Doordat eiwitten dus meestal meer kosten dan opleveren qua energie kan dit dus helpen bij het afvallen. Je gaat wel vol zitten van een stuk kipfilet, maar het kost je meer energie dan dat het je oplevert. Dus even makkelijk gezegd: ‘zou je de hele dag alleen maar kip eten dan zou je afvallen.’

Eiwitten kun je niet opslaan in je lichaam dus een teveel aan eiwitten sla je niet op als vet, maar plas je gewoon weer uit in tegenstelling tot koolhydraten (aardappels, pasta, rijst etc.) die bij geen verbruik worden opgeslagen als vet.

Voor iedereen goed

Ik hoor mensen wel eens zeggen dat ze bang zijn om té gespierd te worden als zij eiwit-shakes zouden nemen. Dit is echter totaal niet het geval! Ja, je kunt inderdaad gespierder worden van eiwitten, dan zul je alleen veel zwaardere gewichten moeten gaan gebruiken tijdens je training en veel minder herhalingen moeten gaan maken.

Train jij in de sportschool en maak je zo’n 15 herhalingen per oefening, of doe je alleen maar mee aan de spinning les of de bodypump maak je dan maar geen zorgen, de eiwitten zullen je echt niet ineens veranderen in een bodybuilder. Wel kunnen ze zorgen dat je minder spierpijn krijgt de dag na je workout.

Nog even een rijtje met eiwitrijke producten zodat je een beetje een idee hebt hoeveel, waar en wat het in zit:

Eiwitten

Eiwitten zijn dus voor iedereen geschikt en kunnen voor iedereen een goede bijdrage leveren aan je gezondheid, welk doel je dan ook hebt!!

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner