Keuzes maken
Bewustwording

Weerstand uit je omgeving? Zo ga je ermee om!

Je bent net een paar weken goed op weg om te werken aan je goede voornemens voor dit jaar. Je zit goed in je vel en het lukt om steeds goede keuzes te maken. Het aanpassen van je levensstijl heeft niet alleen een behoorlijke impact op je eigen leven, maar het heeft ook impact op je naaste omgeving. Juist van hen kun je nogal eens wat vragen verwachten, waardoor je misschien gaat twijfelen en je niet meer voor jezelf durft te kiezen.

Keer op keer zetten ze je onder druk. Je kent de vragen wel op een verjaardag, een feestje, een avondje met vriendinnen of wanneer je uit eten gaat:

“Drink je nou alweer water? Een wijntje kan toch geen kwaad?” “Neem nou ook een stuk taart, doe niet zo ongezellig!” “Sla je niet een beetje door?” “Je ziet er toch goed uit?” “Wanneer ga je weer normaal eten?”

Zo kan ik nog wel even doorgaan. Helaas heb je vaak met dit soort vragen te maken op het werk, van je vrienden en soms ook thuis. Zonder dat zij zich er bewust van zijn, maken ze het steeds weer moeilijk voor je. Ze steunen je niet, maar brengen je juist aan het twijfelen.

Bezwijk je voor de sociale druk of kies je voor jezelf?

Verandering is dus niet alleen lastig voor jezelf, maar ook voor je omgeving. Als mensen in je omgeving er naar vragen, leg je uit waar je mee bezig bent. Vertel waarom jij blij wordt van je nieuwe levensstijl. Zeg dat jij het prettig vindt om goed en gezond met je lichaam bezig te zijn en dat het positief werkt voor jou. Na verloop van tijd raken ze er wel aan gewend. Als je omgeving er niet voor open staat, dan kun je jouw mening beter voor je houden. Het kost vaak meer energie dan dat het wat oplevert. Het belangrijkste is dat je keuzes maakt waar je zelf achter staat!

Als je met jezelf de afspraak maakt dat je bijvoorbeeld op die verjaardag lekkere hapjes mag met een glaasje wijn, geniet er dan ook met volle teugen van! De dag erna pak je je eigen voedingsschema weer op. Wanneer je met jezelf hebt afgesproken om geen taart of andere lekkernijen te eten, zeg dan ‘nee’ wanneer het aangeboden wordt en wees trots dat je kiest voor jezelf! Vaak zouden de mensen die commentaar leveren willen dat zij ook zo sterk waren. Door het feit dat jij een andere keuze maakt, worden ze ermee geconfronteerd dat zij dat niet doen. Dit is vaak de reden voor het negatieve commentaar.

Doe waar jij je goed bij voelt!

Bedenk steeds weer waarom je besloten hebt om je eetgewoonten te veranderen. Vertel mensen waar je mee bezig bent en waarom je bepaalde keuzes maakt, als ze hier voor open staan. Laat je vooral niet tegenhouden door mensen om je heen, terwijl je juist zo goed op weg bent. Jij bent verantwoordelijk voor je eigen leven en de keuzes die je maakt. Als ze na verloop van tijd zien dat je beter in je vel zit en je je fitter voelt, dan zullen ze vanzelf geïnteresseerd raken in wat je doet. Dus doe vooral waar je jezelf goed bij voelt!

Mijn naam is Lisette, ik ben voedingscoach vanuit mijn praktijk aan huis en ik werk samen SnowWorld Healthclub. Ik geniet van alle gesprekken die ik voer met mijn clienten. Natuurlijk gaat het vaak over voeding, maar net zo vaak bespreken we de uitdagingen en drukte van alle dag en hoe je je hier mee om kunt gaan. Voor veel mensen is het niet duidelijk hoe ze gezond kunnen leven of hoe ze gezond kunnen afvallen. Ik help hen graag op weg om gezondere keuzes te maken die passen bij hun leefstijl.

Banner