Het verslavende effect van suiker
Health

Het verslavende effect van suiker

Mijn eerste blog voor Uit Liefde Voor Jezelf ging over koolhydraten. In dat stuk schreef ik over het verschil tussen gezonde en minder gezonde koolhydraten en legde ik uit dat koolhydraten opgebouwd zijn uit suikermoleculen. Deze moleculen (in de vorm van een moleculen ketting) vind je bijvoorbeeld terug in brood. Brood is een gezond voedingsmiddel, mits je de juiste soort en de juiste hoeveelheid kiest. Het grote gevaar zit hem in de ongezonde vorm, ook wel suiker genoemd.

Verslaafd aan suiker

Suiker heeft in voedingsmiddelen een soortgelijk effect als zout. Smaak en houdbaarheid worden ook door suiker beïnvloed. Dat suiker een stofje is waarvan we al jaren proberen minder binnen te krijgen is te zien aan de frisdrankindustrie. Zij produceren light versies van het origineel. Of inmiddels, in het geval van Sprite, produceren ze de originele versie (met heel veel suiker) helemaal niet meer.

Suiker heeft in de grote mate waarin wij het consumeren nadelige effecten op ons lichaam. Persoonlijk ervaar ik vooral de nadelen door het verslavende effect van suiker. Hoe meer ik het eet, hoe meer ik er naar verlang, en hoe meer ik nadelige effecten als moeheid en gewichtstoename ervaar. Als ik dit gevoel heb kies ik bewust voor 3-4 dagen geen suiker. Deze dagen zijn lastig, maar als ik daar ‘doorheen’ ben kan ik heel gemakkelijk verleidingen weerstaan en nog belangrijker: ik heb veel meer energie! Door mijn kennis over voeding weet ik goed hoe ik mijn lichaam kan helpen om te gaan met suiker en er ook mentaal naar te handelen, maar ik merk in mijn omgeving en met de gezinnen waarmee ik werk veel onwetendheid.

Twee weken geen suiker

Ik had laatst een 9 jarige meisje samen met haar moeder bij mij in de praktijk. Helaas was zij 2 kg in 4 weken tijd aangekomen. Het was voor mij een bekend patroon: slecht slapen, te laat wakker worden, ontbijt overslaan, veel behoefte aan suiker in de middag, veel snacken ‘s avonds, niet kunnen slapen… Ze herkende alles, het was bijna alsof ik bij hen in huis was geweest.

Samen met haar moeder bespraken wij de afspraak dat zij twee weken geen suiker mocht eten. En dan ook echt geen suiker – ook geen frisdrank, pepermuntjes of chocopasta op brood. Samen met hen besprak ik het weekmenu. Dat het boterhambeleg en de tussendoortjes moesten veranderen was duidelijk, ook voor hen gelukkig. Geen koekjes, snoepjes, chocolade, pakjes drinken en andere zoetige dingen meer. Ook geen thee met suiker…. “Oke, dan doen we er wel honing in” zei haar moeder. Ik vertelde hen dat ook honing suiker is. Met alle adviezen en een weekmenu in de tas vertrokken zij naar huis.

Na twee weken zag ik hen weer terug, het meisje liep nu voorop in plaats van sjokkend achter haar moeder. Ze had energie, wilde uit school dingen doen in plaats van moe op de bank hangen. De eerste week was moeilijk geweest maar de tweede week ging al veel beter. Ze had zelfs geen trek meer in snoepjes!

Na weer vier weken was zij bijna 1 kg kwijt en had zij zich voor een buitenschoolse sportactiviteit ingeschreven. Ik zag nu een meisje met meer zelfvertrouwen, energie en een grote glimlach voor mij. Dat zo’n klein stofje toch zo’n enorme invloed kan hebben!

Logo de Leefstijldietist

Mijn naam is Mieke Schrijvers, diëtist en leefstijlcoach (en eigenaar van De Leefstijldiëtist). Hoe wij omgaan met eten en drinken fascineert mij en dan met name het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Ik ben begonnen met de doelgroep: kinderen met overgewicht. Inmiddels richt ik mij op verschillende doelgroepen. Mijn leven draait om eten, drinken, bewegen, coaching en mensen zien groeien en ontwikkelen. Maar wees gerust, mijn liefde voor lekker koken resulteert ook best nog wel eens in te veel en te ongezond eten 😉 Ik geloof er in dat je alles, maar dan wel met mate, met liefde en met verstand kunt eten!

Banner