Lifestyle

Succesvol ondernemen: 11 tips

Wat is succes? Wanneer heb je succes en wanneer ben je succesvol? Dat is voor iedereen anders. Afgelopen maand bestond mijn bedrijf Healthclub OpenAir 5 jaar. Die 5 jaar zijn voorbij gevlogen. Zoals de ondernemers onder ons wel weten, is succesvol ondernemen een weg met pieken en dalen. Wat een rollercoaster kan het zijn en dat is het bij mij ook geweest.

Ik heb veel geleerd, zeker van de dalen en de minder leuke dingen. Als je er midden in zit vraag je je af waarom iets gebeurt. Uiteindelijk zie je in dat je de minder leuke dingen ook nodig hebt om je inzichten te geven en lessen te leren. Deze inzichten en lessen hebben mij gemaakt tot de persoon en ondernemer die ik nu ben. En natuurlijk ben ik niet uitgeleerd, want dat zijn we nooit. Ik zeg: kom maar op met de volgende 5 jaar!

Bij het ondernemen heb ik veel gehad aan tips die ik vond of die mensen met mij deelden. Ik heb er een aantal voor jullie op een rijtje gezet en hoop dat jullie er ook iets aan hebben.

Stel doelen

Zorg dat je een doel hebt waar je naartoe kunt werken. Als je een doel hebt kan je een stappenplan maken hoe je bij je doel komt. Eigenlijk heb je twee soorten doelen: een groot doel, waarmee je de richting van je ontwikkeling kan bepalen en er zijn kleine doelen. De kleine doelen helpen je stap voor stap om bij je grote doel te komen. Als je je doel behaald hebt moet je dat natuurlijk vieren. Daarna stel je jezelf weer een nieuw doel, zodat je altijd vooruitgang boekt.

Zorg dat je een duidelijke visie en missie hebt

Als je een visie en missie hebt heb je een duidelijk beeld van wie je bent, wat je doet en wat je wil bereiken. Als je dit weet komen er ook mensen op je pad die goed bij jou en je bedrijf passen.

Positiviteit

Heel belangrijk bij succesvol ondernemen. Leg je focus op de dingen die goed gaan. Het kan wel eens zijn dat er iets tegenvalt of niet helemaal loopt zoals jij het had bedacht. Als het even tegen zit zoek je een oplossing voor je probleem, wees oplossingsgericht en focus je weer op de zaken die wel goed gaan. Want wat je aandacht geeft groeit. Aandacht geven doen we met we zeggen, denken en doen.

Succesvol Ondernemen

Zorg dat je sparring-partners hebt

Het is heel prettig om feedback te krijgen van mensen om je heen. En dat hoeft niet altijd positieve feedback te zijn. Want de feedback waar je in eerste instantie misschien van baalt is vaak het meest waardevol. Het is goed om sparring-partners te hebben die je regelmatig van feedback kunnen voorzien. Dit kan een vriendin of vriend, broer, zus of partner zijn. Op deze manier heb je niet de kans om in slaap te sukkelen. Zij houden je scherp en zo kan je blijven ontwikkelen en doorgroeien.

Richt je op jezelf en denk succesvol

Ga uit van je eigen kracht. Jij weet waar je voor staat en waar je naar toe wilt. Laat je niet afleiden door de concurrentie. Ik zeg altijd er is genoeg taart voor iedereen. Als je met de concurrentie bezig bent ligt je focus bij de verkeerde. Zorg dat je focus bij je eigen bedrijf ligt. Heel belangrijk is om te luisteren naar je intuïtie. Als je hier naar kan luisteren en er ook nog op durft te vertrouwen kom je heel ver, want je intuïtie vertelt je alles.

Werk vanuit een passie

Als je iets doet wat je passie is gaat je hart sneller kloppen en voelt geen één dag aan als werken. Je vindt het leuk, je hebt er lol en plezier in. Het voelt alsof alles makkelijker en vanzelf gaat, het kost je niet heel veel moeite. Wie wil dat nou niet.

Durf stappen en beslissingen te nemen

Sommige ondernemers bedenken iets en gaan hier vervolgens maanden of soms wel jaren op zitten broeden. Schrijven hele plannen uit en herschrijven deze het liefste nog 8 keer. Dit is zó zonde van je tijd. Op deze manier blijf je heel lang verwijderd van je uiteindelijke doel. Durf keuzes te maken, voer ze uit en vertrouw erop.

Laat de dingen waar je geen verstand van hebt over aan de experts

Als je gaat ondernemen betekent het niet dat je alles zelf moet doen. Iedereen heeft zo zijn eigen expertise en blinkt hier in uit. Als je iemand anders de dingen laat doen waar jij geen verstand van hebt bespaart je dat uiteindelijk een hoop geld en tijd. In het begin toen ik startte met Healthclub OpenAir dacht ik de boekhouding en de website wel even zelf te kunnen doen. Nou niet dus. Dit heb ik snel uit handen gegeven. Hierdoor heb ik meer tijd voor de dingen waar ik goed in ben en zal mijn bedrijf sneller groeien.

Zelfstandig Ondernemen

Een perfecte balans tussen werken en privé

Op het moment dat je een eigen bedrijf hebt wil je het natuurlijk laten slagen. Werken, werken en nog eens werken is wat je doet. Heel goed, maar er is meer dan alleen maar hard werken. Het is heel belangrijk dat je ook je ontspanning krijgt. Trakteer jezelf op een lekkere massage, ga een stukje hardlopen of af en toe een weekendje er tussen uit. Als je dit doet krijg je weer meer ruimte waardoor er nieuwe ideeën in je op komen. Je voelt je fris en kunt je nieuwe ideeën gaan uitvoeren.

Ga samenwerken

Alleen is maar alleen. Als je met mensen gaat samenwerken kom je veel verder dan alleen. Je kan samen sparren en jullie bereiken veel meer mensen dan alleen. Hoe fijn is het om samen iets op te zetten, samen te delen, en samen behaalde succesjes te vieren.

Volg de stroom van het leven.

Het leven is als een stroom. Je kunt het vergelijken met het water dat door een rivier stroomt. Als het een steen tegenkomt probeert het ook niet door de steen heen te stromen, maar gaat het er flexibel omheen. Als je hier weerstand tegen biedt kost dat je veel energie en kom je niet ver. Als je de stroom volgt dan kost het je weinig moeite en lijkt alles vanzelf te gaan. Je hebt dan het gevoel dat alles precies klopt, samenvalt en dat je de juiste mensen op je pad krijgt.

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

This article has 2 comments

  1. Suzanne Beukema

    Cool dit! Zo waar ook, echt goeie tips ❤️

Comments are now closed.
Banner