High Intensity Interval Training
Health

Een December hi(i)t

De decembermaand is weer begonnen, de drukste dagen van het jaar! Voor veel mensen staat deze maand dan ook in het teken van alles behalve sporten; eten, gezelligheid, familie, vrienden en nog veel meer sociale bezigheden die de agenda’s vullen.

Te druk om te sporten?

Ondanks dat er tijdens de drukste maand van het jaar veel te doen is, denk ik dat er tòch genoeg tijd overblijft om te kunnen sporten. Je zult alleen wel creatief moeten zijn en de sportmomenten op een iets andere manier invullen. Bijvoorbeeld op zo’n manier dat het je misschien maar een half uurtje (arbeidstijd) kost.

Ik geloof dat dit kan! Je hoeft minder te plannen en je kunt als je een uurtje de tijd hebt even naar de sportschool gaan.  Daar doe je een workout waarbij je in een half uur net zoveel calorieën verbrand als je normaal in een uur zou doen. Hoe? Met een H.I.I.T.!

High Intensity Interval Training

High Intensity Interval Training

Een High Intensity Interval Training, afgekort: ‘H.I.I.T.’, is een training van hoge intensiteit met weinig tot geen rust. Bij een H.I.I.T. probeer je op je eigen maximale intensiteit zo veel mogelijk herhalingen te maken binnen een bepaalde tijd, òf je probeert het aantal herhalingen zo snel mogelijk uit te voeren.

Over het algemeen is een H.I.I.T. training zo samengesteld dat er verschillende spiergroepen direct achter elkaar worden uitgevoerd. Dat wil zeggen dat de rusttijd van de ene spiergroep, de werktijd van de andere spiergroep is. Je hebt dus eigenlijk niet echt rust, alleen ‘plaatselijke rust’ voor een bepaalde spiergroep. Op deze manier kun je dus 2x zoveel oefeningen doen in de helft van de tijd. Ideaal voor de drukke decembermaand!

Veel soorten trainingen

De gemiddelde duur van een H.I.I.T. is ongeveer een half uurtje, soms zelfs korter. Dat is precies het doel van deze manier van trainen: korte tijd voluit sporten, je hoofd leeg maken, lekker zweten en calorieën verbranden. Zeg nou zelf: wie wil er niet na een half uurtje weer voldaan buiten staan?!

Er zijn veel soorten H.I.I.T. trainingen die variëren in intensiteit of in uitvoering. Als ik zelf een H.I.I.T. uitvoer vind ik het prettig als het er één is met een vast aantal herhalingen, zodat ik mijn eigen tempo kan aanhouden. Heb ik moeite met een bepaalde oefening dan kan ik daar tussendoor mijn rust pakken als ik het niet meer aankan, en dan haal ik met een andere oefening deze verloren tijd weer in.

Hieronder deel ik twee variaties met jullie. Links zie je een voorbeeld van een H.I.I.T. met opgegeven herhalingen en onbepaalde tijd. De training rechts is een voorbeeld van een H.I.I.T. met onbepaalde herhalingen en opgegeven tijd.

High Intensity Interval Training

Allebei de trainingen zijn gewoon thuis uitvoerbaar en kosten je nog geen half uur. Nu moet je wel een heel goed smoesje bedenken om niet te kunnen trainen! Het is extra leuk als je dadelijk tijdens de nieuwjaars-spits in de sportschool geen nieuwkomer bent die moe wordt van 2 squats. In plaats daarvan gaat het jou zo makkelijk af, dat je een voorbeeld bent voor alle nieuwe sporters! 🙂

Heel veel plezier en een fijne, fitte december drukte toegewenst!!

Wij zijn Jolijn en Ryan, oftewel: Dutch Fitness Viking. Ons doel is om mensen te inspireren en te motiveren. Zowel in de sportschool als daarbuiten, door gezond te leven èn te blijven genieten. Als je jezelf altijd blijft uitdagen kun je veel verder komen dan dat de meeste mensen denken, dit geldt dus ook voor je gezondheid!

Banner