Uitgelicht-FeestdagenKilos
Health

Feestdagen zonder extra kilo’s (7 tips!)

De laatste maand van het jaar is bijna weer aangebroken. December, een maand met heel veel feestjes en vieringen. Vandaag deel ik zeven tips waardoor jij volop kunt genieten van de feestmaand zonder het nieuwe jaar in te luiden met een aantal extra kilo’s.

Het ene feest na het andere

Sinterklaas is al in het land, dus mogen we vanaf nu tot en met 6 december heel veel chocoladeletters, chocolademuntjes, kruid/pepernoten en banketstaven eten. Als de Sint het land weer uit is gaan we sinter-kerst vieren. Dat doen we dan óók weer met heel veel eten en drinken. Dàn hebben we nog de Kerstborrel op ons werk, hier eten we ons helemaal vol met bitterballen, kaassoufflés en andere gefrituurde hapjes en dan ook niet te vergeten al die wijntjes en gin tonics die we ‘moeten’ drinken.

Dan krijgen we Kerst. Op Kerstavond beginnen we al met uitgebreid tafelen of we duiken de kroeg in. Eerste Kerstdag starten we met het Kerstontbijt of we gaan aan de brunch en eten ons al helemaal vol. ’s Middags gaan we borrelen en ’s avonds wederom uitgebreid dineren. Dit doen we dan niet maar één dag, maar tweede Kerstdag gewoon wéér!

Zo. Buik vol, inmiddels al wat kilo’s verder en daar komt oud en nieuw alweer om de hoek kijken. Hier moeten natuurlijk oliebollen en appelflappen bij gegeten worden. En niet 1, maar gewoon met 5 tegelijk. We zijn nu toch al de hele maand bezig, dus dit kan dit er ook nog wel bij. Vervolgens hebben we nog twee dagen, op oudjaarsdag en nieuwjaarsdag dat we alles eten waar we trek in hebben, of wat toevallig voor onze neus staat.

En dan…..tja, dan is het 1 januari: “Joehoeeee! Proost! Gelukkig nieuwjaar!” En we gaan enkele kilo’s zwaarder het nieuwe jaar in.

Tips om het dit jaar anders te doen

Wat is dat eigenlijk zonde. Het hele jaar gaat het goed: je let op je voeding, je sport regelmatig, je voelt je goed en fit en binnen 1 maand zit alles er weer aan en voel je je een volgegeten olifant met een opgeblazen buik.

Om dit te voorkomen geef ik je een aantal tips, zodat je heerlijk kunt genieten van de feestmaand december, zonder veel aan te komen.

  1. Blijf sporten. Het klinkt misschien logisch, maar veel mensen slaan in deze maand hun vaste trainingsmomenten over. Waarom? Omdat je druk bent? Wat een stom excuus. Vaak heb je een vast trainingsmoment. Als er nu precies op dit moment een borrel op je werk wordt georganiseerd plan je gelijk in die week je trainingsmoment op een ander tijdstip of dag.
  2. De maand december heeft eigenlijk maar 4 feestdagen. 5, 25, 26 en 31 december. Oké we pakken 24 december en een kerstborrel op je werk erbij. Dan komen we op 6 dagen. Als je nou van de 31 dagen 6 dagen iets minder oplet, gewoon lekker je drankje en hapje neemt dan is dit heel goed te overzien. Maar: als jij op alle andere dagen ook aan de (chocolade) kruidnoten, ander snoep, wijn en vette hapjes gaat dan wordt het wel wat veel. Probeer tussen de feestdagen door gezond te eten en te drinken.
  3. Houd je normale eetpatroon aan. Sla geen maaltijden over. Hierdoor voorkom je dat je gaat snaaien naar al het lekkers wat in deze maand te krijgen is. Ook voorkom je dat je tijdens je volgende maaltijd meer gaat eten.
  4. Als je tijdens de borrel aan de wijn gaat, drink dan na elk wijntje een glas water. Of nog beter: drink eerst een glas water voordat je een glas wijn leeg drinkt. Zo voorkom je dat je heel veel wijn drinkt. Water drinken is ook belangrijk om de gif-en afvalstoffen uit je lichaam te spoelen.
  5. Drink elke dag veel water en kruidenthee. Ik kook een liter water, doe dit in een thermoskan, gooi er een zakje kamille thee van Zonnatura in en een stuk verse gember. Zo hoef ik niet steeds de waterkoker aan te zetten en weet ik zeker dat ik genoeg kruidenthee binnen krijg. Als je veel water en kruidenthee drinkt heb je ook een minder hongergevoel.
  6. Ga je gourmetten? Probeer dan zoveel mogelijk groenten en vis te eten. Bij het gourmetten horen natuurlijk ook lekkere sausjes. Deze kun je heel goed zelf maken zonder alle chemische toevoegingen, e-nummers en suikers. Recept: 500 gram griekse yoghurt, 1 teen knoflook, verse kruiden bijvoorbeeld koriander of bieslook en roeren maar.
  7. Ga niet met een hongergevoel naar een feestje. Er is genoeg lekkers wat je kunt eten, maar dat zijn niet altijd hele gezonde dingen. Als je van te voren als iets hebt gegeten, zoals een stukje fruit of een beetje kwark kom je niet in de verleiding om je helemaal vol te eten aan ongezonde lekkernijen.

Probeer vooral lekker te genieten van de feestdagen! Als je met bovenstaande tips rekening houdt kom je zonder al te veel extra kilo’s de feestdagen door.

Heb jij nog leuke tips voor de feestdagen?

Liefs, Vanes

 

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner