Bewustwording

Mediteren. Een praktische benadering.

Onlangs heb ik een meditatieles bijgewoond van Ramon Roelofs. Een behoorlijk Haagse kerel, die vroeger ook wel door het leven ging als Charly Lownoise. Wat een welkome frisse wind in de soms wat zweverige en spirituele wereld van het mediteren. Even stil zijn en gewoon zitten. Stilzitten en niet te veel verwachten.

Natuurlijk gaat het verder dan dat en had hij op alle vragen die werden gesteld, goede en mooie antwoorden, maar in de basis hoef je het niet heel ingewikkeld te maken.

Zo wil ik er ook graag naar kijken.

Wat doe je nu eigenlijk met mediteren?

Je hoeft niet te gaan zitten op een houten plank om op zoek te gaan naar verlichting. Verwacht ook niet dat je in een verlichte zal verschieten. Ga gewoon lekker zitten, kom tot rust en kom tot stilte. En dan? Nou, niet meer dan dat. Dat is namelijk al een hele klus.

Er is een 100% kans dat er allemaal gedachten bij je opkomen op het moment dat je gaat zitten in rust en in stilte. Dan is er tevens een grote kans dat je dit direct afkeurt en je in afwijzing overgaat: “Zie je wel, ik kan het niet! Het lukt mij niet!” etc. Kap daarmee, dat gebeurt namelijk iedereen. Vind er nou eens niets van. Láát die gedachten.

Een mooie vergelijking is die van een glas met modderig water erin. Als je dit water helderder wilt krijgen, dan moet je er vooral vanaf blijven. Dan zakt de modder naar beneden. Zodra je het oppakt of schudt, wordt het direct weer troebel. Het gewaarworden van gedachten en er vervolgens niets mee doen. Dat is de truc. Blijf er maar even vanaf en ga er niet mee worstelen. Zo wordt je hoofd, net als dat glas met modderig water, vanzelf helderder.

Wat kan ik ermee in de praktijk?

Dit gebeurt ook in de praktijk. Je ervaart continu verschillende emoties. Die kunnen soms heel heftig en heel lastig zijn. Boosheid, afwijzing, teleurstelling, etc. Meestal dienen deze heftige emoties jou en de situatie niet. Hierbij geldt dus ook: blijf er maar gewoon vanaf. Kijk er naar, veroordeel het niet en laat het weer voorbij gaan.

“Maar…” zegt Jan Geurts hierover: “Als je de stroom van de locomotief haalt, dendert hij wel nog even door!” Met andere woorden: reken erop dat deze gevoelens niet direct verdwijnen. Maar dan nog steeds geldt het voorbeeld met het glas met troebel water: blijf er maar gewoon vanaf. Met de tijd worden de emoties minder. Dit geldt voor alle emoties. Jaloezie, liefdesverdriet, beledigd zijn, etc.

Meditatie kan je hierbij helpen.

Mediteren

Niets doen en dat wat voorbij komt, voorbij laten gaan. Zonder afkeur, zonder te balen dat dit gebeurt.

Oke, en wat dan? Dan zie je je gedachten opkomen tijdens het mediteren en laat je deze zonder te balen weer voorbij gaan. Ook ervaar je buiten het mediteren, verder op de dag of in de week, dat je emoties hebt. Ik laat ze voorbij gaan, en dan?

*Als je met het bovenstaande stukje nog niet zoveel kunt, dan is dit het moment om af te haken. 😉

Jij bent je gedachten en emoties niet

Wees je bewust dat je emoties ervaart maar dat je die emoties niet bent. Het gevoel komt op, kijk ernaar en het zal ook weer weg gaan. Identificeer jezelf er niet mee. Je bent die boosheid niet, je ervaart het alleen. Als je dit snapt en je kunt het toepassen dan is de volgende stap om er eens naar te kijken.

Wat is die emotie? Waar komt deze vandaan en ben je in staat om het met vriendelijke nieuwsgierigheid te onderzoeken? Een emotie zegt vaker iets over jou dan over de situatie. Als je hier bent, ben je echt bewust bezig. Als je dit blog hebt uitgelezen en het boeit nog steeds, tof! Dan is het boek ‘Verslaafd aan de liefde’ van Jan Geurts wellicht iets voor jou!


>> Lees meer over Ramon Roelofs.

>>Leer in stilte mediteren tijdens een stilteweekend.

>> Zou je graag willen investeren in jouw gezondheid/ vitaliteit, maar ben je eigenlijk te druk met werken? Nodig mij dan eens uit op je werk

Healthclub inCompany

Ik haal graag het beste in medewerkers naar boven. Wees goed voor lichaam en geest en gebruik de juiste brandstof, uit liefde voor jezelf. :-) www.healthclubincompany.com

Banner