Plantaardig experiment
Bewustwording

Het plantaardig experiment (deel 3)

Op het moment van schrijven van deze blog ben ik 9 weken onderweg in het plantaardig experiment (lees ook: deel 1 en deel 2). Mijn gewicht is stabiel gebleven en heb geen last van energieverlies.

Voor alle duidelijkheid, ik geloof in vrije wil en heb ook niet de intentie een vegananistische levensstijl te verkopen aan de lezer. Mijn kinderen en partner moeten dat ook helemaal zelf blijven bepalen. Het gaat mij nog steeds om het zelf te ervaren en te voelen wat dit over een lange periode met mij als mens doet.

Meer waardering

Wat ik in mijn laatste blog al wel voelde en wat nu zeker is, is dat ik niet meer terug zal gaan naar een dieet met dierlijke producten. Dit gevoel van rust in mijn hele lichaam heb ik zo gemist realiseer ik me nu elke dag. De staat van protest van mijn lichaam tegen dierlijke producten was door de jaren zo normaal geworden dat ik gewoon niet beter wist. Ik ben dan ook heel dankbaar dat ik mezelf de ruimte heb gegeven dit te ervaren met het experiment.

Wat het mij echt heeft opgeleverd is dus rust in mijn systeem, meer waardering voor eten en vooral weer plezier in het bereiden/koken van eten. Doorgaans sta ik voor de koelkast, laat ik mijn handen intuïtief hun gang gaan en kook ik puur op gevoel. Bedenken wat ik ga eten werkt voor mij niet. Alle producten weer voelen en heel vers eten in je handen hebben heeft me weer verbonden met voedsel op een manier die ik als erg prettig en verrijkend ervaar. Mijn waardering is gegroeid.

Plantaardig experiment

Consumptiemaatschappij

Natuurlijk is het fijn ook op die manier bij te dragen aan een betere wereld maar heel oprecht zie ik natuurlijk nog tal van andere zaken en industrieën die door hebzucht worden gedreven en ook onderdeel zijn van mijn leven. Auto rijden, kleding die voor weinig en slechte omstandigheden wordt gemaakt. Het consumeren zit ingebakken in ons leven en haal je er niet zo maar 1,2, 3 uit.

Veganisme gaat voor mij persoonlijk dan ook niet over het voeren van morele of ethische discussies over goed en fout. Zolang we gezamenlijk nog leven in een systeem wat wordt gedomineerd door hebzucht heb ik ook niet de behoefte om ergens “tegen” te zijn. Ik demonstreer of protesteer dan ook niet tegen het eten van dierlijke producten. Alles wat ik immers aandacht zou geven zou ik daarmee juist laten groeien. Ik kan alleen maar delen dat ik, nu ik 9 weken onderweg ben kan zeggen dat mijn kwaliteit van leven een stap vooruit is gegaan. Elke stap die ik daarin zelf kan nemen is de moeite waard en alle resultaten zijn mooi meegenomen.

Einde plantaardig experiment

Tot slot, ik krijg vaak vragen of het “moeilijk”is. Mijn antwoord is NEE, er is zoveel inspiratie van andere veganisten online te vinden. Als je je daar via sociale media op abonneert stroomt dat de hele dag binnen en is dat zeer dienend en inspirerend. Dit is het laatste blog met de titel ‘plantaardig experiment”. De liefde voor het plantenleven is sterk aanwezig in mij en hoort ook bij mij. Het werkt voor mij!

Vader van drie dochters en werkzaam als zelfstandig lifecoach, trainer en loopbaanadviseur. Werkt daarnaast met Ayahuasca . Levensmissie: Anderen bewust maken van talenten en mogelijkheden. Uplift eachother!

Banner