Zomergroenten
Health

Zomergroenten en zomerfruit

Het is alweer een poosje zomer. Genieten, met het warme weer. In mijn lenteblog schreef ik over de lentegroenten, dus nu leek het mij leuk wat te vertellen over de zomergroenten en het zomerfruit.

Waarom seizoensgebonden eten?

Het is om een aantal redenen goed om te eten wat het seizoen ons biedt. Denk maar eens aan het milieu: als ons eten van dichtbij komt (lokaal) hoeft het niet getransporteerd te worden. Ook hoeven we niet allerlei kunstmatige middelen in te zetten om oogst te doen groeien.

Het maakt ook dat we gevarieerder gaan eten. Juist doordat we niet het hele jaar dezelfde groenten of fruitsoorten kopen, gaan we hier meer over nadenken. Als we hier helemaal niet op letten kunnen we het hele jaar dezelfde groenten eten, we vervallen dan al snel in bepaalde gewoontes.

Groente en fruit uit de buurt is hartstikke vers! Ze belanden sneller op ons bord en bevatten ook meer voedingsstoffen dan groenten en fruit die van ver komen- deze zijn namelijk vaak behandeld met chemicaliën om ze langer ‘vers’ te houden.

Hier een lijstje met een aantal groenten en fruitsoorten voor dit seizoen.

  • doperwtjes
  • prinsessenbonen
  • radijs
  • spinazie
  • venkel
  • artisjok
  • kropsla
  • mais
  • wortelen
  • raapstelen
  • broccoli
  • aubergine
  • aardappels
  • aardbeien
  • bramen
  • frambozen
  • kersen
  • perziken
  • nectarines
  • peren
  • meloenen
  • zwarte bessen
  • pruimen
  • mango
  • rabarber
  • druiven

Een typische zomervrucht: nectarine

Een echte zomervrucht is de nectarine en ik ben echt gek op nectarines! Wist je dat deze vrucht behalve super lekker ook nog eens super gezond is?! Is dat even mooi meegenomen!

De nectarine is net als de perzik ontstaan in China. Het is eigenlijk een perzik maar dan zonder het fluwelen jasje. Deze nieuwe soort perzik is 2000 jaar geleden ontstaan. Ik vind ze zo lekker, ik eet er iedere dag wel eentje. Nectarines bevatten veel antioxidanten welke het lichaam direct omzet in vitamine A. Ze bevatten ook veel vitamine C, luteïne (een fytonutriënt die de vruchtbaarheid van de vrouw reguleert) en zeaxanthine (belangrijk voor de ogen, dit kan oogstaar voorkomen). Verder zit er vitamine B1, B3, B5 en B6 in, mineralen kalium, ijzer, zink, koper en fosfor. Al met al dus een top vrucht om van te genieten!

(Bron: Mens en Gezondheid)

Radijs

Dan hebben we de radijs! Je houdt ervan of je houdt er niet van. Radijs heeft een hele typische smaak maar het is super gezond. Radijs bevat veel vitamine C en K, evenals B3, B5, B6 en B11. Een goede reden om het te eten dus. Je kunt radijs gewoon zo uit het vuistje eten, eventueel met wat zout of een dipje maar je kunt ze ook gebruiken om je salade wat pittiger te maken. Heerlijk!

Rode biet

Wat ik ook een heerlijke groente vind is de rode biet. Deze bevat veel vitamine B11. Maar het bevat ook vitamine C, B6, B2 en B5. Verder zitten er ook mineralen in. Je kunt eindeloos variëren met rode bietjes. Mijn moeder maakte er vroeger een heerlijke fruitsap van. Ze mixte het dan met wortels en appels. Heerlijk vond ik dat.

Je kunt er bijvoorbeeld ook een salade van maken, gewoon simpel mixen met appels en een uitje. Kook eens een paar blokjes mee met de rijst, dan wordt het roze en dat vinden kinderen vaak erg leuk.

Al met al dus volop genieten van de heerlijke zomergroenten en het zomerfruit dit seizoen!

Logo Gaby Cooks

Mijn naam is Gaby en ik ben de eigenaar van Gaby Cooks. Dit is ontstaan uit mijn liefde voor het koken èn mijn liefde voor een gezond leven. Ik houd van koken en iedereen houdt van eten. Niet iedereen heeft echter altijd zin of tijd om te koken- ik wel! Gaby Cooks maakt het voor iedereen mogelijk om lekker en gezond te eten, in plaats van een kant en klare maaltijd vol onzinnige toevoegingen in de magnetron te zetten. Ik gebruik eerlijke en verse producten voor gezonde avondmaaltijden die passen in een gezonde levensstijl!

Banner