Loopbaan
Bewustwording

Bewegen is gezond, dus ook in je loopbaan!

In mijn werk als loopbaanadviseur ben ik dagelijks getuige van een steeds snellere veranderde arbeidsmarkt en ontwikkelingen die daar plaatsvinden. Zoals bijvoorbeeld robotisering. Banen verdwijnen, maar er komen door de robotisering ook kansen op de arbeidsmarkt. De focus ligt nu steeds op de angst dat robots de overhand zullen nemen. Maar wie gaat de robots verzorgen of onderhouden? Wie gaat ze programmeren? We hebben handen tekort in de zorg en hoe zouden robots ons daar kunnen helpen? Deze blog gaat verder niet over robots maar wel over je loopbaan en de snelheid van veranderingen die kansen genereren.

Elke dag is anders

Niemand komt nog van school met het idee ergens te gaan werken en daar met pensioen te gaan. In de toekomst kijken gaat niet meer omdat elke dag opnieuw een uitvinding de wereld op zijn kop kan zetten. Je leest mijn blog via het internet. Waarschijnlijk ken je de tijd dat we ons niets konden voorstellen van de techniek van nu ook nog wel. Een baan hebben of werken bied veel zekerheid in ons leven en geeft ons het inkomen en houvast om een bestaan op te bouwen. Dat is ons met de paplepel ingegoten. Ik denk echter dat het je eigen talent is wat zorgt voor brood op de plank en dat de vorm waarin je dat deelt steeds meer is gaan veranderen.

Waar kies je voor?

Er komen steeds meer ZZP’ers en de vaste banen zijn nimmer zo laag in aanbod geweest. Als je een lening of hypotheek wilt, is het echter noodzakelijk een vaste baan te hebben. Daar ligt de focus op het hebben van vast inkomen in plaats van op de vraag: hoe ga ik mezelf en mijn talenten verder ontwikkelen?  Iedereen die dit leest heeft iets te bieden op de arbeidsmarkt. Heb jij je loopbaan vormgegeven vanuit de behoefte aan financiële zekerheid? Of heb je gekozen voor een vak waarin je passie en plezier kan ervaren?

Met steeds meer mensen om ons heen die hun baan verliezen kan het gemakkelijk gebeuren dat we nog harder gaan vasthouden aan die veilige baan met dat salaris en die leaseauto. Dat maakt dat veel van ons gevangen zitten in spreekwoordelijk gouden kooien, terwijl ons innerlijk potentieel elke dag harder op de deur bonst om bevrijd te worden van die waanzin. Het gaat niet om inkomen of status, iedereen snapt dat op een bepaald moment in zijn of haar leven. Als kind is ons dat echter wel verteld, in een tijd waarin je van school kwam en met pensioen ging bij het bedrijf waar je ging werken. Die tijd is niet meer, allang niet meer.

Bewegen is gezond!

Mobiliteit lijkt haast wel een vies woord geworden, waarmee bedoeld wordt dat je weg moet bij je werkgever. Maar bewegen is gezond, dat weet iedereen. Dat geldt óók in je loopbaan. Het is de moeite waard om aan je talenten te sleutelen, ik nodig je uit om dat te ontdekken. Niet omdat het moet, maar omdat jij en je talenten de moeite waard zijn en de wereld een stuk mooier maken.

 

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner