Linzenstoof met garnalen
HoofdgerechtRecepten

Linzenstoof met garnalen

In de Jamaicaanse keuken is het gebruikelijk om vlees, vis of groenten in te smeren met een kruidenmengsel voordat je het bijvoorbeeld op de barbecue legt. Een voorbeeld van zo’n kruidenmengsel is Jamaican Jerk specerijen. Dit komt uit het Caraïbisch gebied en het bestaat uit groenten, tijm en specerijen zoals chili, piment, kruidnagel, kaneel, nootmuskaat en heeft een rijke smaak met een beetje pit.

Toen ik een poosje geleden een zakje Jamaican Jerk thuisgestuurd kreeg, besloot ik het te gebruiken voor deze linzenstoof met garnalen. Heerlijk! Vol van smaak en zo klaar. Je kunt er eventueel nog wat bulgur of zilvervliesrijst bij serveren, maar het gerecht leent zich er ook voor om gewoon zo te eten. Geniet ervan.

Wat je nodig hebt voor 4 personen

 • 1 ui
 • 3 teentjes knoflook
 • olijfolie
 • 2 volle tl Jamaican Jerk specerijen (bijvoorbeeld deze van Verstegen die te koop is bij veel supermarkten), gebruik eventueel iets minder als er ook kinderen mee eten
 • zout
 • 2 blikken gepelde tomaten
 • 1 handje koriander
 • 1 handje platte peterselie
 • 2 blikken linzen (600-800 gram totaal)
 • 800gr gekookte cocktailgarnalen (gamba’s kan ook, bak die dan eerst even kort aan in een pan)
  witte peper

Linzenstoof met Garnalen 2

Wat je gaat doen

Bereidingstijd: 30 minuten

Snipper de ui en hak de knoflook fijn. Verhit een hapjespan of wok en schenk daar 2 eetlepels olijfolie in. Fruit de ui en knoflook totdat deze zacht zijn en bak de Jamaican Jerk specerijen mee, samen met een snuf zout. Schenk daarna de blikken tomaat erbij en laat 10 minuten op laag vuur pruttelen.

Hak in de tussentijd de koriander en platte peterselie grof en roer dit samen met de linzen door de tomaat. Laat nog 2 minuten pruttelen en schep dan de cocktailgarnalen erdoor. Nog 2 minuten pruttelen en breng op smaak witte peper en eventueel zout.

Tip: dat zakje Jamaican Jerk koop je niet voor niets, want je kunt ‘m goed bewaren door de sluitstrip. Gebruik ‘m in de winter ook nog eens voor gemarineerde kippenpoten die je in de oven bakt of rooster er groenten mee. In de zomer kun je ‘m geweldig gebruiken voor de barbecue. Ik heb nu al een idee voor een ‘beer can chicken’ die ik ermee wil maken. Wordt vervolgd.

Voor dit recept heb ik een product gebruikt dat me gratis is toegestuurd. Lees hier mijn disclaimer.

Francesca geniet van echt eten en schrijft daar dagelijks over op Francesca Kookt. Foto: © Wendy van Bree Fotografie.

Banner