Investeren in gezondheid
Health

Signalen: het olielampje en jouw gezondheid

Daar sta je dan, met een vastgeslagen motor. Dan gebeurt er dus helemaal niets meer. Zo’n hekel heb ik daaraan! Een auto moet gewoon starten en lopen! Herkenbaar? Blijkt dat het oliepeil te laag was. Waarschijnlijk al enige tijd. Misschien een beetje suf dat de auto al een paar jaar geen beurt meer heeft gehad. Dat olielampje brandde wel, maar ik dacht dat het zo’n vaart niet zou lopen. Hij had toch gewoon een APK?

Bovenstaande klinkt een beetje onnozel en dat is het ook. Het is dan ook helemaal niet waar. Sterker nog: het lijkt soms wel of we beter zorgen voor onze auto dan voor onszelf! Als er een lampje brandt in het dashboard, kijken we even in het boekje wat er scheelt en of het verstandig is om door te rijden en als dat niet zo is zorgen we dat het direct gerepareerd wordt.

Wist je dat ons lichaam ook veel signalen geeft als iets niet goed gaat? Denk aan pijntjes, vermoeidheid, humeur, slecht slapen.. Vaak gaan we dan klakkeloos door in plaats van te checken of dit wel verstandig is. Gaat wel weer over toch? 😉

Investeren in gezondheid

Een mooie auto is natuurlijk belangrijk, men wil tenslotte goed voor de dag komen. Maar tegelijkertijd heeft 50,2% van de Nederlanders van 20 jaar of ouder overgewicht! Vinden we dat dan niet belangrijk?

De auto moet voldoen aan de nieuwste snufjes en we weten allemaal te vertellen over het belang van de goede rijeigenschappen. Terwijl 46% van de Nederlander niet wekelijks sport. Is bewegelijkheid, pijnvrij zijn en een gezonde basisconditie dan niet de moeite waard?

We snappen allemaal dat we geen diesel moeten tanken in een auto met een benzinemotor. Als jou dit overkomt, voel je toch een kleine weerstand om dit te delen aan de koffietafel. En toch verwarren we pizza’s en snacks met een gezonde avondmaaltijd!

We hebben er maandelijks een paar honderd euro voor over om de leaseauto van de zaak ook privé te kunnen rijden. Waarom is investeren in gezondheid niet minstens zo belangrijk voor ons?

Niets menselijks is mij vreemd, dus ergens begrijp ik het ook. Toch kun je je bij de vergelijkingen hierboven toch wel verwonderen. Gezien de statistieken moet ongeveer 50% zich in dit stuk herkennen. Ben jij één van de mensen die zich hierin herkent? Sta jij dit weekend je auto weer uit te zuigen? Of triggert het een voornemen om wat beter voor jezelf te zorgen? Uit liefde voor jezelf?

Met andere woorden: ben jij iemand die deze stukjes alleen leest, of ben je iemand die hierna ook in actie komt? Oké, genoeg met dat opgeheven vingertje. 😉

Investeren in gezondheid

Een APK voor onszelf

Een grote beurt, maar dan voor onszelf, zodat we glansrijk door een APK kunnen komen begint met wat eerste stappen:

  • Hoe staat het ervoor met onze voeding? Eerste stap: Trek de keukenlaatjes open en gooi alle koekjes, snoepjes, chips en chocolade de deur uit. Geen verleidingen in huis halen. En op kantoor even geen gebak aannemen van de jarige, scheelt ongemerkt ook veel!
  • Bewegen we nog voldoende? Eerste stap: Pak vaker de fiets en neem op kantoor de trap. Sportschoenen aantrekken zou helemaal mooi zijn.
  • Rusten we voldoende? Eerste stap: Stel op je telefoon een wekker in, die om 22:00 uur zegt dat je in beweging moet komen om te gaan slapen. Vermijd blauw licht in de avond. (telefoons, i-pad, led-verlichting) Ons hoofd heeft ook rust nodig. Lummelen helpt ons enorm! Even geen computer open in de avonduren geeft ruimte voor mooie inzichten of oplossingen.
  • Komen we nog genoeg buiten? Eerste stap: In de natuur ontspannen we ons bijzonder goed. Cancel dit weekend een ‘moetje’, trek de laarzen aan en maak een lange wandeling in het bos. Als je eens wist wat zo’n wandeling in het bos allemaal met ons lichaam doet, zouden we er vaker lopen en zo veel minder stress ervaren.
  • Heb je nog iets aan ruimte voor jezelf in de agenda? Eerste stap: Plan nu in de agenda voor volgende week een afspraak met jezelf. Plan niet alleen de ‘moetjes’ in. Maar plan ook het ‘even niets hoeven’ in. Een agenda loopt namelijk altijd vol, zodat er nooit meer tijd is voor spontane dingen.

Laatste vergelijking met de auto: Stap altijd zelf op de rem, een ander doet het niet voor je!

Leuk dat je mijn blog uit hebt gelezen. Het is hartstikke goed om met enige regelmaat aan zelfreflectie te doen! Dit houdt je vitaal en belastbaar.

Ik haal graag het beste in medewerkers naar boven. Wees goed voor lichaam en geest en gebruik de juiste brandstof, uit liefde voor jezelf. :-) www.healthclubincompany.com

Banner