Burgers
HoofdgerechtRecepten

Zwarte bonenburger met pompoen

Bij ons thuis zijn we dol op burgers. Of ze nou van vlees, kip, vis of groenten zijn. We variëren er lustig op los. Deze burger die gemaakt is van zwarte bonen en pompoen blijft één van de grootste vega favorieten. 

Wat je nodig hebt voor circa 6 burgers

  • 1/2 oranje pompoen
  • 400gr (1 blik) zwarte bonen
  • 1 scharrelei
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2tl chilipoeder
  • snufje kaneel
  • 100gr havermout (+ meer voor het maken van de burgers)
  • zout en peper
  • 6 bruine bollen
  • blaadjes knapperige sla
  • tomaat
  • augurk
  • je favoriete saus voor op de burger (wij hadden een combinatie van ketchup en mosterd)

Burgers

Wat je gaat doen

Verwijder de pitten van de pompoen en snijd deze in grote schijven. Rooster de pompoen 45 minuten in een oven van 200 graden totdat deze helemaal zacht is. Laat iets afkoelen. Als je een biologische pompoen hebt, kun je ervoor kiezen om de schil mee te malen. Of je snijdt de schil weg na het afkoelen.

Spoel de zwarte bonen onder stromend koud water en laat uitlekken. Doe de zwarte bonen samen met de zachte pompoen in de keukenmachine. Doe hier het ei, de knoflook, chili poeder en kaneel bij. Breng op smaak met peper en zout. Zet vervolgens de keukenmachine aan en laat die zijn werk doen. Als alles fijngemalen is, check je het mengsel. Voeg 50gr havermout toe om er voor te zorgen dat het mengsel wat dikker wordt zodat je er burgers van kan maken met je handen. Het mengsel moet net zijn vorm kunnen houden. Nog te slap? Dan gaat er nog wat extra havermout bij.

Verwarm de oven voor op 180 graden en zet een plat bord klaar met havermout. Maak met je handen een burger en haal die even met beide zijden losjes door de havermout zodat deze rondom een laagje heeft. Leg de burger gelijk in een ovenschaal. Zet daarna de schaal in de oven voor 15-20 minuten. Draai ze halverwege om.

In de tussentijd zet je alles klaar om de burgers af te maken. Snijd de broodjes doormidden (bak ze indien nodig nog even af). Scheur blaadjes sla af, snijd tomaten en augurk in plakjes. Leg een blaadje sla en plakjes tomaat op de onderkant van de burger. Hier komt een burger op waar je wat augurk op legt. Maak af met je favoriete saus en serveer direct.

Ik ben benieuwd of jullie net zo verrast zullen zijn over deze burger als wij thuis! Laat het me weten, dat vind ik leuk. Wat is jullie favoriete vegetarische burger?


Volg Francesca Kookt ook op Facebook, Twitter, Google+, Bloglovin’ of Instagram.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner