Het belang van vitaminen tijdens zwangerschap
Health

Het belang van vitaminen bij zwangerschap

Nadat ik Marjolein vertelde over mijn zwangerschap stuurde ze mij direct een potje Meer-in-2 Zwanger van VitOrtho op. Marjolein kan ons alles vertellen over welke vitaminen en ook over welke andere suppletie je het beste kunt nemen voor, tijdens en na je zwangerschap. Vandaag geeft zij antwoord op een paar vragen over het belang van vitaminen bij zwangerschap.

Welke voedingssupplementen kun je het beste gebruiken als je zwanger wilt worden?

Verschillende voedingsstoffen hebben een gunstig effect op de vruchtbaarheid en zijn belangrijk voor een goed verloop van de eerste fase van de zwangerschap. Je kunt daarbij denken aan zink, vitamine B12, C en E, en natuurlijk foliumzuur. Foliumzuur, ook wel bekend als vitamine B11, komt van nature voor in groenten, vooral de groene soorten, volkorenproducten, brood, vlees en zuivel.

Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen, behalve zwangere vrouwen of vrouwen met een zwangerschapswens. Zij krijgen het nadrukkelijke advies om al voor de zwangerschap extra foliumzuur te slikken. Foliumzuur draagt namelijk bij aan de groei en een goede ontwikkeling van de ongeboren baby. Je kunt foliumzuur (400 mcg per dag, liefst in de goed opneembare vorm Quatrefolic) en de andere stoffen apart suppleren maar het is veel gemakkelijker om een goede multi, zoals Meer-in-2 Zwanger, te slikken, waarin al deze stoffen zijn verwerkt. 

Het belang van vitaminen tijdens zwangerschap

Waarom is het goed om tijdens de zwangerschap een multivitamine zoals Meer-in-2 Zwanger te gebruiken?

Zwanger zijn is een heel bijzondere situatie voor je lichaam die gepaard gaat een specifieke behoefte aan allerlei microvoedingsstoffen. Allereerst zijn er de stoffen die belangrijk zijn voor de ontwikkeling van de ongeboren baby, maar het afweersysteem van de aanstaande moeder kan ook wel wat extra ondersteuning gebruiken. Verder krijgen veel zwangere vrouwen te maken met een ijzertekort. Een goede zwangerschapsmulti, zoals Meer-in-2 Zwanger, bevat ijzer in een goed verdraagbare en opneembare vorm en voorziet in de andere specifieke behoeften. 

Wat zijn de belangrijkste ingrediënten in dit supplement? En waarom moet je dit gebruiken als zwangere vrouw?

Meer-in-2 Zwanger bevat vitaminen, mineralen en spoorelementen in de best opneembare verbindingen. Tijdens de zwangerschap zijn vitamine B6 en vitamine B12 onder andere belangrijk voor de groei, bloedaanmaak en ontwikkeling van het centrale zenuwstelsel van de ongeboren baby. Vitamine B6 kan zwangerschapsmisselijkheid helpen verminderen. Van vitamine B3 is nog niet zo lang geleden ontdekt dat deze vitamine kan helpen het risico op een miskraam of geboortedefecten te verminderen.

Een goede voorziening met vitamine B3 in de laatste periode van de zwangerschap kan de kans op atopisch eczeem bij de baby verkleinen. Ook ijzer en zink zijn van belang als je zwanger bent. Er zijn aanwijzingen dat vrouwen die tijdens de zwangerschap te weinig zink innemen vaker kinderen met geboorteafwijkingen en kinderen met een geringer geboortegewicht krijgen dan vrouwen die voldoende zink gebruiken. Extra zink nemen tijdens de zwangerschap heeft mogelijk ook een gunstig effect op de ontwikkeling van het zenuwstelsel van het ongeboren kind.

Een tekort aan ijzer tijdens het eerste en tweede trimester van de zwangerschap kan het risico op een vroeggeboorte vergroten.

Neem je de voedingssupplementen gedurende je hele zwangerschap? Of zijn er ook supplementen die je specifiek tijdens het eerste, tweede of derde trimester kunt nemen?

Een zwangerschapsmulti gebruik je vanaf enkele weken voor tot enkele weken na de zwangerschap. Daarnaast zijn er supplementen die in verschillende fasen van de zwangerschap zinvol zijn.

Niet veel mensen kennen het belang van omega-3 vetzuren tijdens de zwangerschap. Omega-3 vetzuren zijn vooral zinvol in het derde trimester van de zwangerschap doordat ze bijdragen aan de ontwikkeling van de hersentjes van het ongeboren kind.

Ook het gebruik van probiotica (melkzuurbacteriën) is heel belangrijk. Als je zwanger bent is een gezonde darmflora extra belangrijk, omdat je de baby bij de geboorte jouw darmflora meegeeft. Gebruik daarom in het eerste en tweede trimester een probioticum voor volwassenen en in het laatste trimester een probioticum speciaal voor baby’s en jonge kinderen, bijvoorbeeld Probiotica Junior Poeder met FOS van VitOrtho.

Het belang van vitaminen tijdens zwangerschap

De eerste darmbacteriën krijgt het kind bij de geboorte via de vagina van de moeder. Ook heeft de borstvoeding een gunstige invloed op de ontwikkeling van de darmflora. Kinderen die via een keizersnede zijn geboren en kinderen die flesvoeding krijgen, lopen deze bacteriën mis en ontwikkelen een andere darmflora. Zij zijn extra gebaat bij een probioticum voor baby’s en jonge kinderen om een goede darmflora te kunnen ontwikkelen. Ook bij te vroeg geboren baby’s ontwikkelt de darmflora zich afwijkend en is een probioticum aan te bevelen.

Is er nog een verschil van aanbieders van zwangerschapsvitaminen?

Er is zeker verschil in kwaliteit tussen de verschillende zwangerschapsmulti’s. Het is belangrijk om te letten op welke vormen van vitaminen en mineralen in het product zijn opgenomen. Sommige vormen worden namelijk slecht opgenomen of moeten eerst op een ingewikkelde manier in je lichaam worden omgezet om hun werk te kunnen doen.

Bijzonder van Meer-in-2 Zwanger is het gebruik van biologisch actieve vormen van B-vitaminen en goed opneembare organische mineraalverbindingen, zoals ijzer. Verder zijn zo min mogelijk hulpstoffen gebruikt, is het product geschikt voor vegetariërs en is het vrij van allergenen, zoals gluten, soja, melk, ei, schaaldieren en noten.


Het belang van vitaminen tijdens zwangerschap

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner