Afvallen door krachttraining
Health

Afvallen door krachttraining

Heel vaak komen vrouwen bij mij sporten met als doel: afvallen. Ze willen vooral héél veel cardio oefeningen doen en zo weinig mogelijk krachtoefeningen. Want, zo denken ze, met cardio oefeningen verbrand ik lekker veel en met krachtoefeningen word ik veel te breed en gespierd. Dat je juist kunt afvallen door krachttraining, dat weten ze vaak niet.

Wij vrouwen worden namelijk niet zo snel heel breed van krachtoefeningen. Wij gaan er juist heel mooi strak uitzien en onze vormen worden mooi geaccentueerd. Dat is toch wat we willen?! Slanker worden èn onze mooie lijnen behouden.

Wat zijn krachtoefeningen?

Krachtoefeningen zijn oefeningen die je doet met gewichten, op apparaten in de sportschool of met je eigen lichaamsgewicht. Je legt met deze oefeningen de nadruk op het sterker maken van je spieren, gewrichten, pezen en je botstructuur en niet enkel op het verbeteren van je conditie. Krachtoefeningen doe je op een rustige manier met de juiste uitvoering. Je begint heel licht en maakt elke oefening steeds zwaarder zodat je spierkracht toeneemt. Op deze manier train je anders dan bij hardlopen, hier gaat het meer om je uithoudingsvermogen. Als je alleen hardloopt om af te vallen belast je je spieren en gewrichten heel intensief, hierdoor kun je snel geblesseerd raken. Met krachttraining versterk je dit en voorkom je blessures.

Krachttraining

De voordelen van krachttraining

 • Je spieren groeien waardoor je meer spiermassa krijgt. Hoe meer spiermassa je hebt des te meer calorieën je verbrandt. Ook in rust.
 • Omdat je vet gaat verbranden komt je figuur mooier uit. Je krijgt een lager lichaamsvetpercentage.
 • Krachttraining kost minder tijd dan cardio training.
 • De trainingen blijven leuk door de variatie van oefeningen.
 • Je spieren en botten worden sterker waardoor je minder snel last van blessures hebt.
 • In het dagelijks leven is je lichaam ook sterker en heb je een goede houding, waardoor je minder kwetsbaar bent en minder snel last hebt van klachten en pijntjes.
 • Als je toch een blessure krijgt merk je dat je herstel vele malen sneller is.

Waar je rekening mee moet houden, is dat de veranderingen van je lichaam pas op langere termijn zichtbaar zijn. Bij cardio training verbrand je op dat moment veel calorieën en als je meer calorieën verbrandt dan je tot je neemt, krijg je een negatieve energiebalans en daardoor val je af. Dit kun je even volhouden, maar niet voor een lange periode.

Bootcamp

Ik adviseer voor het beste resultaat om een combinatie te doen van cardio en krachttraining. Dit kun je heel goed in 1 workout doen. Bijvoorbeeld tijdens een bootcamp training. Met bootcamp verbeter je je conditie, kracht, snelheid, balans, coördinatie en je souplesse. Dit doe je door oefeningen te doen zoals hardlopen, push-ups, squats, lunges, burpees. Deze oefeningen doe je allemaal met je eigen lichaamsgewicht.

Afvallen door krachttraining

Leg tijdens de krachttrainingen je focus niet op de meting met de weegschaal. Je wordt meestal niet lichter maar wel strakker en slanker. Spiermassa weegt meer dan vet. Je kunt het beste je vetpercentage meten en de omvang van je taille of heupen. Ook is je kleding vaak een goede graadmeter. Je merkt al snel als je broeken wat losser gaan zitten.

Naast krachttraining is voeding ook belangrijk. Het is belangrijk om op een goede verantwoorde manier te eten. Vanaf 22 mei beginnen wij weer met een nieuwe 21 days feel good eat healthy. Hierin krijg je van ons weekmenu’s, workouts en ontspanningsoefeningen/tips. Houdt de site in de gaten voor alle tips.

Doe jij aan krachttraining of andere training? En wat is jouw resultaat? Laat het me weten in een reactie onder dit bericht!

Liefs, Vanes

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

This article has 2 comments

 1. Marvin

  Klopt als een bus! En ook voor mij als man ?. Na de 21 days van vorig jaar zijn we thuis bewuster gaan eten. Icm de bootcamp en hardlopen ben ik nu een jaar later ongeveer 8 kilo kwijt. Maar waar ik trotser op ben is de vorm van mijn lichaam. En dan met name de traditionele probleem delen buik en ‘Love handles’. Zelfs tessa loopt te zeuren dat ik een nieuwe garderobe moet aanschaffen omdat alles te groot en te ruim is. Thnx vanes ?

  • Vanessa

   hahaha hop nieuwe kleding kopen Marv! Super om te zien hoe je het allemaal doet en hebt gedaan! Lekker sporten, een kleine aanpassing aan je voeding en je hebt al snel resultaat! Topper!

Comments are now closed.
Banner