Anti aging
Health

Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 7)

In mijn eerst blog hebben jullie kunnen lezen dat je met orthomoleculaire voeding een anti-aging effect kunt bewerkstelligen. Helaas is het niet zo dat je met een paar pillen en poeders het verouderingsproces zomaar een halt toe kunt roepen, maar je kunt het wèl vertragen door je lichaam goed te ondersteunen.

Kijk niet teveel naar anderen, maar wees verantwoordelijk voor jezelf. Ga stress zoveel mogelijk uit de weg en zorg voor een goede balans tussen voeding, ontspanning en sport. Dit werkt ontstekingsremmend. Hiermee ben je al een heel eind.

Bloedserieus

Als we kijken naar je lichaam is het bloed een belangrijke factor, het vervoert zuurstof naar de cellen waaruit je lichaam in z’n geheel is opgebouwd. Het is belangrijk dat dit proces goed verloopt en daar zijn eiwitten voor nodig. Als je dan ook nog je slijmvliezen schoon houdt, dan zorg je dat je immuunsysteem goed werkt en dát gaat nu juist veroudering tegen!

Kortom, het begint met schone lichaamsvochten. Daarnaast is minder koolhydraten eten ook een vorm van anti-aging. Je krijgt door het eten van groente 5x meer vezels binnen in vergelijking met granen. Helemaal niet nodig dus!

Ook zijn kiemen reinigend voor onze lever en dan ook heel gezond wekelijks te eten. Zelf vind ik ze altijd heel erg lekker door soep (toevoegen vlak voordat je gaat eten dan hebben ze nog een lekkere bite), in salades en in wraps.

Maak je niet druk!

Wist je dat ergeren daarnaast heel schadelijk is voor je lichaam en dit veroudering versneld? En dat als je dat veel doet er cortisol gaat stapelen en dit kan leiden tot burn-out achtige verschijnselen? En dat dit nog erger wordt als je een magnesiumtekort hebt?

Een goede tip is om jezelf de ‘waarom’ vraag te stellen op het moment  dat je je ergert: “Waarom gedraagt de ander zich zo?” Op die manier kun je het veel beter loslaten en ervaart je lichaam deze stress niet. Veel gezonder en ook veel leuker!

Water

Dan is er nog het o-zo-belangrijke water: wist je dat er per dag 180 liter water wordt gefilterd in ons lichaam? En we ongeveer 1,5 liter urine uitscheiden en urine ook voor 95% bestaat uit water. Ook bestaat bloed voor 90% uit water en dit fungeert ook nog eens als warmtebuffer fungeert waarmee we  onze lichaamstemperatuur op peil houden.

Tegelijkertijd  verliezen we dagelijks een halve liter water via onze huid. Dat lijkt veel, maar bedenk maar eens dat onze huid een oppervlakte van 2 vierkante meter heeft en 3 kilo weegt, dan is die halve liter ineens niet zo veel meer.  Al met al is het toch best belangrijk om voldoende (gezuiverd) water te drinken. De richtlijn hiervoor is minimaal 2 liter per dag. Zeker als je veroudering tegen wilt gaan!

Anti oxidanten

Als laatste is het belangrijk voldoende anti oxidanten te eten vanuit bijvoorbeeld blauwe bessen. Dit kun je ondersteunen door suppletie met gluthation, dat is heel goed voor het collageen in de huid. Als je dit combineert met zink, dat helpt bij ontgifting op celniveau. Hoe schoner de cellen, hoe beter je lichaam geconditioneerd is en dat gaat veroudering tegen.

Ook is suppletie met vitamine E raadzaam is om je te wapenen tegen alle fijnstof en toxines die van buitenaf komen. Selenium ondersteunt daarnaast bij reparatiewerkzaamheden van de cellen en gaat klontering van het bloed tegen. Selenium zit onder andere in paranoten. Zelf doe ik er altijd een paar in stukken door m’n ontbijt. Lekker!


Lees hier het vorige artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 6)

Hoi, ik ben Sabine Mol en ik heb een passie voor sport en voeding en nu ook een droom die ik durf uit te spreken. Mijn droom is mensen te helpen de juiste keuzes te maken zodat zij zich gelukkig voelen en optimaal gezond zijn. Zodat zij de dingen kunnen doen waar ze van houden, zo lang als dat fysiologisch mogelijk is. Waarom? Omdat ik mijn honger naar kennis en hetgeen ik inmiddels weet en geleerd heb wil delen met iedereen die er iets over wil weten. Ook omdat ik met mijn orthomoleculaire kennis inmiddels weet dat dit echt niet zo makkelijk is, in deze wereld van commerciële marketing en belangenverstrengeling. Ik ben, misschien net als jullie, al zeker 10 jaar op zoek naar de wetenschappelijke waarheid. Ik heb me erin vastgebeten, opleidingen gevolgd en ben ontzettend dankbaar dat ik dit met jullie mag delen via Uit Liefde Voor Jezelf. Misschien ooit wel vanuit mijn eigen praktijk. Dat is mijn droom; geluk vermenigvuldigen door het te delen. Deel je mee?

Banner