Pasta uit de zee
HoofdgerechtRecepten

Pasta uit de zee

Heb jij het al geproefd? Pasta uit de zee? Het heeft een soortgelijke structuur als tagliatelle en een donkere kleur. Toen ik er voor het eerst mee in aanraking kwam vond ik het maar verwarrend: wat is dit nu eigenlijk? Tagliatelle, gemaakt van zeewier, met eindeloos veel voordelen voor mens en planeet. Hier wilde ik meer van weten, dus ik ging op onderzoek uit.

Ik ontdekte al snel hoe dit allemaal is begonnen. Een ondernemer (met visie!) maakt tijdens zijn vakantie op Ibiza kennis met “Himanthalia”. Dit is een culinaire zeewier die ook wel ‘sea spaghetti’ wordt genoemd. Men plukt dit van de rotsen en het heeft een neutrale smaak met een stevige bite. Deze zeewier smaakt naar pasta en je kunt er van alles mee maken. “Wat nou als je de helft van alle pasta in de wereld zou kunnen vervangen door zeewier?”, is zijn idee en het bedrijf Seamore Seaweed is geboren.

Pasta uit de zee 1

Ik krijg een aantal pakken ‘I Sea Pasta’ thuisgestuurd en ik ga er dezelfde avond nog mee aan de slag. Bij het openen van de verpakking ruik ik de zilte lucht van de zee en die geur versterkt alleen maar tijdens het koken van de ‘pasta’. Mijn verstand zegt me dat dit nooit goed uit kan pakken, maar de realiteit zegt me van wel! Ik maak namelijk een ontzettend lekkere tagliatelle met tomaat, paprika, garnalen en mosselen (recept hieronder) en ik ben zeer verrast door de structuur, bite en smaak van deze pasta uit de zee.

Ja, ik moet wel wennen. Want het is geen èchte pasta, maar dat is logisch. Het wennen schijnt ook normaal te zijn. Na een keer of 4 proeven ben je gewend en wil je niet meer anders. Dat laatste vertellen ze me bij Seamore, maar zover ben ik nog niet. Ik wil nog steeds ook gewone pasta eten, maar heb er natuurlijk geen enkel probleem mee om het af en toe ook eens te vervangen door pasta uit de zee.

Pasta uit de zee 2

Pasta die groeit als kool

Zeewier werd al gegeten in de oertijd. In totaal bestaan er zo’n 10.000 soorten, waarvan 200 werkelijk gegeten worden. Hiervan zijn er zo’n 20 echt bekend en een daarvan kennen we allemaal wel. Dit is de nori waarmee we onze sushi omwikkelen. In Ierland was zeewier lange tijd het voedsel van de armen. In het wild te vinden en bomvol goede voedingsstoffen. Dit is nog steeds het geval. De ‘Himanthalia Elongata’ groeit op de rotsen van Portugal, Spanje, Ierland, Bretagne en Noorwegen en wordt in de maanden april t/m juli wel 2,5 meter lang. Je hebt er vast weleens doorheen gelopen met je voeten, want het spoelt regelmatig aan op onze Nederlandse stranden. Ooit bij stilgestaan dat je dit ogenschijnlijke afval uit de zee gewoon kunt eten? De groei van zeewier wordt volledig geregeld door de natuur en we hoeven daar als mens niet bij te helpen. Dit maakt het een biologisch product, puur natuur uit de zee.

Een geslaagde samenwerking

Op 22 augustus 2015 was het dan zover en kon de zeewier pasta I SEA PASTA eindelijk door iedereen besteld worden. 100% zeewier vermomd als tagliatelle: superlekker, gezond en duurzaam. Een prachtig alternatief voor ons favoriete eten: pasta. Na een geslaagde crowdfunding op Oneplanetcrowd heeft Seamore een enorme oogst in Ierland kunnen doen. Dankzij een prachtige samenwerking is dit nu via winkels, restaurants en groothandels voor iedereen toegankelijk.

 

Waarom het goed voor ons is

Allereerst, het is lekker! En dat is precies de reden waarom ik erover schrijf. Iets wat goed is voor ons lijf en ook nog voor onze planeet is top en vooral ook als je er ook nog eens echt van kunt genieten. Het is niet glibberig, heeft een neutrale smaak, een goede bite en combineert goed met vis, vlees, groenten, kaas en diverse sauzen.

Ten tweede: zeewier is goed voor je. Vergelijkbaar met groenten, met minder calorieën en meer vezels, vitaminen en mineralen dan echte pasta. Ook vind je er jodium, ijzer, vezels en omega 3 in.

Als laatste belasten we er de planeet minder mee. Je heb er namelijk geen land, extra water, kunstmest of bestrijdingsmiddel voor nodig. Wel is het belangrijk dat we er dan geen hype van gaan maken waardoor er meer vraag komt dan het natuurlijke aanbod wat er is. Geen quinoa-praktijken dus, laat de natuur gewoon zijn eigen gang gaan.

Probeer het zelf en vervang af en toe je gebruikelijke pasta eens door de zeewier-versie. Onderstaand recept helpt je alvast op weg.

Pasta uit de zee 3

Wat je nodig hebt voor 4 personen

  • 1 pak I Sea Pasta
  • olijfolie
  • 1 ui, gesnipperd
  • 2 teentjes knoflook, gesnipperd
  • 2 rode paprika’s, in reepjes
  • 500gr mosselen
  • 500gr garnalen
  • 500ml (bio) tomatensaus- peper en zeezout

Wat je gaat doen

Kook de pasta volgens de aanwijzing op de verpakking. Pak een grote pan of wok en verhit deze. Fruit de ui en knoflook in 2 eetlepels olijfolie en voeg de paprika toe. Bak deze 2 minuten mee. Roer de mosselen en garnalen erdoor en bak deze 2 minuten mee. Roer de tomatensaus erdoor en breng op smaak met peper en zout. Schep als laatste de uitgelekte I Sea Pasta erdoor en verwarm nog even door.

 

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner