Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 1)
Tegenwoordig zijn we ons steeds bewuster van wat we in ons mond stoppen en welk effect dit heeft op ons lichaam. Als je goed eet, voel je jezelf fysiek beter en heb je meer zelfvertrouwen. Maar wat is nou eigenlijk echt gezond of goed? En waarom is het maken van gezonde keuzes soms zo lastig?
Het is als consument echt niet makkelijk een gezonde keuze te maken in de supermarkt. Dit komt door een wirwar van allerlei keurmerken die bijvoorbeeld een ‘oké-vinkje’ hebben en een groene kleur maar als je verder kijkt toch niet de meest gezonde keuzes blijken te zijn. Wat ik daar erg aan vind? Dat je met de beste bedoelingen dus serieuze pogingen doet om gezonde keuzes te maken voor jezelf en voor je gezin en dit hierdoor daar niet altijd tot leidt.
Symptoombestrijding
We zijn onszelf een beetje kwijtgeraakt, ons lichaam is niet zo snel geëvolueerd als de voedingsindustrie. En tegenwoordig wordt een dokter niet zoals vroeger betaald naar het aantal gezonde patiënten, maar nu leeft een dokter van de hoeveelheid zieke patiënten en farmaceutische middelen. Best vreemd eigenlijk en ik vraag me wel eens af hoe we in deze situatie zijn beland.
Toen antibiotica na de 2de wereldoorlog werd uitgevonden als krachtig middel tegen infectieziekten, werd voeding steeds verder ondergeschikt. Dat is zeker. Niet het aanpakken van de oorzaak, maar bestrijden van symptomen werd de reguliere geneeskunde. Heel jammer want dat is maar tijdelijk en zorgt vaak voor nare bijwerkingen en andere klachten.
Zelfgenezend vermogen
Orthomoleculaire geneeskunde bestrijd de symptomen, maar kan ook de oorzaak aanpakken omdat er alleen gebruik gemaakt wordt van lichaamseigen stoffen. Ons lichaam is echt een heel bijzonder fenomeen, het breekt een nutriënt af en zorgt dat het weer wordt opgebouwd in hetgeen we nodig hebben en brengt het ook nog als eerste naar de plek waar dit het hardste nodig is! Hoe gaaf is dat?! Dat kun je dus sturen en beïnvloeden, dit is inmiddels ruimschoots wetenschappelijk bewezen. Denk hierbij aan gezonde levensverlenging, anti-veroudering, optimale sportprestaties en behandeling van allerlei klachten. Interessant, toch?
Gek eigenlijk dat we wel op jonge leeftijd verkeersregels leren en zwemles krijgen zodat we niet verdrinken. Maar helemaal niet leren hoe ons lijf werkt, terwijl je als je aan mensen vraagt: “wat is het belangrijkste in je leven?” het antwoord vaak: “zolang ik maar gezond ben!” is. Als je fiets verroest koop je een nieuwe, maar je hebt maar één lichaam en daarmee moet je een heel leven doen!
Wist je dat?
Wist je dat anti-conceptie vitamine B-complex zuigt uit je lichaam en je hiervan als vrouw dus dubbel zoveel nodig hebt om op nul uit te komen? En dat als je met Becel kookt met extra Omega 3 je dit meteen verbrandt op het moment dat je het verhit in de pan?
Volgende keer meer..!
Lees het volgende artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 2)
Leerzaam, benieuwd naar je volgende blog!