Surinaamse bruine bonen met rijst
HoofdgerechtRecepten

Surinaamse bruine bonen met rijst

Surinaamse bruine bonen met rijst

Men neme een grote pot Hollandse bruine bonen, voegt daar wat typische Surinaamse ingredienten aan toe. Kookt daar natuurlijk een potje rijst bij en krijgt zo een van onze favoriete gerechten thuis: Surinaamse bruine bonen met rijst. Of eigenlijk BB met R, zoals de Surinaamse zanger Max Woiski sr. het had afgekort in een van zijn liedjes in de jaren vijftig.

‘Ik vraag je voor een keertje te eten bij mij

Je neemt je vrouwtje mee en je kinders er bij

Je krijgt toch geen kalkoen of een vers kievitsei

Maar wat je bij me eet, zing ‘t refreintje met mij:

B. B. met R. dat is bruine bonen met rijst’

Het originele recept is met zoutvlees, maar dat wordt bij ons thuis niet gegeten. Vandaar mijn variatie met kip, waarbij ik ook nog kousenband erdoor heb gesneden. Om de simpele reden dat mijn peuter op die manier al zijn groenten opeet. Wil je geen kousenband, dan laat je het eruit. En denk je, ‘goh, dat zoutvlees wil ik wel’, dan voeg je het eraan toe.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

– 2 kleine uien of 1 grote
– 4 teentjes knoflook
– 2 Surinaamse maggiblokjes (de kleintjes van de toko, dus niet zo’n groot bouillonblok voor een 1/2 liter soep, je kunt het er ook uitlaten en aan het einde extra op smaak brengen met zout)
– 1/2tl zwarte peper
– 4 pimentkorrels
– 300-400gr kip (zelf kiezen uit: kippendijen, kipfilet of drumsticks)
– 300gr kousenband in stukjes (optioneel)
– 1el tomatenpuree
– 2 tomaten
– 2 laurierblad
– blik of pot van 800gr bruine bonen (uitgelekt en afgespoeld)
– 2 takjes selderij (alleen de blaadjes)
– zonnebloemolie
– zout

Wat je gaat doen

Snipper de ui en knoflook helemaal fijn. Verwarm in een grote pan of wok 2 eetlepels zonnebloemolie en fruit hier de ui en knoflook in voor 2 minuten. Voeg de maggi blokjes, zwarte peper en pimentkorrels erbij en bak nog even een minuut door.

Doe de kip (in stukjes) erbij en bak totdat de kip rondom dichtgeschroeid is. Voeg daarna de tomatenpuree, tomaten (in stukjes), laurierblad en kousenband erbij en bak dit nog een minuut of 2 mee zodat de tomaat goed ontzuurd is. Als laatste schep je de bruine bonen erdoor, goed doorroeren.

Schenk er een kop kokend heet water bij totdat de ingrediënten net onder staan. Laat dit zeker 1,5 uur zacht stoven totdat de kip heel mals is en de saus wat is ingedikt. Als het tussendoor dreigt droog te koken dan doe je er nog een klein scheutje water bij. Roer op het laatst nog gehakte selderijblaadjes erdoor. Proef en breng eventueel nog op smaak. 

Serveer de BB met R met witte rijst en een komkommersalade. Of nog lekkerder, met zuurgoed, bijvoorbeeld komkommer en rode ui uit het zuur. En vergeet de sambal niet :)

Surinaamse-bruine-bonen-met-rijst_2

Bron songtekst BB met R: Volkskrant

Dit recept wordt je aangeboden door Francesca Kookt

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner