Vitaminen en mineralen
Health

Vitaminen en Mineralen: onmisbaar voor resultaat

“30% bereik je in the gym, 70% doe je buiten the gym”. Een zin of lijfspreuk voor veel bodybuilders en krachtsporters. Waarom? Omdat je het meeste progressie boekt met het juiste eten, op de juiste tijden, in combinatie met goede training. Dit maakt het verschil tussen een sporter die weet wat hij of zij wil bereiken en een sporter die maar wat aanmoddert en eigenlijk liever niet aanwezig is.

Van binnen naar buiten!

Er zijn een aantal stoffen die je lichaam helpen om meer uit je sportschool bezoek te halen. Hiermee bedoel ik vitaminen en mineralen die helpen om een beter resultaat en snellere progressie te boeken. In dit artikel heb ik deze vitaminen en mineralen voor jullie op een rijtje gezet, met daarbij uitleg over waarom ze belangrijk voor je zijn.

Calcium

Draagt bij aan je stofwisseling en helpt bij de energiehuishouding van je spieren. Goede bronnen van calcium zijn onder andere kaas, amandelen, yoghurt en sardientjes.

Biotine

Zorgt voor de omzettingen van koolhydraten, vetten en eiwitten naar energie. Biotine zit onder andere in  pindakaas, havermout, hazelnoten en eigeel.

IJzer

Zorgt onder andere voor de verplaatsing van zuurstof door het lichaam, maar zorgt ook voor een sterk en gezond immuunsysteem. IJzer zit bijvoorbeeld in gedroogde abrikozen, sardientjes en All-bran ontbijtgranen.

Vitamine C

Zorgt voor het omzetten van koolhydraten naar energie, maar kan ook helpen bij het herstel na een intensieve training. Wat moet je eten? Groene paprika, broccoli, citrusvruchten, kiwi en blauwe bessen.

Selenium

Een niet zo bekend mineraal wat het immuunsysteem helpt maar wat ook de schade van een intensieve training beperkt. Waar zit het in? Tonijn, zonnebloempitten, volkoren brood.

Omega 3

Een bekende, is een vet wat wij in het lichaam niet kunnen maken en helpt bij je cholesterol. Leuke bijkomstigheid: het kan je hongergevoel onderdrukken. Het zit in onder andere vette vis en walnoten.

Vitamine D

Een vitamine die helpt calcium op te nemen in het bloed. Hoe komen we aan vitamine D? Door zonlicht, maar ook door bijvoorbeeld olijfolie en vette vis te eten.

Vitamine B12

Helpt bij het vormen van rode bloedcellen, maar helpt ook bij het overbrengen van zenuwprikkels naar de spieren. De meeste vitamine B12 haal je uit eieren, vlees en melk.

Koper

Beschermt alle lichaamseigen systemen zoals bijvoorbeeld het zenuwstelsel maar ook helpt het de pezen in je lichaam versterken. Je vindt het onder andere veel in pinda’s, krab en zonnebloempitten.

Magnesium

Een heel belangrijk mineraal wat helpt bij het aanspannen van de spieren. Een tekort aan magnesium zorgt ook vaak snel voor kramp. Wat moet je eten voor magnesium? Groene bladgroenten (vb spinazie, boerenkool) en knoflook.

Vitamine B2

Helpt bij het afbreken van de koolhydraten, vetten en eiwitten maar ondersteunt ook het immuunsysteem. Vitamine B2 zit onder andere in cornflakes, spinazie, eieren en kip.

Zink

Helpt bij het aanmaken en produceren van testosteron. Testosteron draagt weer bij aan het aanmaken van spiervezels en het creëren van droge massa, en de verbranding van vet. Wat moet je dan eten? Bijvoorbeeld rood vlees, eieren, pompoenzaadjes en kaas.

Logo Dutch Fitness Viking

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner