Gemotiveerd in de sportschool
Health

Zo blijf jij gemotiveerd in de sportschool

Het is alweer juni, en dus zijn we al weer een tijdje bezig in de sportschool om te zorgen dat we er nog nèt een beetje beter uitzien voor de zomer. Voor veel mensen betekent dit in de sportschool veel cardio en daarna het gebruikelijke rondje apparaten. Dit wordt vanzelf saai, elke dag weer datzelfde apparaat. Dat dit de uitdaging in de sportschool weghaalt, geldt zowel voor jou als voor je spieren. Daarom deel ik deze maand een paar trucjes met jullie om de uitdaging in de sportschool te blijven behouden, hoe ervaren of onervaren je ook bent.

Niet steeds hetzelfde

Je spieren bestaan uit heel veel vezels of draadjes. Deze vezels werken met zijn allen samen om een bepaalde beweging te maken. Doordat al deze vezels samen moeten werken omdat ze een externe prikkel krijgen gaan deze vezels zich ontwikkelen en aanpassen aan deze prikkel. Op die manier is de spier de volgende keer beter voorbereid op deze desbetreffende prikkel. Doe je een oefening dus altijd op dezelfde manier dan zal je lichaam hieraan gewend raken. Neem nou bijvoorbeeld een machine voor borst (chest press), een stoeltje, twee handvatten die zijn vastgemaakt aan een mechanische arm die de gewichten verplaatst. Een vrij simpel concept. Doordat deze machine alleen statisch is en maar op 1 manier kan bewegen, krijgt ook maar een klein deel van alle vezels de belasting te verduren. Deze vezels zullen dan groeien en ontwikkelen terwijl de rest achterblijft.

Variatie houdt het leuk (en zinvol!)

Elke machine is zo gemaakt zodat het de nadruk legt op een bepaalde spiergroep in jouw lichaam. Deze beweging kan echter ook vervangen worden door dezelfde beweging maar dan met bijvoorbeeld kabels of met dumbells. Doordat je het vaste aspect van de machine weghaalt zullen ook alle andere spiervezels behalve de vezels die je op de machine traint moeten werken, zij moeten op deze manier namelijk stabiliseren of corrigeren en krijgen dus ook veel meer prikkels te verduren. Doordat er nu meer prikkels zijn zal je spier sneller ontwikkelen, zal je meer calorieën verbranden en dus ook sneller resultaat zien.

Gemotiveerd in de sportschool

Een voorbeeld, neem nou de chest press, de meest bekende borstspier-machine, afgeleid van de push-up. Een apparaat waarop je zit en de handvatten horizontaal recht voor je uit duwt. Simpel! Wil je nou dezelfde spieren trainen maar dan met een uitdaging? Probeer dan de oefening met dumbells. De beweging blijft hetzelfde en we trainen nog steeds de borstspier.

Ga liggen op een bankje, pak twee dumbells en maak precies dezelfde beweging als op de machine maar dan verticaal, je zult zien dat dit een stuk lastiger is voor je spieren, en vooral coördinatie hier veel meer bij komt kijken. Pak dus niet meteen dezelfde gewichten als op het apparaat! Bouw het rustig op.

Bijna alle oefeningen lenen zich voor soortgelijke variatie. Gewoon een kwestie van uitproberen en toepassen. Kom je er niet uit of heb je hulp nodig? Wij helpen je graag!

Logo Dutch Fitness Viking

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner