Hoofd tot rust
Bewustwording

Je hoofd tot rust brengen kan echt overal!

Wat hebben we het druk iedere dag en wat kan dat soms vermoeiend en vervelend zijn. Zeker als die drukte in ons hoofd zit- dat kan een mens slopen. Heel nuttig dus om eens te kijken hoe we ons hoofd tot rust kunnen brengen, ongeacht waar we zijn of wat we aan het doen zijn. Mediteren, in welke vorm dan ook, is een optie. Maar er zijn ook andere mogelijkheden. Uiteindelijk gaat het vooral om bewust-zijn. Hieronder wat ideeën.

De kracht van de stilte

Mediteren is vaak iets wat we willen, maar dan ook zo moeilijk vinden. Ik merk bij mezelf in ieder geval de wens op, en ook de weerstand ertegen. Het grote lege gat van niets en van stilte. Heel bizar natuurlijk, omdat ik het zelf wil! En ook omdat ik weet dat als ik het doe, gewoon ga zitten en stil zijn, het fijn is. En vooral ook omdat mediteren helemaal niet vereist dat je een uur stil bent en helemaal niets mag voelen of denken. Ik weet beter. En toch is roept het weerstand op.

Dit is niet alleen voor mij een ‘ding’. Ik ontmoet zoveel mensen die zowel het verlangen als de weerstand kennen. Zo herinner ik me dat het ook onderwerp van gesprek was toen ik in januari een weekend samen was met een groep van 20 vrouwelijke ondernemers. Allemaal ondernemers met een missie. Die allemaal hun rust en meditatie zoeken omdat ze daardoor meer kunnen bereiken, beter afgestemd zijn en meer rust en ease kunnen ervaren.

Vind jouw eigen manier

We hadden het er tijdens het weekend over hoe dan, en wat ervoor nodig is, voor die rust en ease. We waren het er snel over eens dat het er vooral om gaat dat je doet wat voor jou past. Dat er niet één manier is.

De een heeft een strak ochtendritueel van mediteren, visualiseren. De ander doet aan Kundalini yoga. Weer een ander doet 90 dagen 1x per dag 15 minuten stil zitten op een stoel, elke dag dat ze het niet doet begint ze opnieuw. Weer iemand anders stelt een vraag voor het slapen en doet free journaling (intuïtief schrijven) zodra ze wakker is. Er is natuurlijk van alles mogelijk.

Zelf vertelde ik dat het voor mij werkt om  in de ochtend te lopen in de natuur om me af te stemmen en stil te zijn, zodat ik antwoorden en ideeën kan opvangen. Ik begin bij voorkeur mijn dag lopend in de natuur, afstemmend op de natuur, het universum, mezelf en eventueel iemand die ik daarna ga ontmoeten of coachen:

  • Lopen – brengt linker en rechter hersenhelft in balans, dat gebeurt doordat je letterlijk de ene voor de andere voet zet, letterlijk je linker en rechter kant in actie brengt. Het activeert je op fysiek, mentaal en energetisch niveau. Dus sowieso al de moeite waard!
  • In de natuur – het geeft je letterlijk zuurstof, biedt je mooie beelden. maar vooral verbind je je met een groter geheel (de natuur), een groter organisme, een groter georganiseerd geheel van Leven. Het helpt je op manieren die je niet eens doorhebt. Geeft niets. Laat het gewoon gebeuren.
  • Afstemmen – Ik stem me af op de natuur: ik zet al mijn zintuigen open om de natuur te ervaren. Door die focus en verstilling komen er vrijwel altijd beelden, zinnen en ideeën als inspiratie binnenvallen. Bovendien verbind het me met een groter geheel, het universum, moeder natuur – hoe je het maar wilt noemen. Ik besef me dan hoe onbelangrijk mijn eigen vernauwde gedoe is binnen de context van een groter geheel. Het contextualiseert alles.

Je hoofd tot rust brengen, waar je ook bent

Hoe dan ook – iedereen heeft momenten waarop onze mind niet echt meer productief of inspirerend werkt en verandert in de busy mind. Grote drukte in gedachteland. Vaak in een vicieuze negatieve spiraal denkend. De vraag is dan natuurlijk: hoe kom je daar dan ‘van af’?

Ik kan het niet beter en sneller uitleggen dan dat Mingyur Rinpoche in zijn filmpjes doet. Hij doet het bovendien met zoveel humor en ontspanning dat het gewoon al fijn is naar hem te kijken…

Laat het me weten in een reactie

Heb jij last van the monkey mind en zoja, hoe krijg jij hem tot rust? Hecht je waarde aan afstemming of meditatie? Welke vorm vind jij het fijnst? Waarin zit voor jou eventuele weerstand?

Ik lees je antwoord graag!

Leontine Boxem


 

Ik ben een Perfect Onvolmaakte game-changer. Mijn naam is Leontine Boxem, ik werd 2x in 2 jaar doodziek en kwam daar op een wonderlijke positieve wijze doorheen en zag het als gift en niet als downer. De lessen die ik daar leerde op het gebied van leven en ondernemen zijn game-changers geweest en geef ik nu met liefde door aan andere (ondernemende) vrouwen. Dat doe ik als auteur, coach, spreker, trainer en verbinder binnen Perfect Onvolmaakt®.

Banner