Rattentempel
Travel

Karni Mata Temple: de rattentempel

Karni Mata Temple (करणी माता मंदिर) in Deshnok – Rajasthan – India, een tempel waar allemaal ratten rondlopen. Waar anders als in India?! Ik heb al vaker gezegd dat ik India echt een fantastisch land vind. “You either love it, or you hate it!” zeggen ze altijd en dat kan ik me bij zo’n tempel ook weer erg goed voorstellen! 

Thuis liet ik mijn vader hier al een filmpje van zien.”Hoe walgelijk, hoe belachelijk!” riep hij, waar ik op reageerde met de boodschap dat ik er binnenkort heen zou gaan. 

Rattentempel

Beschermheilige

Deze hindoetempel is vernoemd naar Karni Mata, dat is de beschermheilige van de tempel en de streek. Zij leefde in de veertiende eeuw en heeft naar zeggen veel wonderen verricht. Ze wekte haar eigen zoon weer tot leven, nadat hij was verdronken, bijvoorbeeld. Zij zei dat haar familieleden nooit zouden sterven, maar dat ze gereïncarneerd werden als ratten, ook wel ‘kaba’s’ genoemd. Rond de 600 families in Deshnok en omgeving geloven dat zij afstammen van de godin en dat ze in een volgend leven terug zullen komen als ratten.

Positieve energie

De ratten worden aanbeden en met prasad en melk verwend. Prasad is meestal een zoete lekkernij (Indiërs houden van suiker!) die je koopt buiten de tempel. Deze lekkernij laat je vervolgens binnen door één van de priesters zegenen, bij het beeld van Karni Mata. Na de zegening moet de prasad  uitgedeeld worden, om de positieve energie van de godin die letterlijk in het voedsel is ingebracht, te verspreiden.

Het voor jezelf houden van het prasad wordt als respectloos beschouwd en brengt ongeluk. Je mag echter wel een stukje aan de ratten geven. Je moet hier op blote voeten rondlopen, want als er één van de honderden ratten over je voeten heen loopt, brengt dit geluk. Vooral de witte ratten, maar daar heb ik er geen één van gezien.

Vooral tijdens de puja’s (ceremonie) komen veel mensen bijeen om Karni Mata en de ratten te eren. Alle vrouwen komen in kleurrijke sari’s en het is een drukke, maar door alle kleuren, mooie aangelegenheid.

Rattentempel

Vies en plakkerig

Alhoewel ik wel heb staan twijfelen, omdat ik hier op blote voeten naar binnen moest, wilde ik het toch van dichtbij meemaken. Ik ben aardig wat gewend, maar ieeuwww wat vies!! De grond is echt héél erg vies, er staan grote schalen met melk op de grond waar de ratten uit drinken en er ligt overal zoetigheid verspreid wat het extra plakkerig maakt. Er zitten mensen te bidden met ratten op de schouders en ze lopen daar rond als malloten, wat veel hindoes doen als ze bij het ‘heilige’ aankomen.

Foto’s en filmpjes makend heb ik er met veel ongeloof rondgelopen. Op een gegeven moment kwam er een vrouw binnen die een kommetje van haar hand maakte en zo uit dezelfde schaal melk begon te drinken als waar de ratten uit stonden te lebberen. Dat ging zelfs mij te ver! Ik ben snel vertrokken. Buiten heb ik wel vijf keer m’n voeten gewassen. Als ik het nu zo opschrijf vraag ik me af of m’n voeten na 3 jaar inmiddels wel schoon genoeg zijn geworden hahaha!

Durf jij het aan om de ratten van dichtbij te aanschouwen?! Over de ‘schone’ vloer lopen en hopen dat er misschien wel een rat over je voeten loopt? Het brengt geluk hoor! 🙂 

 

Alida logo

 

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

Banner