Specifiek trainen
Health

Specifiek trainen naar een fitness-doel

“Van trainen met gewichten wordt je een bodybuilder!” Een vaak gehoorde uitspraak en dit wordt vooral door vrouwelijke sportschool bezoekers als groot bezwaar gezien. Dat dit echter een fabeltje is, ontdekken gelukkig steeds meer mensen en je ziet momenteel ook een enorme groei in de vele Instagram en Facebook accounts van dames die gewoon met zware gewichten trainen.

Desalniettemin zijn er veel uitspraken in de sportschool helemaal niet, of niet helemaal kloppen. Wil je ècht specifiek trainen dan zijn bij sommige doelen absoluut gewichten nodig en voor andere doelen juist weer veel cardio. De meest voorkomende fitness-doelen loop ik in dit artikel even met je door.

Specifiek trainen

Ik wil afvallen

Wil je afvallen, en dan vooral in vetpercentage dalen, dan zul je cardio (helaas) niet kunnen ontlopen. Trainen met een hartslag van 65%-tot 75% van je maximale hartslag is de sleutel tot succes. Houd dit minimaal een half uur vol en je zult in je vetverbrandings zone gaan trainen. Afvallen doe je echter niet alleen in de sportschool maar ook echt met je voeding. Een negatieve energiebalans wil je creëren, dit betekent dat je minder calorieën moet eten dan dat je daadwerkelijk verbrandt op een dag.

Ik wil meer spiermassa

Voor vrouwen betekent dit vaak stevige billen en voor mannen grote biceps. Voor toename in spiermassa is het echter wel belangrijk dat je alle spiergroepen traint en niet 1 specifieke spiergroep. Voor het verhogen van spiermassa zul je met (zware) gewichten moeten trainen. Spiermassa kweken gebeurt het snelst bij trainen met een zwaar gewicht met weinig herhalingen en veel rust.

Specifiek trainen

Ik zit veel en heb vaak last van mijn rug of nek

Deze problemen komen veel voor, hier krijg ik vaak vragen over. Ik raad je aan om als je op kantoor werkt, toch regelmatig de benen te strekken. Daarnaast is ook hier krachttraining een zeer goed middel. Zorgen dat je spieren fit en sterk zijn en optimaal functioneren.

Mensen die veel achter de computer werken en vaak lang voorover gebogen zitten kunnen last van hun rug, nek en wervelkolom krijgen. Het is van groot belang om deze spiergroepen te prikkelen in een training. Het hoeft niet zwaar te zijn (denk aan 12 herhalingen per set).

De spiergroepen die je wilt aanpakken zijn vooral spieren in de core, en rondom de ruggengraat. Planken, back extensions, seated row en eigenlijk ook de deadlift zijn oefeningen die hierbij zeer versterkend kunnen helpen!

Wil je weten hoe jij het beste kunt trainen voor jouw eigen specifieke doel? Laat het ons weten, wij helpen je graag!

Logo Dutch Fitness Viking

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner