Voedingscoach
Health

Begeleiden bij veranderen van leefstijl

Veel mensen maken een bucketlist, een lijst waarop staat wat ze heel graag willen doen in hun leven. Ik heb niet echt een bucketlist, maar ik maak altijd wel een lijstje aan het eind van het jaar wat mijn plannen zijn voor het nieuwe jaar en wat ik in het komende jaar nog heel graag zou willen doen en/of leren.

Op het lijstje dat ik aan het einde van vorig jaar maakte staat bijvoorbeeld het volgen van een opleiding tot voedingscoach / gewichtsconsulent, of in ieder geval iets in die richting. Nu geef ik al heel wat jaren sporttrainingen en heb ik al heel veel mensen begeleid bij het behalen van hun doelen. Toch wil ik mijzelf graag blijven ontwikkelen op het gebied van sport en ook zeker op het gebied van voeding.

Steeds meer overgewicht

Wist je dat overgewicht een steeds vaker voorkomend probleem is in Nederland. Niet alleen volwassenen , maar ook kinderen zijn vaak ongezond te dik. Bij 55% van de mannen en 50% van de vrouwen komt overgewicht voor. Veel mensen hebben last van overgewicht omdat ze een ongezonde leefstijl hebben met te veel eten en te weinig bewegen. Natuurlijk zijn er grote verschillen, veel mensen hebben een beetje overgewicht, terwijl het bij andere heel extreem kan zijn.

Je hebt overgewicht als je een te hoog vetpercentage hebt of een te hoog lichaamsgewicht in verhouding tot je lichaamslengte. De combinatie tussen deze twee zijn heel belangrijk, omdat het heel goed kan dat een gezond iemand een hoog lichaamsgewicht heeft in verhouding tot zijn lengte. Dit is bijvoorbeeld bij crossfitters en mensen met een grote spiermassa. Spieren wegen tenslotte meer dan vet. Er is dan meestal geen sprake van een hoog vetpercentage waardoor je niet kan spreken over overgewicht.

Body Mass Index

Als je wil weten of je overgewicht hebt kun je dat berekenen via de Body Mass Index. Bij de BMI deel je jouw lichaamsgewicht door de lengte in het kwadraat. Mijn lengte is 1,68 en mijn gewicht is 62kg. Als ik dit nu bereken via bovenstaande formule kom ik op: 62 : 1,68 : 1,68 = 21,97

Vervolgens kijk je in onderstaande tabel naar jouw resultaat.

  • < 18,5: ondergewicht
  • 18,5-25: gezond/normaal gewicht
  • 25-30: overgewicht
  • 30-40: obesitas/vetzucht
  • >40: morbide obesitas

Zoals je ziet heb je een gezond/normaal gewicht als je tussen de 18,5-25 zit. Als je boven de 25 zit is er sprake van overgewicht en vanaf boven de 30 spreken we van obesitas. Als jij nou net je berekening hebt gedaan en deze valt niet helemaal gunstig uit, schrik dan niet. Je kunt er echt wat aan doen om tussen de 18,5-25 te komen of te blijven.

Voedingscoach

Geen dieet maar blijvende verandering

Één van de oorzaken van overgewicht is je voeding en energiebalans. In een ideale situatie nemen we evenveel energie op als we verbruiken, we blijven dan op gewicht. Eet je meer dan je verbruikt dan kom je dus aan. En als je minder eet dan je verbruikt val je af. Een keertje teveel eten is geen probleem als je daarna maar zorgt dat je energieopname en het verbruik in balans blijft.

Veel mensen met overgewicht gaan allerlei soorten diëten volgen. Bij het woord dieet krijg ik al de kriebels. Als mensen een dieet gaan volgen vallen ze in het begin heel veel af, maar na een tijdje zijn ze juist veel dikker dan ze ooit waren. Daar is een evolutionaire reden voor. In de oertijd werd de mens geteisterd door honger en voedselschaarste. Pas sinds de afgelopen 100 jaar is er in de westerse wereld een overvloed aan voedsel.

Ons lichaam heeft geleerd om in tijden van voedselovervloed extra lichaamsgewicht te verwerven en zo goed mogelijk te behouden om in tijden van schaarste te kunnen overleven. Bij het volgen van een dieet denkt het lichaam dat er een periode van schaarste is aangebroken en zal zijn best doen om alles vast te houden door een lagere stofwisseling.

Daarom ben ik voorstander van het veranderen van je leefstijl. Het eet- en leefpatroon moet permanent worden veranderd. Je moet gezonde voeding gaan eten die je voor altijd vol kan houden. Daarnaast heb je meer lichaamsbeweging nodig. Door een paar keer per week goed te bewegen kun je veel energie verbruiken.

Ik hoop dat ik je met mijn blog heb kunnen inspireren. Als je vragen hebt schroom dan niet om mij te mailen.

Ik duik de boeken weer in en leer nog even verder!

Liefs, Vanessa

Ik ben Vanessa. Eigenaar van Healthclub OpenAir en bedenkster van deze website, Uit Liefde Voor Jezelf! Ik heb een passie voor sport en ook een passie voor het begeleiden van mensen naar hun doel. Ik word helemaal blij van het buiten sporten en van de energie die ik krijg van de sporters. Ook help ik mensen graag om bewust te worden van hoe zij leven en hoe zij zich zo gelukkig mogelijk kunnen voelen. Dit kan zijn door middel van voeding, lekker sporten of de leuke dingen die wij hier op Uit Liefde Voor Jezelf plaatsen. Wanneer mensen in hun kracht staan, dan stralen ze dit uit. Dat vind ik mooi om te zien!

Banner