Essentiële olie
Health

Essentiële olie: weldaad in een druppel

In mijn studio combineer ik massage met aromatherapie. ‘Aromatherapie, dat is toch iets met geuren?’ hoor ik klanten vaak vragen. Klopt! Vervolgens vertellen ze vaak wat voor geur ze lekker vinden; dat het in de sauna zo lekker naar eucalyptus ruikt of dat de Franse lavendel van de vakantie zo heerlijk is.

Aromatherapie, hoe zit dat nou precies?

In de aromatherapie wordt gebruikt gemaakt van essentiële olie. Deze olie wordt gewonnen uit verschillende delen van onze flora op aarde; bomen, kruiden, bloemen, specerijen, citrusvruchten, exoten en harsen. Elke ‘plant’ heeft bepaalde unieke eigenschappen om zichzelf en zijn omgeving zo gezond en sterk mogelijk te houden, één daarvan is het afscheiden van geuren.

Anders dan de benaming doet vermoeden zijn het geen oliën maar vluchtige stoffen, die goed oplosbaar zijn in olie. Deze stoffen zijn lichter dan water waardoor ze blijven drijven en zich niet met water mengen. Dit is dan ook de meest voorkomende manier om de 100% natuurlijke essentiële olie te winnen, door middel van waterdampdestillatie. Hierdoor zitten de vele bestanddelen die verantwoordelijk zijn voor die specifieke eigenschappen en geur van de plant, in een hoge concentratie gevangen in een flesje. De essentie van de plant hebben we nu te pakken en gelijk ook de essentie van mijn verhaal.

Essentiële olie

Geur en gevoel

De levenskracht van de plant wordt verspreid door de lucht, die je inademt via je neus, en zo rechtstreeks in het deel van je hersenen terecht komt waar herinnering en emotie zitten. Een teug van bijvoorbeeld rozen of lavendel kan je onmiddellijk terug voeren naar je verleden; je bent weer even op vakantie, je prille jeugdliefde komt voorbij of je bent bij oma op bezoek met die heerlijk zoetgeurende appeltaart. Je voelt liefde, blijdschap of je voelt je zelfs even sensueel. Zo kunnen de geuren je stemming direct veranderen.

De informatie die de plant draagt komt nu dus ook bij jou als poezenvoetjes binnen en zal zijn werking doen daar waar het nodig is. Als we ruiken, voelen we ook. Massage of een bad met essentiële olie hebben twee keer zoveel effect, omdat de olie wordt opgenomen door de huid en de warmte er gelijk voor zorgt dat de geur vrijkomt en naar je neus gaat.

Verdund aangebracht op de huid ondersteunt de olie de diverse functies van je huid en dringt door tot in je bloedsomloop waar ze haar specifieke eigenschappen gebruikt om je lichaam in balans te brengen.

Essentiële olie

Kortom: essentiële oliën kunnen ons leven aangenamer maken met de bijzondere geuren die de aarde ons schenkt. Wanneer je last hebt van ongemakken of klachten, verzorg jezelf dan eens met een heerlijk geurende olie. Probeer hier tijd voor te nemen, je zal er echt van opknappen. Terwijl de olie zijn werk doet heb jij jezelf en je klacht liefdevol aandacht gegeven door je lichaam in te smeren of een heilzaam kruidenbad te nemen. Zo hoef je waarschijnlijk het medicijn kastje dit keer niet te openen.

Vervelende virussen

Wanneer je een verkoudheid of griep op voelt komen meng je 50 ml amandelolie met 25 druppels lavendel olie. Voordat je naar bed gaat, neem je eerst een warm bad of als je geen bad hebt een warme douche. Dep jezelf droog en smeer je daarna van top tot teen in met de lavendelolie, trek vervolgens een dikke pyjama aan en ga direct naar bed en slapen. Je zult je de volgende dag al een stuk beter voelen. Herhaal dit ritueel elke avond totdat je voelt dat het niet meer nodig is.

Maandelijkse ongemakken

Mijn remedie tegen de maandelijkse ongemakken is de tijd voor mezelf nemen om naar binnen te keren. Ik doe bewust rustig aan en ga niet tegen mijn vermoeidheid in. Ik probeer zo min mogelijk afspraken of taken te plannen. En met mijn magische ‘maandelijkse remedie olie’ die ik zo vaak als nodig acht liefdevol op m’n buik smeer, fiets ik zowat door de menstruatie heen! Natuurlijk wil ik die met jullie delen!

Dit heb je nodig:

  • 50 ml amandelolie;
  • 5 druppels lavendel;
  • 15 druppels geranium;
  • 5 druppels bergamot;
  • 2 druppels Ylang ylang.

Smeer dit zo vaak als je wilt op je buik, onderrug of borsten.

Cocktails en hoge hakken

Een mengsel dat je energie geeft, voor als je op die leuke date gaat, maar niet weet waar je de energie vandaan moet halen. Pas op: het kan er heet aan toe gaan!

Dit heb je nodig:

  • 20 ml amandelolie;
  • 5 druppels sinaasappel;
  • 3 druppels zwarte peper;
  • 4 druppels geranium.

Dit zijn slechts enkele voorbeelden van het positieve effect wat essentiële oliën kunnen hebben op je lichaam, ziel en geest. Kom eens langs in de studio en ervaar de geuren in combinatie met een signature massage die zorgt voor de personal touch. Je kunt eenvoudig direct online boeken: www.blossomtherapy.nl

Liefs,

Claudia

Blossom Therapy

 

Ik ben Claudia Visee, 46 jaar, eigenaar van massagestudio ‘Blossom Therapy’. Naast ondernemer ben ik ook masseuse en aromatherapeute, getrouwd, moeder van twee kinderen en al oma van vier kleinkinderen! Ik geloof in de kracht van de natuur en het zelfherstellend vermogen van het lichaam. Ik wil mensen zich goed laten voelen en bewust maken van een meer natuurlijke manier om zichzelf te verzorgen. Dat doe ik via massage gecombineerd met heilzame geuren. Door (aan)raken kan je beter luisteren wat je lichaam je te vertellen heeft, zo ontstaat er balans waardoor je beter in je vel gaat zitten.

Banner