Gemodificeerd voedsel
Health

Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 4)

“70% Van alle gezondheidsklachten is voeding gerelateerd.” Een hele uitspraak, zo op de eerste dag van mijn opleiding, vond ik. Echter, na 4 opleidingsdagen kon ik me er (helaas) al een veel beter beeld van vormen en realiseerde ik me steeds meer dat we met z’n allen best voor een ingewikkelde opdracht staan. Vandaag vertel ik je meer over de vele verborgen ingrediënten in ons eten, gemodificeerd voedsel en de rol van de voedingsindustrie. 

Gif in ons eten

Er zijn ontelbare producten waarvan we ons helemaal niet realiseren dat er naast veel zout en suiker ook giftige stoffen (toxines) in zitten. Neem bijvoorbeeld broodbeleg zoals plakjes kipfilet, en zelfs in melk zit een grote hoeveelheid suiker.

Producten (zoals bijvoorbeeld ontbijtkoek) die als gezond worden vermarkt verbergen op het etiket vaak een hoop informatie. Dat komt omdat we de synoniemen die op de verpakking staan niet herkennen en daardoor denken dat er niets schadelijks inzit. Maar in veel gevallen is dat een wassen neus en zijn er voor aspartaam alleen al 3 synoniemen op te noemen. En dat mag gewoon in Nederland! Dat maakt gezonde keuzes maken weer een stuk ingewikkelder.  

Voedingsindustrie

De voedingsindustrie is een grote boosdoener als het gaat om stimuleren van inname van giftige combinaties en stoffen voor ons lichaam. Heb je er wel eens over nagedacht dat suiker gemengd met vet zoals bijvoorbeeld in cake helemaal nergens in de natuur voorkomt en dat dit is bedacht door de voedingsindustrie? En dat dit bewezen schadelijk is voor je lichaam? Denk hier maar eens aan als je weer eens een plak cake aangeboden krijgt!

Wist je dat light producten per definitie veel meer toxines (giftige stoffen) bevatten dan niet-light producten? En dat gemodificeerd eigenlijk ‘veranderd’ of ‘gewijzigd’ betekent en dit proces bij kunstboters zoals halvarine wordt toegepast? Gelukkig is (biologische) grasroomboter een prima alternatief en overal verkrijgbaar.

E-nummers en antibiotica

Wat ik ook heel bijzonder vind is dat er nooit gedegen wetenschappelijk onderzoek gedaan is naar het effect van de inname van combinaties van E-nummers, wèl over individuele E-nummers. Best opmerkelijk als je bedenkt dat op bijna elk etiket een combinatie van E-nummers voorkomt. Wéér een reden om biologische producten te kiezen!

Wist je dat Nederland het land in 2011 bijvoorbeeld het grootste land was in Europa als we kijken naar preventief gebruik van antibiotica in de veehouderij? Ook krijgen veel koeien geen gras meer maar graanvoer, waardoor ze ontstekingsgevoeliger worden, en daardoor meer omega 6 produceren, waar weer antibiotica voor wordt gebruikt. Zo wordt het er niet gezonder op…

Gezonde alternatieven

Gelukkig neemt de hoeveelheid gezonde alternatieven toe. Je kunt bij natuurwinkels terecht en ook bij boeren kun je tegenwoordig zelfs grasgevoerd biologisch vlees en grasboter (online) bestellen. We hebben dus steeds meer toegang tot gezonde alternatieven, een enigszins geruststellende gedachte, maar maak jij er al echt gebruik van? 


Lees hier het vorige artikel in deze reeks: Gezonde keuzes maken: zin en onzin (deel 3)

Gemodificeerd voedsel

 

Hoi, ik ben Sabine Mol en ik heb een passie voor sport en voeding en nu ook een droom die ik durf uit te spreken. Mijn droom is mensen te helpen de juiste keuzes te maken zodat zij zich gelukkig voelen en optimaal gezond zijn. Zodat zij de dingen kunnen doen waar ze van houden, zo lang als dat fysiologisch mogelijk is. Waarom? Omdat ik mijn honger naar kennis en hetgeen ik inmiddels weet en geleerd heb wil delen met iedereen die er iets over wil weten. Ook omdat ik met mijn orthomoleculaire kennis inmiddels weet dat dit echt niet zo makkelijk is, in deze wereld van commerciële marketing en belangenverstrengeling. Ik ben, misschien net als jullie, al zeker 10 jaar op zoek naar de wetenschappelijke waarheid. Ik heb me erin vastgebeten, opleidingen gevolgd en ben ontzettend dankbaar dat ik dit met jullie mag delen via Uit Liefde Voor Jezelf. Misschien ooit wel vanuit mijn eigen praktijk. Dat is mijn droom; geluk vermenigvuldigen door het te delen. Deel je mee?

Banner