Angst overwinnen
Bewustwording

Angst overwinnen door meer zelfvertrouwen

Inmiddels zit ik op de boot en geniet ik van een heldere maan en een mooie sterrenhemel. Ik luister naar de fluisterende wind en het zachtjes klotsen van de golfen. Maar wàt een dag en wàt een nacht gingen hier aan vooraf. Om hier op deze prachtige plek te belanden moest ik wel eerst wat angst overwinnen.

Ik had de avond voor vertrek nog geen flauw idee van what was going on out there, totdat rond 22:00 de eerste appjes binnenkwamen met de vraag of we nog wel weg zouden gaan. Een staatsgreep in Turkije… KLM annuleert alle vluchten, evenals Transavia.

Wel of niet gaan?

Wat nu? Ik kijk zelf op diverse media en het ziet er verontrustend uit. Toch besluit ik om te gaan slapen. Om vier s’ochtends gaat de wekker en ik lees in het nieuws dat een staatsgreep is voorkomen. Er is verder nog weinig bekend. Wat een raar gevoel, mijn vakantiegevoel wordt opeens geplaagd door oude bekende angst. Zal ik gaan of niet? 

Na een behoorlijke confrontatie met mezelf besluit ik om naar Schiphol te gaan om daar de huidige situatie te bekijken. Er is nog steeds heel weinig duidelijk maar de eerste vluchten gaan weer. Ik ga er maar vanuit dat ik er zeilend op zee weinig van mee zal krijgen, en dat als het echt gevaarlijk is er geen vluchten zullen gaan. 

Erg stil

De vlucht verloopt soepel en relaxed. Het vliegtuig is maar voor de helft gevuld waardoor ik heel veel ruimte heb. Ik ben erg benieuwd hoe de situatie is bij aankomst op de luchthaven. 

Het vliegveld is extreem rustig. We blijken één van de eerste vluchten te zijn die er weer landen. Toch zie ik nergens extra beveiliging of militairen. De transfer naar de boot staat al klaar en ik merk hier eigenlijk maar weinig van alles wat ik niet veel eerder nog in het nieuws las. 

De zeilboot is een ware beauty en na een briefing van de bemanning wordt het zeil gehezen. Op naar de open zee, waar ik even later onder die mooie sterrenhemel zit. Dankbaar dat ik de keuze heb gemaakt om tòch gaan en dat ik me niet heb laten weerhouden door angst. 

De functie van angst

Angst, het is uiteindelijk zo’n mooi systeem. Het is je interne kompas en jouw mogelijkheid tot groei. Angst laat je weten dat je de kans hebt om te groeien door met de situatie om te gaan. Door er van te leren en er sterker van te worden. Je angst zegt je: “Je voelt je niet sterk genoeg hiervoor.” Maar het zegt je ook: “Als je mij overwint, bereik je wat je wilt.”

De kern van angst is  het niet ‘overleven’ als iets mislukt. Als je uitkomst waar je bang voor bent, werkelijkheid wordt. Dàt is de kern van elke angst.

Er zijn twee gedachten die je hierbij kunnen helpen:

  1. Wie zegt dat het mislukt? Is dat een wetenschappelijk feit of is het een aanname? Is het misschien een gebrek aan vertrouwen in je eigen vermogen?
  2. Wie zegt dat je het niet aankunt als iets mislukt? Wie zegt dat je dan geen oplossing vindt? Dat je niet een andere, misschien wel betere, weg inslaat?

Natuurlijk vindt niemand het leuk om iets te ondernemen wat vervolgens niet lukt. Of om iets te ondergaan wat je eigenlijk niet wilt. Aan de andere kant: vaak zijn die zogenaamde mislukkingen eigenlijk een succes!

Hoe kun je succes hebben zonder mislukking? Hoe kun je leren fietsen zonder ooit te vallen? Leren zwemmen zonder ooit kopje onder te gaan? Leren koken zonder ooit eens een maaltijd te verprutsen? Dat is niet mogelijk, toch?

Angst overwinnen door meer zelfvertrouwen

Wanneer je leert vertrouwen te ontwikkelen in jezelf en je inziet dat je altijd wel een oplossing vindt, hoe moeilijk te situatie ook lijkt te zijn, is er geen reden meer om bang te zijn. Als jij gelooft in jouw kracht om elke situatie op te lossen, waar is de angst dan nog? Angst verdwijnt wanneer je vertrouwen hebt. En de belangrijkste vorm van vertrouwen is zelfvertrouwen.

Is dat de kern van je angst? Een gebrek aan zelfvertrouwen? Zelfvertrouwen krijg je door jezelf de moeite waard te vinden en vertrouwen te ontwikkelen in je vaardigheden en je eigen beslissingen.

Doe wat je niet durft

Laat angst je niet verlammen, maar zet door! Alleen door jezelf te confronteren en de uitdaging aan te gaan, vermindert je angst. Angst vermindert nooit door niets te doen. Daar wordt angst juist alleen maar sterker door.

Je hoeft niet in één keer in het diepe te springen, ga eerst pootjebaden. Dat wil zeggen: begin met iets kleins waar je een beetje bang voor bent. Doe vervolgens nog iets kleins en nog iets kleins. Zo wen je geleidelijk aan de nieuwe situatie en overwin je angst op een natuurlijke manier.

Liefs Faab

Faabulousstuff

Ik ben Faab... Aka Fabiana: Sportieve onderneemster & creatieveling... About me: https://youtu.be/JuYt7wcWzN8 Making the World more fun: www.Faabulousstuff.com Mijn persoonlijke blog waar ik mijn kwetsbare en authentieke ik blootgeef: www.faabulous.me

Banner