Lifestyle

Van FOMO naar JOMO: de Joy Of Missing Out

‘Wat zeg je?’ riep ik nog door de telefoon tegen mijn collega, ‘ik hoor je niet goed, want mijn mobiel begint ineens keihard te trillen.’ Haar antwoord kon ik niet meer verstaan, en plotseling werd het schermpje van mijn telefoon zwart.

Weg bereik met de buitenwereld.

Waterschade, vermoedde ik. Eerder die dag had ik door de keiharde regen gefietst, onderweg naar de zoveelste afspraak. Mijn jas, mijn kleding, mijn ondergoed, en ook mijn telefoon waren drijfnat geworden. En daar kon die laatste dus niet zo goed tegen. Een paar dagen in een bakje rijst kon het vocht uit de telefoon halen, had ik ooit op internet gelezen, maar die techniek werkt niet gegarandeerd, en ik moest er rekening mee houden dat een dure reparatie, of zelfs vervanging van het toestel, nodig zou zijn.

FOMO

Een kapotte smartphone is niet bepaald handig, voor iemand met een eigen bedrijf. Ik gebruik mijn telefoon voor alles: ik bel ermee naar mijn cursisten, ik post er berichten mee op social media, ik overleg per app met zakenpartners en mijn uitgever, ik sla er afspraken in op, en nieuwe ideeën, en vakliteratuur die ik nog moet lezen. Even laaide dus ook de stress op, toen ik naar dat zwarte schermpje van mijn mobiel staarde. Of preciezer, de Fear Of Missing Out. Business, welteverstaan. Geen telefoon, geen contact met klanten, met followers, met mijn vertaler, met mijn agent. Ik zou niet bereikbaar zijn, ze zouden me berichten sturen en niks terugkrijgen, ik zou ze laten zitten, ik zou ze teleurstellen. FOMO, heet dat in populair taalgebruik.

FOMO - Fear Of Missing Out

 

Met de kapotte telefoon in mijn hand trok ik mijn jas weer aan, die nog steeds droop van de regen. Mijn mobiel moest ik zo snel mogelijk laten repareren, dacht ik, en in de tussentijd zou ik misschien een oude mobiel van een kennis kunnen lenen, zodat ik in elk geval bereikbaar zou zijn en wat telefonische vergaderingen kon leiden. Maar halverwege de gang stond ik stil. De regendruppels klaterden op het dak van mijn appartement, en ik sloot heel even mijn ogen, om ze nog beter te kunnen horen. Ik ademde langzaam in en uit.

Ineens begreep ik wat voor kans me hier werd aangereikt: de Joy of Missing Out.

JOMO

Al weken was ik zo druk met het regelen van allerlei kleine dingetjes die voor mijn bedrijf gedaan moesten worden, dat ik tijd tekort kwam voor de zaken die langdurige focus en aandacht behoeven. Telkens ging het updaten van mijn website vóór op het creatieve denkproces dat vereist is voor het schrijven van mijn nieuwe roman. En de constante stroom aan appjes en Skype-calls die elke dag op mijn mobiel binnenkwamen, haalden me uit de diepe concentratie die ik nodig heb om de vertaling van mijn andere boek precies zo te krijgen, als ik haar wil hebben.

En hier diende zich ineens de perfecte, lange, stille dag aan. De signalen waren overduidelijk. Buiten regende het te hard om een hand voor ogen te kunnen zien; binnen zorgde mijn defecte mobiel ervoor dat ik niet zou worden geconfronteerd met afleidingen. Vandaag was geen dag voor contact met de buitenwereld. Vandaag was een dag om naar binnen te keren.

FOMO: Fear Of Missing Out

Op date met mezelf

Ik trok mijn natte jas uit en een warme, droge trui aan. Ik zette thee en begon me steeds meer op de komende uren te verheugen. Uren waarin ik ongeconcentreerd in mijn eigen huiskamer zou kunnen werken. Ik zou schrijven aan mijn lange tafel, en nadenken terwijl ik in bad zat. Dan zou ik een lekker, maar simpel avondmaal voor mezelf maken met restjes uit de koelkast, en de avond gebruiken om te tekenen, nieuwe plannen te maken, en te lezen in inspirerende boeken. Mijn buik kriebelde, alsof ik een afspraakje had met een nieuwe geliefde – en in zekere zin was dat natuurlijk ook zo. Ik had een afspraak met mijn eigen creativiteit, met mijn diepere drijfveren. Ik had een date met mij.

Die reparatie kwam later wel. En over eventuele bellers en appers besloot ik me geen zorgen te maken. Over een paar dagen zou ik contact met ze opnemen, en dan had ik het perfecte excuus waarom ik wat later reageerde, dan normaal: ‘sorry’, zou ik zeggen, ‘ik lag in bad, en mijn telefoon lag in een bakje rijst.’

>> Lees ook: Trouwen op blote voeten


Wil jij ook leren leven naar je verlangens, en niet meer naar je angsten of naar wat je allemaal ‘moet’? Roanne geeft cursussen in dapper(der) worden, angst overwinnen en succesvoller werken – zodat je in minder tijd, meer kunt bereiken. Kijk voor meer informatie op www.fearlesslyfearful.com of www.roannevanvoorst.com. Daar kun je je ook inschrijven voor Roanne’s tweewekelijkse nieuwsbrief vol gratis inspiratie.

 

Roanne is de oprichter van Fearlessly Fearful – het platform om je Dapperste Zelf te worden. Ze is ook: Introvert publiek spreekster, klimmer met hoogtevrees, en zelfstandig ondernemer met faalangst. Heel vaak doodsbang voor al die dingen die ze leuk vindt aan het leven. Nog veel vaker dapper genoeg om al die dingen toch te doen. Roanne leefde onder meer lange tijd tussen de Inuit-jagers op Groenland (van wie ze leerde te overleven in een veranderend klimaat), in een van de armste sloppenwijken van Jakarta (van wie ze leerde wat armoede met mensen doet, en waarom het zo lastig – maar niet onmogelijk – is om eraan te ontsnappen, en begaf zich onder bergbeklimmers en andere high-risk sporters (van wie ze de meest effectieve methodes leerde om hoogtevrees, straatangst, faalangst en andere veel voorkomende angsten te overwinnen). De lessen die ze leerde over dapper en vrij leven, deelt ze graag met jou via haar artikelen, lezingen, boeken en in de succesvolle dapperheids-E-course die ze aanbiedt: word in 5 weken je dapperste zelf!

This article has 1 comment

  1. Leontine

    Oh Wat een goede titel Roanne!!! <3

Comments are now closed.
Banner