Nepal
Travel

Prachtig Nepal

Nepal, wat een prachtig land! Als je van bergen houdt, moet je hier echt heen gaan. Super mooie en besneeuwde bergtoppen (de hoogste ter wereld), een prachtige mountain range zo ver als je kunt kijken en ontzettend lieve mensen. Het is misschien een tikkeltje toeristisch en in sommige dorpjes lijkt het net of de tijd heeft stilgestaan. Nepal heeft mijn hart gestolen…

Nepal

Kathmandu, de hoofdstad.. 1 en al chaos…. maar ontzettend gaaf, met haar tempels en vriendelijke mensen.

Nepal

Op advies van een local, blijf ik hier wat langer, want een paar dagen later komt de Kumari naar buiten. JA! Dat wil ik zien! Ik heb hier over gelezen en het heeft méér dan mijn interesse gewekt. Zowel Hindoes als Boeddhisten adoreren deze Godin.

De levende Godin Durga is gereïncarneerd in het lichaam van een jong meisje. Er zijn meerdere Godinnen, maar degene in Kathmandu is de belangrijkste. Het meisje is afkomstig van de Newar Shakya, de kaste van de goudsmeden. Het meisje wordt niet gekozen, maar zij moet een test ondergaan. Als het kind ongeveer 3 jaar oud is, wordt ze door haar ouders naar een tempel gebracht. Hier verblijft ze met meerdere meisjes uit dezelfde kaste. De priesters in de tempel doen hun uiterste best om de meisjes bang te maken. De onverschrokkene is de Kumari, ze wordt dus herkend.

Het jonge meisje blijft de Kumari, The Living Goddess, tot ze bloedt. Of dit nu van de menstruatie is, of van een verwonding, dat maakt niet uit. De Kumari komt ongeveer één keer per maand tevoorschijn voor het raam. Ze is dan zwaar opgemaakt. Het is verboden om haar te fotograferen. Echter een aantal dagen per jaar is het zover.. ze wordt in een draagstoel naar buiten gebracht. Haar voeten mogen namelijk de grond niet raken. De mensen mogen haar zien en fotograferen. Ik vond het wel zo bijzonder om ook een foto van haar te hebben. Dit betekent dat je je in de waanzinnige menigte moet mengen, en boven op een kar moet klimmen met hulp van de Nepalezen om een foto van haar te nemen. En ja hoor! Het is me gelukt 🙂

Ik ben echt heel blij dat ik het voor elkaar heb gekregen!

In de Westerse wereld is dit uiteraard niet pedagogisch verantwoord. Het meisje wordt bij haar ouders weggehaald (wat zij zien als een grote eer), heeft geen vriendinnetjes om mee te spelen en trouwt bijna nooit op latere leeftijd. De Hindoes geloven namelijk dat de man die een ex-Kumari trouwt, hooguit een half jaar te leven zal hebben. In een land als Nepal, betekent dat, dat de ex-Kumari in armoede moet leven. De Nepalese regering heeft hier verandering in gebracht door de Kumari een levenslang pensioen te geven. Is alleen geld voldoende om gelukkig te worden? Dat is natuurlijk de vraag. Om nog maar te zwijgen over het feit dat het meisje bijna niet meer kan lopen omdat ze altijd gedragen is. Bizar..

Het is 25 april 2015. Een local die ik ken, plaatst op Facebook dat de aarde trilt. Ik zoek meteen naar nieuws op Google en schrik me rot! Ik heb  de hele dag voor de computer en tv gezeten om informatie te verzamelen over hoe het met alle bekenden daar gaat. Gelukkig zijn de mensen die ik ken niet overleden, maar bijna 8000 mensen echter wel. Om maar niet over het grote aantal gewonden te spreken, meer dan 14000…. Met pijn in m’n hart en tranen in m’n ogen volg ik het verhaal.. wat verschrikkelijk. De mensen die me zo liefdevol hebben ontvangen, zijn ten einde raad, de meesten slapen op straat omdat ze hun huizen niet meer in durven.. vreselijk! Met hulp van familie/vrienden/collega’s heb ik een aardig bedrag bij elkaar gekregen en naar een aantal locals kunnen sturen. Het minste wat we konden doen, en ik volg op Facebook hoe iedereen weer op probeert te krabbelen.

Nepal

De kreet die uit meerdere hoeken komt is: “Kom alstublieft naar Nepal.. wij leven van het toerisme!” Helaas (ook wel begrijpelijk) zijn veel mensen bang geraakt, maar het land en haar prachtige bergen zijn echt té mooi om over te slaan!

Ik sluit dus af met een gouden tip: Zorg dat je Nepal, haar vriendelijk mensen, mooie tempels die er nog staan en prachtige bergen een bezoekje brengt!

Ik ben Alida. Globetrotter, levensgenieter, travel-addict en sportief. Ik geniet er van om mezelf helemaal onder te dompelen in andere culturen en heb daarom ook veel contact met de ‘locals’ in het land waar ik me op dat moment bevind.. Die ervaringen beschrijf ik op mijn blog, om het thuisfront op de hoogte te stellen van de soms hilarische en meest bizarre momenten.. Mijn profielfoto is bewust een foto tussen de tulpen, om te laten zien dat ik, naast mijn verslaving aan reizen, het ook echt wel fijn vind om af en toe even mijn familie en vrienden te komen knuffelen in ons koude kikkerlandje!

Banner