Zelfstandig Ondernemen
Lifestyle

Zelfstandig ondernemen vanuit mijn hart

Dit is het vierde jaar dat ik zelfstandig ondernemer, éénpitter, zzp-er, zelfstandig professional ben. Geef het een naam: ik ben baas over mijn eigen tijd. Ik ben directrice, werknemer, conciërge, it-afdeling en kantinejuf inéén. Ik deel mijn eigen dagen in en ik besteed mijn tijd aan dat wat ik graag doe. Ik heb al eerder geschreven over het hoe en waarom van mijn zelfstandig ondernemen, als je het leuk vindt kun je dat hier lezen.

In de afgelopen vier jaar heb ik erg veel geleerd over het ondernemerschap. Hiermee bedoel ik niet dat ik allerlei boeken gelezen heb over hoe een goede ondernemer te zijn (dat zijn er namelijk nul, om precies te zijn). Nee, ik doel hier op lessen in het volgen van je hart en in het trouw zijn aan je idealen. Dat staat niet in managementboeken. Dat leer je door naar binnen te keren. Door fouten te maken. Door jezelf een spiegel voor te houden. Door te vertrouwen in het pad dat je bewandelt en door niet op te geven.

Zelfstandig Ondernemen

De wereld is mijn werkplek

De vrijheid om te kiezen

Zelfstandig ondernemen betekent in mijn geval een grote mate van keuzevrijheid. Mijn werk (webdesign, tekstschrijven) kan ik bijna overal uitoefenen. Mijn ‘kantoor’ is namelijk al compleet als ik over deze vier dingen beschik:

  • Laptop
  • Telefoon
  • Stroom
  • Internet
  • Oké, vijf: lekkere koffie 🙂

Ik werk dus thuis, bij vrienden of familie op de bank of aan de eettafel, in café’s, in een blokhut in Oostenrijk, op flexwerkplekken, bij mijn opdrachtgevers op locatie, ga zo maar door. De wereld is mijn werkplek! Nu is de omvang van die wereld enigszins beperkt doordat ik een hond heb die niet overal mee naar toe kan, maar dan nog heb ik een héle grote actieradius.

Mensen zien mijn vrijheid vaak als eerste, want dat is wat hen het meeste opvalt. Op de momenten dat een groot deel van werkend Nederland in kantoortuinen zit te zwoegen, maak ik een fijne wandeling in het bos met mijn hond. Als ik niet graag vroeg opsta, begin ik wat later met werken. Geen baas die mij belt om te vragen waar ik blijf. Wat mensen echter vaak niet zien, is dat wanneer heel Nederland op terrasjes, in parken en op stranden van de eerste zonnestralen aan het genieten is op een mooie zaterdag in mei, ik van vroeg tot laat achter mijn computer zit om een deadline te halen. Of wanneer veel mensen ’s avonds voor de buis zitten, ik meestal aan het werk ben.

Op vakantie? Nooit helemaal. Ik ben namelijk altijd vrij èn altijd aan het werk. Ook op vakantie moet ik inloggen om blogs te publiceren, teksten te editen of websites te monitoren. Ik moet bereikbaar zijn voor mijn klanten. Ik ben in mijn eentje verantwoordelijk dus die spreekwoordelijke deur die men om 17:00 achter zich dichttrekt? Die deur heb ik niet. Maar de vrijheid om te kiezen heb ik wèl. Ik doe de dingen op mijn manier.

De weg van de minste weerstand

Ik heb in alle jaren dat ik werk geleerd wat mijn favoriete tijd van de dag is, in welke omstandigheden ik het best presteer. Wanneer ik vaak de beste ingevingen heb en wanneer je mij doorgaans even met rust moet laten. Ook weet ik in welke omgeving ik veel inspiratie opdoe, wat me veel energie kost en waar ik me juist goed kan concentreren. Al deze factoren zijn onderdeel van mijn werk-bioritme.

Ik weet welk deel van de dag ik moet reserveren voor welke klus. Ook weet ik wáár ik die klus dan het beste kan uitvoeren. Zo werk ik heel efficiënt. Deze manier van werken gaat gepaard met minimale weerstand waardoor het eigenlijk niet eens als werken voelt, want alles gaat bijna als vanzelf. Ik sta in mijn kracht en dat wordt opgemerkt. Mooie dingen gebeuren wanneer ik in de juiste flow zit.

Zelfstandig Ondernemen

Aan het werk

Lessons learned

Ik ben onlangs weer een nieuwe fase van zelfstandig ondernemen ingegaan. Er hebben zich al veel waardevolle lessen voorgedaan, waarvan sommige lessen méér dan eens.

Omdat ik zelfstandig ondernemer ben èn ik heel gemakkelijk alleen kan zijn, loert het risico dat ik mezelf isoleer. Met mijn werk kan dat namelijk. Ik zie lang niet elke dag mensen. Nu moet ik zeggen dat ik dat ook erg fijn vind. Ik moet er niet aan denken om elke dag omringd te zijn door mensen. Wat echter wèl erg belangrijk is, en dat heb ik geleerd, is om gericht mensen op te zoeken. Afspreken met collega-zelfstandigen met wie ik kan brainstormen, of workshops of seminars bijwonen om mijn kennis actueel te houden.

Nog een belangrijke les, en dit is een valkuil van mij, is om tijd te blijven besteden aan acquisitie. Het liefst dompel ik mij volledig onder in mijn projecten en ben ik nergens anders mee bezig. Al helemaal niet met acquisitie. Toch moet ik me hier wel nonstop mee bezig houden zodat ik niet met lege handen sta als ik weer een project heb opgeleverd. Het mooie aan mijn onderneming vind ik dat ik niet een product, maar ‘mezelf verkoop’. What you see is what you get. Authentiek, zonder persé boodschap te hebben aan hoe iets hoort. Doe mij maar ‘echt’. Keer op keer merk ik dat dit meteen ook mijn kracht is. Maar: imago is alleen leuk mèt inhoud! Aan alleen een leuk praatje hebben mensen niks. Can you deliver?

De laatste die ik wil delen met jullie is: geef niet op! Er zijn tijden dat het niet zo goed gaat. Ik heb me op momenten afgevraagd of ik wel de juiste keuze had gemaakt. Ik heb nachten wakker gelegen met zorgen over hoe ik de eindjes aan elkaar ging knopen maar ik bleef trouw aan mijn visie: dit is wat ik wil. Veranderen van koers of werk erbij zoeken om een hoge huur te betalen? Nee, ik koos voor goedkoper wonen en blijven doen wat ik leuk vind. Ik heb geen dure smaak, geen grote wensen. Ik wil gewoon mijn hond kunnen uitlaten. That’s it. Ik ben gezond, ik heb een dak boven mijn hoofd, eten in mijn buik, familie en een paar goede vrienden in mijn leven. Ik volg mijn hart en doe wat goed voelt. Volgens mij ben ik de rijkste vrouw op aarde!

Ben jij zelfstandig ondernemer? Waarom wel of juist niet? Ik ben er benieuwd naar, laat je een reactie achter?

Marit

 

 

 

Benieuwd naar wat ik doe? Bezoek mijn website of mijn Linkedin profiel.

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner