Uitgelicht-Samen
Bewustwording

Samen

Mijn man en ik zijn al 31 jaar samen. Een vriendin gaf aan dit een leuk onderwerp te vinden voor het blog. Zo lang een relatie hebben, hoe doe je dat? Hoe blijf je jaar in jaar uit happy met dezelfde partner? Om daar achter te komen en het vervolgens ook nog eens goed onder woorden te moeten brengen valt niet mee. Ik moest even goed bij mezelf te rade gaan. We zijn nog steeds heel erg blij met elkaar. Ik kan nog steeds verliefd zijn. Maar wat en hoe doen we dat?

Dit is mijn bevinding, twee woorden: Gunnen en Respect. Omdat ik veel van hem hou kan hij van alles doen en laten en ben ik blij voor hem. Uit respect voor hem laat ik dingen die ik misschien wel zou willen maar niet doe omdat ik hem daarmee kwets of een rotgevoel bezorg. Of juist wel doe omdat hij daar blij van wordt. Andersom is dat ook zo en dat werkt. Het is niet altijd makkelijk en soms heb je er stevige gesprekken over maar het zijn wel de twee sleutelwoorden wat ons betreft.

Een hele nuchtere, zeer gewaardeerde vriendin merkte na mijn laatste blog op dat ze wel eens moe wordt van het lezen van al die  verhalen over het leven. Iedereen schijnt te weten hoe het werkt en heeft de beste tips en adviezen over de meest uiteenlopende zaken. Ik begrijp wat ze bedoelt. Dit schrijven gaat ook gepaard met voorbehoud.

Ik vind ook dat er geen waarheid is. En dit is ook niet DE manier. Het is mijn waarheid, en onze manier. Verder is er jouw waarheid en jouw manier. Ik kan hooguit mijn waarheid delen, zoals hierboven beschreven, om zo een ander misschien op een andere manier naar iets te laten kijken of om te inspireren.

Er is geen eenduidig antwoord te geven. Het is namelijk zo, dat wat voor mijn relatie werkt destructief kan zijn voor een andere relatie. Om een voorbeeld te geven. Mijn man en ik zijn allebei enorm gesteld op vrijheid. Al vinden we samen weg zijn heerlijk, we gaan ook graag uit en op vakantie, ieder voor zich, met vrienden. Als ik dit voorstel zou doen aan bijvoorbeeld mijn schoonouders die al 50 jaar samen zijn, dan lachen ze me keihard uit. Zij zouden doodongelukkig worden van een tripje zonder elkaar.

Het gaat dus om de juiste match. Dat kan zijn dat je je geluk vindt in de yin/yang constructie, dus in de tegenstellingen, of juist in de overeenkomsten. Of een combi van beide. Waar voel je je in thuis? En bovenal: kun je zijn wie je bent in je relatie? Krijg je de ruimte, de waardering en de liefde die je wilt?

Puur een kwestie van voelen.

Punt van aandacht blijft vooral om af en toe eens stil te staan en te checken of je nog bent afgestemd. Ben je nog ingetuned op de ander of drijf je zonder het door te hebben uit elkaar? Dan is het een kwestie van communiceren en weer opnieuw afstemmen. Wat wil ik, wat wil jij en hoe treffen we elkaar hierin?

Ik heb een klein ‘bijbeltje’. Het heet ‘De profeet‘. Geschreven door Kahlil Gibran. Het heeft maar 109 bladzijdes maar nooit heb ik ergens mooiere omschrijvingen en metaforen gelezen over kwesties van alle dag. De hoofdpersoon, de profeet, geeft prachtig mijn zienswijze op het huwelijk weer. Veel mooier omschreven dan ik ooit zou kunnen.

Ik wil dit graag met je delen:

“Samen kom je op de wereld en immer zul je samen zijn.
Je zult samen zijn als de witte wieken van de dood je dagen verstrooien.
Maar al ben je samen, laat er ruimte tussen jullie bestaan.
En laat de wind van het luchtruim tussen jullie dansen
Heb elkaar lief maar maak de liefde niet tot een verplichting.
Laat zij liever een zee zijn die deint tussen de kustlijnen van jullie beider ziel.
Vul elkaars beker maar drink niet uit dezelfde bokaal.
geef elkaar te eten maar eet niet van hetzelfde brood.
Zing en dans samen, maak het leven tot een feest, maar laat elkaar vrij.
Zoals de snaren van een luit op zichzelf staan, al doortrilt hen dezelfde muziek.
Geef je hart, maar geef het niet bij elkaar in bewaring.
Want alleen de hand van het leven kan jullie beider hart omvatten.
Sta bij elkaar, maar niet te dicht opeen,
Immers, de zuilen van de tempel staan op zichzelf,
En de eikenboom en de cipres groeien niet in elkaars schaduw.”

Reach out and Touch..

Liefs,

Elizabeth

Ik ben Elizabeth, eigenaresse van ZoZit't Stoelmassage&zo.

Banner