Health

Vegan leven wordt steeds populairder

Vorige week heb ik heerlijk samen met een vriendin gepicknickt in het Vondelpark. Maar niet zo maar picknicken met wat stokbrood, smeersels en druiven. Nee, dit was picknicken 2.0: Hip Amsterdams met vegan junkfood.

Alleen maar jonge, mooie mensen in de rij en aan het werk in The Vegan Junkfood Bar. Geen sprake van overgewicht, goed verzorgde kleding en voldoende geld om te besteden. Voor ons menu waren we bijna 20 euro pp kwijt (inclusief drankjes).

Vegan Junkfood Bar Amsterdam

Foto: FB pagina Vegan Junkfood Bar Amsterdam

Steeds meer mainstream

In onze Nederlandse maatschappij is veganistisch eten vaak nog een uitzondering, het was vooral iets onbekends, en voor de ‘geitenwollen sokken bioloog’. Inmiddels wordt de groep veganisten (of mensen die vaker voor vegan kiezen) groter. Niet alleen de hippe Amsterdammer sluit zich aan maar vanuit diverse groeperingen sluiten mensen zich aan, iedereen met zijn of haar eigen beweegredenen.

In de media zie je ook steeds vaker oorzaken waarom mensen meer voor vegan kiezen, zoals deze maand: vorige week brandde er nog een schuur met 20.000 varkens uit (mensen vinden het dieronterend en eten geen vlees meer). Deze week hebben we eieren in het schap met te hoog fipronil gehalte (vegan eten is gezonder).

Vegan voor het milieu

Wie de film Cowspiracy heeft gezien, weet wat voor rare wereld de vleesindustrie is. En dat het zelfs van grote invloed is op de huidige klimaatproblematiek , daar is ons vliegverkeer ‘niets’ bij. Gelukkig worden op vele terreinen mooie stappen gemaakt – niet alleen op wereld niveau, ook als individu kun je een steentje bijdragen. Zo leef ik bijvoorbeeld inmiddels energieneutraal door investeringen in zonnepanelen en windmolens. Mijn auto is nog niet 100% elektrisch maar dat is wel de volgende stap.

Qua voedsel kies ik vaak een vegetarisch menu. Thuis was dit al een redelijke gewoonte maar die heeft zich nu uitgebreid naar het eten buiten de deur. De vegetarische gerechten in restaurants zijn tegenwoordig heerlijke, gezonde en volwaardige gerechten, en er is steeds meer keuze. Dus dat is dubbel feest! Maar de stap naar volledig vegan, poe! Dat vind ik nogal wat!

Vegan bietenburger

Vegan biet- en wortel burgers

Stap voor stap

Een aantal jaar geleden ben ik vanwege medische redenen glutenvrij gaan eten. In het begin gebruikte ik veel vervangers, denk aan glutenvrij brood en pasta. Inmiddels kies ik voor producten die van nature glutenvrij zijn. Kan ik zo ook, stap voor stap, alle dierlijke producten uit mijn menu schrappen? Geen blauwe kaas over de witlof uit de oven, geen mascarpone voor mijn cheesecake zonder toegevoegde suikers, geen ei voor mijn noten/zadenbrood, geen melk voor mijn koffie en geen cheddar over mijn bietenburger? Wat een uitdaging!

Ga jij deze uitdaging met mij aan?

Logo de Leefstijldietist

 

Mijn naam is Mieke Schrijvers, diëtist en leefstijlcoach (en eigenaar van De Leefstijldiëtist). Hoe wij omgaan met eten en drinken fascineert mij en dan met name het ontwikkelen van een gezonde leefstijl. Ik ben begonnen met de doelgroep: kinderen met overgewicht. Inmiddels richt ik mij op verschillende doelgroepen. Mijn leven draait om eten, drinken, bewegen, coaching en mensen zien groeien en ontwikkelen. Maar wees gerust, mijn liefde voor lekker koken resulteert ook best nog wel eens in te veel en te ongezond eten 😉 Ik geloof er in dat je alles, maar dan wel met mate, met liefde en met verstand kunt eten!

Banner