Vergeving
Bewustwording

Dagelijkse vormen van vergeving (deel 1)

Over het begrip vergeving zijn over de hele wereld en door alle tijden heen boeken geschreven en instrumenten ontwikkeld. In deze korte blogserie wil ik je uitnodigen om jouw manieren van vergeven te herkennen en erkennen. Vandaag het eerste deel.

Helen

De kracht die wij in ons hebben, maakt het de moeite waard even niet onze aandacht naar buiten te richten. Met je kracht van vrije wil en een zuivere intentie ben je prima in staat complexe situaties met jezelf of in relatie tot anderen te helen. Door dit te doen werk je actief aan het helen van oude pijnen en wonden die je gedurende jouw menselijke reis hebt opgelopen.

Ieder heeft zijn eigen beeld of definitie bij of van het begrip vergeving. In mijn volgende blogs wil ik een paar voorbeelden uit mijn eigen leven en relaties aan je voorleggen. Je mag ze zonder oordeel bekijken en voel je uitgenodigd om er mee te experimenteren.

Iets niet weten

Velen van ons zijn door onze ervaringen met schoolsystemen nog vaak geneigd een oordeel over onszelf te vellen als we het antwoord op een vraag niet weten.

Als loopbaanadviseur krijg ik dikwijls te maken met de vraag: “Ik wil weten wat mijn volgende stap is.” Meestal vraag ik mensen dan om het ‘willen weten’ maar meteen weer los te laten. Niet een antwoord dat je verwacht als je een loopbaanadviseur inhuurt! Het hoofd wil, wil en wil maar, vanuit de gedachte aan houvast, controle, zekerheid, rust etc. Dit diepe verlangen zaken te willen weten op ons levenspad vormt dan ook meteen de blokkade. Dat is ons immers aangeleerd met de eeuwige vraag ‘wat je later wilt worden’.

Al die tijd was je in het nu al jezelf, maar word je gevuld met twijfels over het idee dat je moet weten waar je heen gaat en wat dan de volgende stap is. We schamen ons of voelen ons schuldig als we er geen antwoord op kunnen geven. Het niet weten wordt direct hardnekkig weggedrukt. Je herkent het aan de toon van de boodschap en de formulering. Alsof het een schande is om iets niet te weten!

Ik heb goed nieuws voor je. Het is erg prettig jezelf de ruimte te geven even niet te weten wat je moet gaan doen in je loopbaan. Je talenten ontdekken en daar ruimte voor creëren mag juist op een manier die niet doordrenkt is van planning en controle, maar meer een mix van spontane onderzoekjes zonder oordeel of iets nuttig is of niet. Vergeef jezelf dat je meedeed aan het spel van ‘meten is weten’.

Affirmeer, ik omarm het niet weten van waar ik heen wil. Vertrouw erop dat in de leegte alle richtaanwijzers reeds aanwezig zijn. Zie! Hoor! Ruik! Voel! En proef je levenspad!

In mijn volgende blog een ander voorbeeld van vergeving in de dagelijkse praktijk.

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner