Trouwen op blote voeten
Lifestyle

Trouwen op blote voeten

Roanne van Voorst is professioneel avonturier, en werkte de laatste jaren als digital nomad. Vorige maand trouwde ze met haar grote liefde. De bruiloft was avontuurlijk, easy-going, budget-dier-en-milieu-vriendelijk en onconventioneel, en leerde haar dat ideeën over ‘hoe het hoort’ echt alleen in je hoofd bestaan.


Liever op wereldreis

Er zijn meisjes die dromen van prinsen op witte paarden, torenhoge bruiloftstaarten en exotische huwelijksreizen, en er zijn meisjes die dromen van paarden, warme appeltaart en avontuurlijke solo-trips. Ik was dat laatste meisje.

Mijn hele leven riep ik dat ik niet wilde trouwen. Niet omdat het instituut ‘huwelijk’ me tegenstond – het leek me juist mooi om samen met iemand af te spreken, dat je samen oud en gelukkig probeert te worden – maar omdat de manier waarop een huwelijk van start gaat – de bruiloft – me nogal een opgedofte, dure boel leek.

Ik stelde me erbij voor, wat ik al zo vaak had gezien, als gast op andere bruiloften: een huwelijkspaar dat zich verplicht had gevoeld om ook die ene, vervelende, collega uit te nodigen en die oom die standaard te veel dronk op feestjes; een dure jurk die nadien nooit meer gedragen zou worden, overprijsde catering en een net iets te schel verlicht zaaltje.

‘Dat is niks voor mij’, riep ik standaard, zodra partners peilden of ik ooit te porren zou zijn voor een bruiloft, ‘ik ga van dat geld liever op wereldreis ofzo.’

Nieuw soort bruiloft

Maar toen mijn huidige lief me tijdens een strandwandeling spontaan ten huwelijk vroeg, zei ik evenzo spontaan ‘ja, ik wil….’. En daar had ik achteraf geen spijt van. Ik wilde me met hem in de echt verbinden, ik wilde hardop uitspreken dat ik met hem op die wereldreis wilde, en op nog veel meer reizen, en ik wilde hem beloven om voor hem te zorgen.

‘…met je trouwen…’, maakte ik mijn zin af, ‘alleen wil ik eigenlijk geen conventionele bruiloft.’

Lucky me– mijn lief ook niet (ik trouw niet voor niks met hem!). En dus bedachten we een nieuw soort bruiloft, eentje die helemaal paste bij mij, en bij hem – en dus bij ons.

Trouwen op blote voeten

The sky is the limit!

In ons geval betekende dat, dat we onszelf toestonden om helemaal out of the box te denken. Dat we bewust niet probeerden na te denken over wat anderen misschien een mooie bruiloft zouden vinden, maar alleen probeerden te voelen wat wij wilden. We schreven op een stuk papier wat voor ons een perfecte dag zou zijn, en schroomden niet om daarbij onmogelijk-lijkende plannen ook te noteren. Later zouden we wel uitzoeken, wat er echt niet mogelijk was: nu was het tijd om radicaal eerlijk te zijn, en te dromen.

Dit waren een paar dingen die we opschreven:

  • In de buitenlucht
  • Geen gasten, gewoon alleen wij
  • Geen ambtenaar met een saai praatje; kunnen we die huwelijkse geloften niet zelf oplezen?
  • Blote voeten!
  • Lichtjes in de bomen!
  • Superlekker, vegan eten
  • Kampvuur!
  • Op budget; geld reserveren we liever voor een droomreis
  • Duurzaam & fair-trade

Het vroeg soms even wat uitzoekwerk, maar al onze wensen bleken uitvoerbaar. Mijn lief en ik trouwden vorige maand in een natuurgebied in de Verenigde Staten, tijdens een klimtrip met onze beste vrienden, die net als wij rotsklimmen. Zij waren ook onze getuigen, en daarmee de enige gasten.

Er was geen ambtenaar aanwezig – in dit gebied van Amerika bestaat er zoiets als het ‘self-registered Quaker marriage’, en daarbij mag je zelf je voorwaarden bedenken en afspreken. Mijn lief en ik schreven die apart van elkaar, en lazen ze aan elkaar voor tijdens een picknick bij een meer.

Fair trade ringen

Er was champagne, er waren taartjes, de zon scheen en onze pup had het zo warm dat hij besloot zichzelf te leren zwemmen. Ik verruilde mijn klimbroek voor een witte jurk die ik ooit tijdens een tocht door Mexico voor een tientje op de markt had gekocht; mijn lief trok een schoon overhemd aan. Onze nagelranden bleven zwart van het vuil van de rotsen, maar de gerecyclede, fair-trade ringen die we hadden laten maken bij een lokale juwelier trokken toch de meeste aandacht, dus dat gaf niet.

Trouwen op blote voeten

Die avond kookten we gezamenlijk de maaltijd die hij voor mij maakte, de eerste keer dat ik bij hem at. We versierden de bomen rond de houten blokhut waarin we sliepen, en staken een kampvuur aan. We dronken wijn, spraken over de liefde, lachten tot we niet meer konden – en de volgende dag, na een ontbijt van pannenkoeken en maple syrup, hingen de Man en ik weer aan touwen aan een hoge rots – onze trouwringen veilig in de rugzak.

Magisch en leerzaam

Ik zal me deze dag altijd als een leerzame en magische dag herinneren. Leerzaam, omdat het vormgeven van mijn bruiloft me weer eens liet zien dat ik mijn eigen leven, en dus ook mijn huwelijk en andere rituelen daarin, precies zo mag organiseren als ik wil. Alle belemmeringen en ideeën over ‘hoe het hoort’ en wat er wel of niet kan, bleken alleen in mijn hoofd te bestaan. Zodra ik ze concreet ging onderzoeken, kon ik ze zien voor wat ze waren, en kon ik ze doorbreken. Magisch, omdat hij avontuurlijk was, en budget-dier-en milieuvriendelijk – en daarmee voor ons, helemaal perfect.


Roanne helpt mensen bij het leiden van een avontuurlijker, vrij leven – wars van conventies. Ze geeft er effectieve en betaalbare on-en offline trainingen over, en deelt gratis tips in haar Bravery Letters.

Informatie over Roanne vind je op www.roannevanvoorst.com; en je kunt haar volgen op Facebook en Instagram.

Roanne is de oprichter van Fearlessly Fearful – het platform om je Dapperste Zelf te worden. Ze is ook: Introvert publiek spreekster, klimmer met hoogtevrees, en zelfstandig ondernemer met faalangst. Heel vaak doodsbang voor al die dingen die ze leuk vindt aan het leven. Nog veel vaker dapper genoeg om al die dingen toch te doen. Roanne leefde onder meer lange tijd tussen de Inuit-jagers op Groenland (van wie ze leerde te overleven in een veranderend klimaat), in een van de armste sloppenwijken van Jakarta (van wie ze leerde wat armoede met mensen doet, en waarom het zo lastig – maar niet onmogelijk – is om eraan te ontsnappen, en begaf zich onder bergbeklimmers en andere high-risk sporters (van wie ze de meest effectieve methodes leerde om hoogtevrees, straatangst, faalangst en andere veel voorkomende angsten te overwinnen). De lessen die ze leerde over dapper en vrij leven, deelt ze graag met jou via haar artikelen, lezingen, boeken en in de succesvolle dapperheids-E-course die ze aanbiedt: word in 5 weken je dapperste zelf!

Banner