Eigenschappen van Covey
Bewustwording

De 7 eigenschappen van Covey

Jullie hebben misschien wel eens gehoord over de zeven eigenschappen van effectief leiderschap van Stephen Covey (uiteindelijk 8). Deze stappen/eigenschappen kunnen je daadwerkelijk helpen om je eigen leven richting te geven. Stephen Covey heeft in zijn leven geprobeerd mensen de regie te laten krijgen over hun eigen leven. Meestal hebben we het gevoel veel te moeten, te worden geleefd in plaats van zelf te leven. Covey heeft hier 26 jaar geleden een boek over geschreven.

Covey vanuit persoonlijk perspectief

In het kort noem ik hier de eigenschappen waar het boek over gaat. Als je even googled kom je al snel op diverse sites met uitleg hierover.

  1. Wees pro-actief met de cirkel van invloed in gedachte
  2. Begin met het eind in gedachte
  3. Belangrijke zaken eerst
  4. Denk in termen van winnen-winnen
  5. Eerst begrijpen, dan begrepen worden
  6. Synergie
  7. Hou de zaag scherp
  8. Leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren

Vanuit deze theorie heb ik op persoonlijk vlak ook de laatste jaren groei en veranderingen doorgemaakt. Uiteindelijk met als resultaat dat je keuzes maakt die je uiteindelijk gelukkiger kunnen maken. Dit geeft rust. Rust in je leven, rust in je gezin, rust in jezelf. Zo heb ik zeer recent mijn vaste baan opgezegd om me volledig op ons bedrijf én gezin te richten. Want dit zijn op dit moment toch de dingen die mij het meest gelukkig maken.

Een leven lang ben je je aan het ontwikkelen en maak je allerlei groeiprocessen en veranderingen mee. De eigenschappen van Covey kun je eigenlijk overal op toepassen.

Door Pro actief te zijn kun je ook daadwerkelijk verandering in gang zetten. Niets is makkelijker dan achterover te leunen en klagen over dingen die allemaal niet goed zijn. Door goed te bedenken waar je invloed op hebt, kun je vaak ook makkelijker actie ondernemen. Waar kun je wel iets aan veranderen? Waar je niks mee kunt, moet je proberen je ook niet druk over te maken. Dit kost allemaal onnodig energie en stress.

Durf keuzes te maken om je doel te behalen en begin met het eind in gedachte, dit zorgt er echt voor dat je kansen ziet én pakt. Ik geloof er heilig in dat wanneer je bepaalde gedachtes en ideeën de kosmos instuurt dat je hier naartoe werkt. Onze droom is om toe te werken naar een Gezond Gouds Centrum. Een centrum waar mensen naartoe kunnen voor alles dat te maken heeft met je goed voelen. Zo, dat is de kosmos in we gaan ervoor!

Door belangrijke zaken eerst te doen geeft dit ook meer rust. Prioriteiten stellen en nee zeggen, wie heeft daar geen moeite mee? Jezelf centraal stellen en kijken naar wat jij nodig hebt. Klinkt egoïstisch, maar ergens moet je dat ook zijn. Door goed voor jezelf zorgen, de visie waaruit Uit liefde voor Jezelf is ontstaan, kun je er ook beter voor anderen zijn. Niet alleen kinderen hebben grenzen nodig, wij ook maar die grenzen moeten we zelf bewaken. Nee is ook een antwoord zeggen we wel eens tegen onze dochter. Waarom lukt dit soms dan zo lastig tegenover anderen?

Grenzen stellen, nee zeggen en toch een beetje egoïstisch zijn en toch ook denken in termen van winnen-winnen. Juist door te denken in termen van winnen- winnen, win je er zelf ook veel meer bij dan dat je mensen tegen je in het harnas jaagt omdat je je zin doordrijft. Persoonlijk heb ik een vrij sterke visie en mening, mijn wil is wet… zeg maar. Toch kom je met deze houding niet erg ver heb ik inmiddels mogen ervaren. Ik ben sterk in mensen overtuigen maar dit is juist mijn valkuil. Het is juist superbelangrijk om ook de mening van anderen mee te nemen in je overwegingen, zodat je meer draagvlak en begrip hebt voor bepaalde keuzes die je maakt.

Een samenhangend punt van Covey hierbij is eerst begrijpen en dan begrepen worden. Ik leef best gezond, waarom doet een ander dat niet gewoon ‘even’? Door in gesprek te gaan met de ander en te luisteren, zijn bepaalde dingen helemaal niet zo eenvoudig als het lijkt. Hierdoor kun je bepaalde keuzes van anderen ook veel beter begrijpen en ontvang je ook meer begrip van anderen. Je ontvangt wat je geeft is mijn levensmotto.

Hieruit voortvloeiend komt de term Synergie. Samen sta je sterker dan alleen. Doordat ik nu samen met mijn zus Charissa het bedrijf run, komen we veel verder dan we ooit alleen hadden kunnen bereiken. In alles wat we doen proberen we te stimuleren dat mensen dingen samen doen. Samen sporten, samen afvallen, samenwerken. Dat is gewoon veel krachtiger doordat je meerdere kwaliteiten en krachten van personen kunt benutten.

Hiervoor sprak ik al even over continue ontwikkeling in een mensenleven. Dit gaat echt als je de zaag scherp houdt. Deze week zat ik naar ‘Geer en Goor zoeken een hobby’ te kijken toen een meneer van 87 zei: ik wil niet sterven voor ik dood ben. Deze meneer was ontzettend fit en vitaal voor zijn leeftijd. Een mooi voorbeeld hoe men kan proberen alles uit het leven te halen.

Tot slot hebben we nog de eigenschap leef vanuit je kracht en leer anderen inspireren. Ik ben niet de meest fantastische blogschrijver, maar alles valt te leren en hiervan mijn kracht maken zodat we met onze missie en visie nog meer mensen kunnen bereiken.

Hopelijk kan ik via deze weg toch ook een stukje inspiratie aan jullie meegeven.

Wil je ook samen werken aan jouw doelen? Neem contact met ons op voor meer informatie. Samen sta je sterk!

Buiten sporten om zo dicht mogelijk bij de natuur te blijven en voedingsadviezen die  gebaseerd zijn op zoveel mogelijk onbewerkt voedsel. De natuur, het beste voor zowel lichaam als geest! Gezond Gouds wil mensen aan het bewegen krijgen en houden en daarmee bijdragen aan een vitaler, gezonder en gelukkiger leven. 

Banner