Bewustwording

Volle Maan 27 oktober 2015

Volle Maan 27 oktober 2015

Het is weer bijna zover: Volle Maan! Wat vind ik het toch een heerlijk thema om mee bezig te zijn. Er is eindeloos veel over te schrijven, die mooie, mysterieuze maan. Als een baken in de nacht symboliseert zij (de maan wordt als vrouwelijke kracht gezien zoals de zon voor mannelijke kracht staat) de cycli van het leven; geboorte, dood en wedergeboorte. Iedere maan(d) 😉 schrijf ik een blog over de Volle Maan. Ik gebruik informatie van diverse bronnen, welke ik onderaan mijn blog vermeld.

De maan staat symbool voor vruchtbaarheid en elke volle maan heeft haar eigen thema. Wat die thema’s precies zijn, kun je op verschillende websites teruglezen. Ik lees zelf bijvoorbeeld graag het blog van Petra Stam, via Earth-Matters en ook de informatie op de website van Nieuwetijdskind.

De volgende volle maan, op 27 oktober 2015 wordt ook wel Jachtmaan genoemd. Dit is de maan die na de Oogstmaan komt. De laatste oogsten waren binnengehaald en dit was het moment dat men ging jagen om de wintervoorraad aan te vullen. In het licht van de volle maan waren de wilde dieren extra goed te zien.

Wist je dat het Engelse woord ‘lunatic’ (gek, krankzinnige) afstamt van een eeuwenoud fenomeen, namelijk: ‘maanziekte’? Deze aandoening is niet wetenschappelijk bewezen maar het is een verschijnsel dat wel helemaal teruggaat tot in de prehistorie. Er werd gedacht dat mensen die leden aan maanziekte, of lunatisme, last zouden hebben van stemmingswisselingen op het moment dat de maan vol was. Ook slaapwandelen werd in verband gebracht met maanziekte.

In de middeleeuwen was maanziekte (of Séleniathomai) de term voor epilepsie omdat de ziekte zou aangrijpen onder invloed van de maancyclus. Remedie was dan het eten van knolselderij. De Grieken noemden de selderij sélion, afgeleid van sélène, wat maan betekent.

Jachtmaan 2

De maan speelt een belangrijke rol in religie, traditie en ook in onze kalender. Veel wordt bepaald aan de hand van de verschillende cycli van de maan. Zo wordt het Chinese Nieuwjaar gevierd op de tweede Nieuwe Maan na de winterzonnewende (ook wel midwinter genoemd). De winterzonnewende is het moment dat de dagen weer langer gaan worden en de nachten weer korter.

Paaszondag wordt gevierd op de zondag na de eerste Volle Maan na de lente-equinox: ook wel ‘Ostara’ of ‘klimmende of noordwaartse nachtevening’ genoemd. De zon staat op dat moment loodrecht boven de evenaar, wat voor het noordelijk halfrond het begin van de lente betekent. Op de dag van de lente-equinox is de lengte van dag en nacht overal op de wereld hetzelfde.

Ieder stadium van de maan heeft zijn eigen kenmerken. Probeer het deze komende periode zelf eens uit; je bewust te zijn van de thema’s van de verschillende maanstanden. Ontdek wat het met je doet. Ik ben heel benieuwd naar jouw bevindingen.

Dit zijn de data van de verschillende maanfasen:

  • Volle maan 27 oktober 2015
  • Laatste kwartier 3 november 2015
  • Nieuwe maan 11 november 2015
  • Eerste kwartier 19 november 2015
  • Volle maan 25 november 2015

Nieuwe Maan – Opbouwen
Je kunt de maan nu niet zien maar neem de tijd om naar binnen te keren en jezelf af te vragen wat je wilt creëren. Het is nu tijd voor nieuwe doelen, je gaat nu opbouwen.

Wassende Maan – Groeien
De maan heeft nu de vorm van een sikkel. Ze groeit en de energie om tot actie over te gaan neemt ook toe. Het is tijd voor daadkrachtigheid. Deze periode duurt twee weken, tot de volle maan.

Eerste Kwartier
Nu kun je de rechterhelft van de maan zien. Over een week is het Volle Maan en de energie neemt nog steeds toe, maak hier gebruik van!

Volle Maan – Bloeien
De energie is nu het allersterkst. Leg je kristallen in de volle maan om ze op te laden, wees dankbaar voor wat je hebt bereikt en vraag je af wat je nu los wilt laten en wat je met je mee wilt nemen.

Afnemende Maan – Loslaten
Dit zijn de twee weken voor de Nieuwe Maan. Doe het wat rustiger aan en besteed aandacht aan transformatie, helen, zelfreflectie, je innerlijke wereld en intuïtie. Het is nu tijd om te mediteren en op te ruimen (letterlijk en figuurlijk!).

Laatste Kwartier
Nu zie je de linkerhelft van de maan. Het duurt nog een week voor de Nieuwe Maan. We nemen nog een stapje terug en bepalen in deze periode wat we los willen laten en waarvan we afscheid willen nemen. Met name de Donkere Maan (drie laatste dagen voor Nieuwe Maan) is heel geschikt om beslissingen te nemen.

Ik ga er deze komende periode extra aandacht aan besteden. Jij ook?

Tot de volgende keer,

Marit

 

 

Deze bronnen heb ik geraadpleegd:
Maanziekte
Leven volgens het ritme van de maan
Heksenkruid
De Gouden Poort

 

Ik ben Marit. Ik ben een creatieve, vrije geest met een liefde voor communicatie: geschreven, gesproken, digitaal, op papier en vooral ook 'live'.

Banner