Volle Boommaan - December
Bewustwording

Volle Boommaan 14 december 2016

Op 14 december is het volle maan. Deze maan wordt de Boommaan genoemd en het thema dat bij deze maan hoort is ‘dood en wedergeboorte’. De naam van deze maan refereert aan de bomen die in deze tijd van het jaar groen blijven. Zoals bijvoorbeeld naaldbomen. Deze groenblijvende bomen staan symbool voor onsterfelijkheid en de eeuwige levensgeest.

Om deze symboliek te vieren haalden we vroeger een naaldboom in huis en zetten we er kaarsjes in, welke weer symbool stonden voor het licht dat we daarmee naar binnen haalden. Midwinter (21 december, lees verderop meer hierover) is de geboorte van de zon, het moment waarop we langzaam weer richting langere dagen gaan. De kerstballen die zo mooi fonkelden in het licht van de kaarsjes, stonden op hun beurt weer symbool voor de eigenschappen van de zon, de maan, de planeten en onze verbinding daarmee.

Leuk hè? De kerstboom die daar zo staat te shinen in je huis heeft een mooi verhaal!🎄

Naar binnen

De bladeren zijn van de meeste bomen gevallen, we hebben al met de eerste vorst te maken gehad en de dagen zijn steeds korter. Dit is de tijd van het jaar dat alles naar binnen keert, waar het veilig is en warm en waar je contact maakt met je eigen bron. Wat voel je diep van binnen? Wat borrelt er in jou? Voel je die krachtige levensenergie? Dat is waar die groene bomen symbool voor staan: voor de onsterfelijkheid van de geest. Voel jouw innerlijke drive en bepaal welke richting je op wilt.

Het is tijd voor rust en bezinning. De natuur is in rust en bereid zich voor op nieuw leven dat straks weer het daglicht ziet. De bladeren die van de bomen zijn gevallen dienen als een prachtige herinnering voor ons om los te laten. Door los te laten ontstaat er ruimte voor nieuw leven, nieuwe ideeën. We trekken ons terug om opnieuw geboren te kunnen worden. Rem wat af in deze periode en volg de natuur. Jelle schreef daar ook al iets over een paar weken geleden, weet je nog?

Full Cold Moon

Deze volle maan wordt door Native Americans ook wel de ‘Full Cold Moon’ genoemd, omdat in deze maand de winter om zich heen grijpt en de de nachten langer en kouder worden. Ook wordt deze maan wel de ‘Long Nights Moon’ genoemd omdat deze volle maan plaatsvindt in de periode van de winterwende / midwinter (ofwel: de langste nacht).

Winterwende

Winterwende

Sinds duizenden jaren wordt de winterwende in diverse culturen op het noordelijk halfrond als feest gevierd, omdat deze zonnewende (solstitium) het moment bepaalt waarop het licht na een periode van duisternis weer terugkeert en de dagen weer steeds langer worden. Dit is de reden dat het feest rond de winterwende traditioneel gepaard ging met het maken van heel veel licht. Bijvoorbeeld met lampen, vuur en kaarsen. Het midwinter lichtfeest staat ook wel bekend als ‘Yule’ of ‘Joelfeest’.

Er wordt gezegd dat het christelijke feest Kerstmis (25 december) te herleiden is naar de datum van de winterwende in de oude Romeinse kalender. Sinds de vierde eeuw werd op die dag het feest van ‘Sol Invictus’, de ‘Onoverwinnelijke Zon’ gevierd. Het christendom heeft die datum vermoedelijk overgenomen omdat Christus met de zon werd geassocieerd.

Het is volle maan op 14 december om 01:06:55

Volle Boommaan - December


Hier vond ik al die interessante info:

Wikipedia

Heks & Kruid

Petra Stam

Farmer’s Almanac

Earth-Matters


 

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner