Chocolade
Health

Trek in chocolade? Wat zegt je lichaam?

Nadat Deborah en ik Gezond Gouds zijn gestart, ben ik full time als personal trainer aan de slag gegaan. Na een paar maanden merkte ik dat ik steeds vaker trek kreeg in chocolade. Terwijl ik daar voorheen helemaal geen behoefte aan had. Ik sportte veel, dus het kon niet heel erg veel kwaad, maar toch zat het me niet lekker. Na wat onderzoek bleek ik dat ik een tekort aan magnesium had. Magnesium zit in cacao en jullie weten vast allemaal wel waar cacao in zit: CHOCOLADE.

Magnesium

Even in het kort iets over Magnesium. Magnesium behoort tot de mineralen. Magnesium stuurt meer dan 300 enzymen aan en deze zorgen ervoor dat er allerlei verschillende processen in je lichaam goed kunnen verlopen. Magnesium moet je uit je voeding halen, want het lichaam maakt het niet zelf aan. Een van de processen waar magnesium aan bijdraagt is het goed functioneren van je spieren. Laat je dit nu heel veel gebruiken tijdens het sporten. Mijn lichaam gaf mij aan waar ik een tekort aan had, niet aan chocola, maar aan magnesium. Zo hebben veel vrouwen tijdens of voorafgaand aan de menstruatie veel trek in chocola. Dit is ook weer te verklaren door het proces wat zich op dat moment in je lichaam afspeelt. De baarmoeder is een spier en magnesium zorgt voor de ontspanning van spieren. Magnesium geeft ook energie aan het lichaam. Veel vermoeidheidsklachten zijn te wijten aan een tekort aan magnesium.

Magnesium kun je in de vorm van supplementen toevoegen aan je dagelijkse eetpatroon, een dosering van 200 mg kan al helpend zijn. Gebruik dan wel de citraat variant, want dit kan je lichaam het beste opnemen.

In onze voeding vinden we ook bronnen van magnesium, zoals rauwe cacao, broccolie, munt, dille, basilicum, zeegroente, zaden en noten.

Signalen van je lichaam

Naast de behoefte aan chocolade zijn er nog een tal van andere signalen van je lichaam, waarop je kunt letten. Je lichaam geeft prima aan waar jij behoefte aan hebt. De kunst is dan om niet naar de slechte varianten te grijpen, maar het gezonde alternatief te kiezen.

Heb je trek in patat of chips, dan heeft je lichaam behoefte aan zout. Door de dag heen verliest je lichaam zouten die aangevuld moeten worden. Goede alternatieven zijn vette vis, cashewnoten en zaden. Heb je trek in hamburgers of andere vette snacks, dan heeft je lichaam calcium nodig, wat je vooral in groene bladgroentes vindt. Bij koek en snoep speelt onder andere de trek naar koolhydraten een rol en dan kun je beter fruit of quinoa eten.

Let er maar eens een tijdje op, je zult echt verschil gaan merken. Laat je bij het gebruik van supplementen wel goed voorlichten. En af en toe een stukje chocolade (van minimaal 72% pure cacao) kan ècht geen kwaad.

Buiten sporten om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en voedingsadviezen die  gebaseerd zijn op zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. De natuur, het beste voor zowel lichaam als geest! Gezond Gouds wil mensen aan het bewegen krijgen en houden en daarmee bijdragen aan een vitaler, gezonder en gelukkiger leven. 

Banner