Volle bloedmaan
Bewustwording

Volle maan op 3 december: Bloedmaan

Op 3 december is het volle maan. Deze maan wordt Bloedmaan of Offermaan genoemd en heeft als thema: overleven. In deze periode kun je een ‘offer’ brengen als dank voor wat jij bereikt hebt in de afgelopen periode. Denk hierbij aan iets of iemand jouw onverdeelde aandacht en tijd schenken zonder hier iets voor terug te verwachten. Je kunt dit ook invullen door voor jezelf iets te doen waar je behoefte aan hebt.

Supermaan

Deze volle maan is extra bijzonder omdat dit de enige ‘supermaan’ is van dit jaar. Althans, dit is de enige supermaan die met het blote oog te zien is. Er waren namelijk nog drie supermanen dit jaar, maar die vonden plaats tijdens een nieuwe maan, het moment dat de maan totaal verduisterd is. Dus die zagen we niet.

Een supermaan wil zeggen dat de afstand tussen de aarde en de (volle) maan kleiner is. Hierdoor lijkt de volle maan extra groot en helder. De dag na de volle maan, op 4 december, staat de maan om 10:00 op minder dan 358.000 kilometer afstand van de aarde. Zie je geen verschil? Dat is niet zo gek. De maan staat zo ver weg van de aarde dat zulke kleine verschillen haast niet te zien zijn met het blote oog.

Thema Overleven

Vroeger was het thema ‘overleven‘ heel duidelijk aanwezig in deze periode. De winter was net begonnen en dit betekende dat men maatregelen moest treffen om deze koude periode te overleven. Wij hebben het tegenwoordig wat makkelijker. Word je bewust van de aankomende winter en keer naar binnen voor rust en zelfreflectie. Waar sta je in jouw leven en wat heb je nodig? Hoe overleef jij deze winter?

Andere namen

Native Americans noemen de volle maan in december ook wel de Full Cold Moon. In deze maand neemt de winter ons echt in zijn greep, worden de dagen korter en de nachten langer. Deze volle maan wordt ook wel de Long Nights Moon genoemd, omdat deze plaatsvindt in de periode voorafgaand aan de winterwende.

Lees hier verder over de verschillende volle maan namen en hun betekenis.  

Vollemaanwandelingen

Tip! Wist je dat Staatsbosbeheer vollemaanwandelingen organiseert? Kijk hier voor de diverse wandelingen tijdens de Volle Bloedmaan op 3 december en meld je aan als het je leuk lijkt.


 

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner