Social media aandacht
Bewustwording

Ons digitale bestaan: ga wat vaker offline

Deze week werd bekend dat Facebook een miljard was gedaald in waarde, Twitter minder waard is geworden en dat populaire dating apps langzaam op hun retour zijn. Daarnaast was er ook het nieuws dat Netflix een getal met heel veel nullen uitgeeft voor een heleboel nieuwe series.

Privacy

Met de komst de wet AVG heeft iedereen de afgelopen maanden wel gemerkt dat er een hoop aan het veranderen is in ons digitale leven. Dat de mogelijkheden van software op onze mobiele apparaten heel ver gaan om ons te profileren wordt bij de grotere massa steeds duidelijker. De hoeveelheid data die wordt verzameld is ongekend hoog. Daar zit voor bedrijven inmiddels een keerzijde aan, want consumenten krijgen steeds meer inzicht in de intenties en strategieën van dit soort bedrijven en apps.

Aandacht

Wat mij opvalt als digital gebruiker, turend naar mijn schermen, is dat ik aardig in een hokje ben gestopt. Dikwijls natuurlijk voor commerciële doeleinden. Echter, langzaam maar zeker zien we dus dat deze bedrijven een cookie van eigen deeg krijgen. Het overvoeden van de massa met keuzes om de aandacht maar vast te kunnen houden bereikt altijd een kritiek punt. Dat punt is bereikt. Alles draait uiteindelijk om de aandacht. Onze beeldschermen bevatten allemaal patenten die opvraagbaar zijn en in waarin staat dat technologie word ingezet om ons zenuwstelstel te prikkelen.

Mijn oudste dochter zei 2 jaar geleden dat ze regelmatig dacht dat ze een McDonalds verslaving had. Nu is dat op zich niet zo raar voor een (toenmalige) tiener. McDonalds heeft een app, lekker handig op je mobiel. Wat ze niet wist is dat alleen al het kijken naar het scherm met het logo heel subtiel haar zenuwstelsel prikkelt. Dit doet haar geloven dat ze trek heeft. In McDonalds.

Verslavend patroon

Iedereen heeft zo haar of zijn interesses. Ik volg zelf veel vegan profielen ter inspiratie. Mijn boodschap voor jou is: zijn er online zaken die jou vasthouden in een verslavend patroon? Kijk dan eens kritisch naar de apps die je gebruikt en je social media accounts. Haal weg of blokkeer waar je even niet mee bezig wil zijn en ga wat vaker offline. Activeer of volg juist datgene wat je helpt het tegenovergestelde te doen. Nog makkelijker is het installeren van een app die je helpt je telefoongebruik te beperken.

Stop de herwonnen aandacht in jezelf of in een dierbare, van vlees en bloed. Wees niet paranoia 😊 maar ben je ervan bewust dat op ieder moment talloze bedrijven je van alles en nog wat willen laten kopen.

Besteed de komende tijd vooral oprecht aandacht aan jezelf en aan de mensen om je heen. Fijne vakantie!

Aandacht

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner